47% bedrijven haalt productiecapaciteit weg uit China

Jetstack Supply chain Software supply chains Productiecapaciteit

Een groeiende verschuiving van productiecapaciteit wordt waargenomen onder internationale bedrijven. Het recente onderzoek van Buck Consultants International (BCI Global) en Supply Chain Media toont aan dat bedrijven daadwerkelijk de stap nemen om productiecapaciteit te verplaatsen, een trend die ook wel wordt aangeduid als ‘hidden reshoring’.

Het verplaatsen van productiecapaciteit

Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van de supply chain executives significante wijzigingen in hun supply chain heeft doorgevoerd in de afgelopen drie jaar. CEO René Buck van BCI Global geeft aan dat bedrijven kiezen voor een strategie van decentralisatie. Hierbij wordt tot maximaal 20 procent van de productiecapaciteit van Azië naar Europa of Noord-Amerika verplaatst. De nadruk ligt op regionale productie voor regionale markten, een trend die naar verwachting zal doorzetten. In de komende drie jaar wil 60 procent van de bedrijven hun supply chain verder aanpassen om dichter bij de afzetmarkten te produceren.

Regionale verschillen

In Europa kiezen bedrijven voornamelijk voor onshoring (41 procent), terwijl in Noord-Amerika de voorkeur uitgaat naar nearshoring (38 procent). Dit weerspiegelt de strategie van bedrijven om de productiecapaciteit op een meer regionale basis in te richten, waarbij ze nauwgezet de beste locaties evalueren op basis van hun specifieke behoeften en de nabijheid van de afzetmarkten.

Decentralisatie als strategie

De beweegredenen voor deze verschuiving in productiecapaciteit zijn divers. Het verkleinen van de afstand tot de afzetmarkt wordt door 49 procent van de bedrijven als belangrijkste reden aangemerkt. Andere belangrijke redenen zijn het vergroten van de weerbaarheid tegen geopolitieke risico’s en het verminderen van transportkosten. Hoewel sommige bedrijven moeite hebben met het behalen van kostenreductiedoelstellingen, zien vele anderen een verbetering in doorlooptijden en een versterking van de weerbaarheid.

Uitdagingen en obstakels productiecapaciteit

Ondanks de voordelen zijn er ook uitdagingen verbonden aan de verschuiving van productiecapaciteit. Het vinden van geschikte leveranciers en de hoge kosten verbonden aan het opzetten van nieuwe productielocaties zijn belangrijke overwegingen die bedrijven moeten evalueren bij het maken van beslissingen omtrent de herlocatie van productie.

Decarbonisatie als drijfveer

De trend van decentralisatie gaat hand in hand met de doelstellingen voor decarbonisatie. Het onderzoek toont aan dat 88 procent van de ondervraagde bedrijven werkt aan het verminderen van hun CO2-footprint als onderdeel van hun bedrijfsstrategie. De toenemende trend van verplaatsing van productiecapaciteit krijgt extra kracht door nieuwe regelgeving. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze verplicht bedrijven om hun uitstoot actief te meten en hierover te rapporteren.

Voorbereiding op de toekomst

Ondanks positieve stappen, meten nu slechts 33 procent van de bedrijven hun scope 3-emissies. Dit suggereert een grote taak voor velen. Ze moeten nog klaar zijn voor de aankomende uitstootregelgeving.

Dan is er nog het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Deze Europese regel benadrukt de impact op supply chains. Het vormt een extra uitdaging voor import in de Europese Unie. Dit kan de trend versnellen. Het brengt de productiecapaciteit dichter bij de afzetmarkt. Bedrijven moeten hiermee rekening houden. Ze moeten hun strategieën dienovereenkomstig aanpassen. Zo blijven ze concurrerend en voldoen ze aan de nieuwe regelgeving.

Bron: Supply Chain Magazine

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie