Zware industrieën profiteren van NSK’s tweerijige tonlagers

Tonlagers

NSK produceert miljarden lagers per jaar voor een veelheid aan verschillende toepassingen en industrieën. Onderdeel van dit uitgebreide programma is de range hoogwaardige tweerijige tonlagers, die steeds meer belangstelling krijgt vanuit zware industrieën, zoals delfstoffenwinning en mijnbouw, staal en metalen en de papierproductie. De tweerijige tonlagers van NSK, die in Japan worden gemaakt, zijn onovertroffen wat betreft bestendigheid tegen vastlopen en slijtage onder veeleisende bedrijfscondities, waarbij continu trillingen, hitte en schokbelastingen optreden.

Bijzonder in het programma is de NSKHPS (High Performance Standard) serie. Deze NSKHPS tweerijige tonlagers behouden moeiteloos hun maatvastheid in omgevingen met hoge temperaturen en zijn bestand tegen hoge radiale belastingen en gematigde axiale belastingen. Prestatieverbeteringen van deze lagers zijn een gevolg van onder meer een nauwe tolerantie van de radiale speling, een nauwkeuriger gat- en buitendiameter en de superglad nabewerkte, speciaal warmtebehandelde rollen met superieure schokbelastingbestendigheid.

NSKHPS lagers, met hun hogere dynamische belasting, bieden niet alleen een tweemaal langere levensduur dan industriële standaardlagers, maar verlagen ook de onderhoudseisen en de totale cost of ownership. Andere eigenschappen van deze lagers zijn een 20% hogere snelheid en een standaard thermische stabilisatietemperatuur van 200°C. Recente toepassingen in de staal- en metaalsector zijn onder meer succesvolle lageroplossingen voor een warmwalserij, een hefbalk in een staalfabriek en recirculatieventilatoren op ertsvoorbereidingsmachines.

De productie van de NSKHPS serie vindt, zoals bij alle tweerijige tonlagers van NSK, plaats in Japan. Geproduceerd conform internationale ISO normen, worden de in Japan gemaakte lagers wereldwijd gewaardeerd om hun hoge prestaties en kwaliteit. NSK heeft een uitgebreid programma op voorraad in zijn distributiecentra in Europa, voor snelle en soepele levering aan klanten.

De tweerijige tonlagers van NSK worden geleverd in speciale uitvoeringen en voor vele technische applicaties. Het gaat hierbij om typen als trilscherm, sealed-clean, Molded-Oil smering, verwijderbare afdichting, drievoudige ring, stille en trillingsarme en ultra-large split varianten.

De trilscherm tweerijige tonlagers van NSK hebben een lange levensduur en zorgen ervoor dat trilmachines (voor het scheiden van erts en mineralen) in mijnbouwinstallaties langere tijd continu hun werk kunnen doen. De lange levensduur is te danken aan het speciale oppervlak van de loopbanen van de buitenring dat het slippen van de rollen onder controle houdt.

Een ander type tonlager van NSK dat populair is in zware industriële toepassingen is de sealed-clean serie. Deze lagers zijn uitgerust met veerbelaste nitrilrubber afdichtingen voorzien van een kraalrand om te voorkomen dat ze loskomen van het lager in staalproductiemachines. De afdichtingen houden niet alleen verontreinigingen buiten, maar houden ook het smeermiddel binnen.

Verder bevat het NSK programma tonlagers van de Molded-Oil serie, die gesmeerd worden op basis van een door NSK zelf ontwikkeld olie-geïmpregneerd materiaal, dat een optimale oplossing biedt voor corrosieve en met stof verontreinigde omgevingen. Ook leverbaar is de serie tonlagers met verwijderbare afdichting, die een lange levensduur en uitstekende afdichtingsprestaties biedt onder zware omstandigheden, zoals in steengroeven en de mijnbouw. De serie drievoudige ring lagers van NSK wordt bijna uitsluitend gebruikt in de papierproductie, met name voor de ondersteuning van variabele persrollen aan de aandrijfzijde, waar de verdeling van de lagerbelasting uiterst belangrijk is. Dankzij de ultra-large split serie kunnen eindgebruikers nu dagen onderhoudstijd besparen bij het vervangen van de lagers in een staalconverter. Bij het programma stille en trillingsarme tonlagers van NSK is het duidelijk: hier zorgt geoptimaliseerde interne speling voor reductie van het loopgeluid, wat bij hogesnelheidsliften een groot voordeel is.

De SWR (Super Wear Resistant) serie, waarin gebruik is gemaakt van een speciale staalsamenstelling met zorgvuldig gecontroleerde niveaus restausteniet en een gepatenteerde warmtebehandeling, vormt een verdere uitbreiding van de lijst NSK tonlager oplossingen. SWR lagers zijn ontwikkeld voor toepassingen in de staalindustrie, met voor gebruikers diverse voordelen, zoals verhoogde slijtagebestendigheid, langere levensduur en verbeterde taaiheid van de buitenste-ringkern.

Daarnaast levert NSK TL (tough and long life) lagers, die zich volop bewezen hebben in de papierindustrie, vooral in machinecomponenten met hogere temperaturen, zoals de drogerrollen. De unieke eigenschappen van de TL lagers komen onder meer tot uiting in een grotere weerstand tegen ringspanningen, waardoor breuken in de binnenring worden voorkomen, wat weer resulteert in een twee keer zo lange levensduur dan bij conventionele lagers met een standaard warmtebehandeling.

Zeker niet in de laatste plaats is er dan nog de onlangs geïntroduceerde ECA serie tonlagers met gepatenteerd kooiontwerp, dat een nieuw niveau van productiviteit, betrouwbaarheid en belastbaarheid belooft. De geoptimaliseerde kooi verlaagt interne spanningen en maakt een geleidingsring overbodig, wat weer voordelen biedt bij gebruik in staalproductie- en mijnbouwmachines.

Als ondersteuning van zijn toonaangevende programma tonlagers kan NSK op meerdere manieren toegevoegde waarde bieden bij bijvoorbeeld het verkleinen van voorraden of inventaris, het verbeteren van de vaardigheden van de klant door gerichte training, het leveren van lokale inspectie- en/of installatiediensten en het leveren van technische rapporten en smeringsanalyses.

Meer informatie over NSK tweerijige tonlagers

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.