4 voorbeelden van stootdemping in industriële automatisering

Stootdemping in de industriële automatisering

Kleine hulpmiddelen met groot effect: vier praktijkvoorbeelden van succesvolle stootdemping in industriële automatisering

Stootdemping in de industriële automatisering | Wie massakrachten in de automatisering van industriële productieprocessen efficiënt wil verminderen, kan voor veel toepassingen niet zonder kleine stootdempers. Deze hoogwaardige, robuuste machineonderdelen helpen engineers om machines en systemen beter te laten presteren, en ze zorgen voor minder geluidsoverlast en een kleiner uitvalrisico. Vier toepassingen illustreren het brede scala aan mogelijkheden.

Constante karakteristieken zorgen voor een precieze vertraging van de massakrachten en dus ook voor snellere cyclustijden in de industrie. Deze voordelen werden benut in een eerste case study waarbij kleine stootdempers van het type SC190EUM in een productielijn werden geïntegreerd. Op die manier moesten dure aanpassingen aan het systeem, waarin elektronische componenten met behulp van een lineaire eenheid naar de assemblagelijn worden getransporteerd, worden vermeden. Hier moest de cyclustijd worden verhoogd tot 3600 cycli per uur.

Met het oog op de zeer snelle bewegingen zou dit niet mogelijk zijn geweest zonder een optimale, zachte eind stootdemping. Met behulp van de kleine stootdempers van ACE Stoßdämpfer kon de productielijn met relatief weinig moeite worden geoptimaliseerd. Hierbij konden de optimalisatiekosten met 50 procent worden verlaagd en de bedrijfskosten door energiebesparingen met 20 procent worden teruggebracht ten opzichte van de integratie van nieuwe pneumatische modules. Bovendien kon het geluidsniveau van de productielijn met 30 dB/A worden verlaagd.

In het tweede geval moesten de pneumatisch aangedreven bewegingen van een hoogwaardige ultrasone pers zo snel en soepel mogelijk worden opgestart en afgeremd. Voor deze laatste functie worden kleine stootdempers van ACE als beschermende machineonderdelen in de verticale beweging gebruikt. Immers, zelfs beproefde en doordachte constructies en de beste pneumatiek zijn niet immuun voor de gevolgen van een stroomstoring, bedieningsfout of cyberaanval. Voor het afremmen en de bescherming in de bovenste eindpositie werd gekozen voor zelfinstellende kleine stootdempers van het type MC75EUM, en in het onderste deel voor instelbare modellen van het type MA35EUM.

Bij deze toepassing hebben de engineers ervoor gezorgd dat de afmetingen van de schokdempers vergelijkbaar waren met die van het elegante systeem, om zo de integratie te vereenvoudigen. Dit betekent dat beide stootdempers precies dezelfde slaglengte hebben, en ook de diameter van de zuigerstang en de behuizing zijn identiek.

Hoogwaardige kleine industriële stootdempers zorgen voor uitstekende afdichting

In het derde geval, bij een universele doppensluiter voor flessen, moesten onderhoudswerkzaamheden vermeden worden. Daarom worden overal in het systeem, zowel in de bovenste als de onderste positie, kleine stootdempers van ACE van het type MC150EUMH gebruikt. In tegenstelling tot de andere toepassingen is het hier gebruikte type kleine stootdemper niet alleen groter en dus sterker, maar heeft hij ook een andere afdichtingstechniek. Dit komt door de dwarskrachten die in de onderste eindpositie vrijkomen, als gevolg van een arm die lichtjes buigt. Om de dwarskrachten te kunnen absorberen, beschikt de stootdemper over een afdichting met een rolmembraan. In tegenstelling tot dempers die met een conventionele dichting worden vastgezet, wordt hier de zuigerstang niet van de afdichting weggeduwd, waardoor de levensduur kan oplopen tot 25 miljoen slagen.

De relatief lage kosten van de kleine stootdempers van ACE gaven ook de doorslag bij het gebruik in de vierde toepassing. Door gebruik te maken van kleine stootdempers van het type MC30EUM die in lineaire modules zijn geïntegreerd, blijven de kosten binnen de perken. In veel industriële toepassingen wordt het remproces in pneumatisch aangedreven modules gecontroleerd door middel van pneumatiek. Hier kozen de engineers echter voor hydraulische vertraging in de eindposities, omdat de eenmalige investeringskosten in de machineonderdelen van ACE worden gecompenseerd door een besparing van enkele duizenden euro’s in de bedrijfskosten. Dit komt onder andere doordat dankzij kleine stootdempers de massa’s met een zo klein mogelijke pneumatische cilinder worden verplaatst, waardoor het gebruik van kleinere ventielen en luchtverzorgingsunits mogelijk is.

Derhalve levert dit een aanzienlijke persluchtbesparing op met name vanwege de kleine cilinders, ventielen en leidingen. Zo is voor de pneumatische eindpositiedemping ongeveer drie tot vier kubieke centimeter lucht nodig, die vaak tot 70 bar wordt samengeperst. Bij kleine stootdempers vallen de bedrijfskosten daarbij in het niet, omdat de kleine mechanische componenten van ACE de massakrachten bij het bereiken van de eindpositie veilig en snel afremmen. Bijkomend voordeel daarvan is een duidelijk lagere machinebelasting, doordat ze kinetische energie omzetten in warmte, die naar buiten wordt afgevoerd.

Stootdemping van ACE: tuning voor nagenoeg elke constructie

De componenten in de hier gepresenteerde toepassingen zijn exemplarisch voor de tien productreeksen op het gebied van kleine stootdempers bij ACE. Hier horen ook dempings- en remelementen van roestvrij staal bij, die voldoen aan de strenge hygiënevoorschriften in de medische technologie en de levensmiddelenindustrie. Gezien het feit dat elke serie stootdempers bestaat uit verschillende types die vrijwel het volledige krachtbereik van de handling en automatiseringstaken afdekken, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de dempers van ACE te vinden zijn in miljoenen industriële constructies wereldwijd.

De beproefde kwaliteitsdempers optimaliseren de machines op een betrouwbare en effectieve manier door massa’s snel en niet-destructief af te remmen. Een aantal modellen van de compacte, onderhoudsvrije, hydraulische machineonderdelen kan desgewenst ook direct in de pneumatische cilinder worden geïntegreerd. Ze verminderen niet alleen daar de belasting, maar zijn ook geschikt voor gebruik in lineaire systemen, handlingapparatuur en vele andere industriële toepassingen. Voor hoge standtijden zorgen o.a. de innovatieve afdichtingstechniek en de uiterst stabiele stootdemperbehuizing, die is vervaardigd uit 1 stuk hoogvast gelegeerd staal, en dito hogedrukhulzen.

Naast een breed assortiment aan accessoires, zoals geleidingspennen, biedt ACE ook speciale draden, speciale slagen en speciale uitvoeringen, die zijn afgestemd op specifieke eisen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie