Wat heeft de innovatieve maakindustrie nodig?

Innovatieve maakindustrie

CDA-kamerlid Amhaouch: “Onderzoek wat de innovatieve maakindustrie nodig heeft”

Nederland moet ook in de toekomst een innovatieve maakindustrie houden, gericht op de productie van hoogwaardige, duurzame en kennisintensieve producten. Daarom heeft Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) de regering gevraagd om onderzoek te doen naar wat de Nederlandse innovatieve maakindustrie daarvoor nodig heeft. Reden voor FME om met hem door te praten over de maakindustrie en de achtergrond van dit verzoek.

Je hebt een technische achtergrond en bij ASML gewerkt. Waarom wilde je de Tweede Kamer in?
Ik kreeg na 20 jaar bij ASML de kans om de Tweede Kamer in te gaan. Die heb ik met beide handen gegrepen. Ik was al bezig met de maakindustrie, innovatie en internationalisering, en dat kan ik nu op een andere manier voortzetten in de Tweede Kamer. Ik voer het woord over onder andere economische zaken, innovatie, MKB en internationale handel.

Brengt je met jouw bèta-achtergrond een andere zienswijze in de kamer?
Mijn bèta-achtergrond komt goed van pas. Bijvoorbeeld bij discussies over verduurzaming. Hoe gaan we dat dan doen? Niet roeptoeteren dat de landbouw of luchtvaart gehalveerd moet worden, maar echt kijken: wat is mogelijk? Door mijn achtergrond ben ik ook optimistisch. Als  we een innovatieve omgeving creëren, talenten bij elkaar brengen en ecosystemen versterken, kunnen we echt hele grote stappen zetten.

Onderzoek naar randvoorwaarden voor innovatieve maakindustrie 2.0

Eind vorig jaar riep je -samen met je collega van de VVD- de regering op om onderzoek te doen naar de randvoorwaarden voor maakindustrie 2.0. Wat wil je daarmee bereiken?
De innovatieve maakindustrie, met een omzet van 80 miljard euro en 800.000 banen, is ontzettend belangrijk voor Nederland. We zijn altijd een maakland geweest, maar zien helaas veel productie vertrekken naar Azië. Mijn verzoek aan de regering is: maak een analyse van de sector en kijk wat nodig is om te zorgen dat we ook in de toekomt hoog innovatief kunnen produceren in Nederland.

Is de regering nu te afwachtend?
Niet zozeer afwachtend, maar ze hebben de maakindustrie onvoldoende als specifieke sector voor ogen. We acteren te ad-hoc, terwijl deze sector, waar zoveel mensen werken, aparte aandacht verdient. Kijk naar Duitsland, daar kennen ze regelingen die specifiek zijn gericht op de innovatieve maakindustrie. Bijvoorbeeld de kurtzarbeid.

Wat is er bijzonder aan de maakindustrie als sector?
De innovatieve maakindustrie is conjunctuurgevoelig maar ook bijzonder kennisintensief. Hoe houd je die kennis vast als het economisch even minder gaat? Daarbij moeten we ons realiseren dat innoveren zonder maken op termijn onhoudbaar is. Ontwikkelingen voor hoog innovatieve producten gaan steeds sneller, waardoor produceren en R&D dichter bij elkaar komen. Aan welke knoppen kunnen we dan draaien? Dat moet in elk geval gaan over innovatie, een eerlijk speelveld en de arbeidsmarkt. Duitsland kent bijvoorbeeld een wettelijke regeling voor deeltijd-WW.

Lees hier het hele artikel op FME

Lees ook:
Kabinet ziet belangrijke rol voor technologie in stikstofcrisis
SAPAI – Slim investeren in AI
Hoe ASML monopolist werd
Innovatie stimuleert economische groei

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie