Productie zonwering neemt toe: zo wordt zonwering gemaakt

Zonwering productie

Het wordt alsmaar warmer op de wereld. Dat blijkt uit divers wetenschappelijk onderzoek. Tegelijkertijd groeit de bewustwording van het belang van zonbescherming en energie-efficiëntie in woningen en gebouwen. Meer warmte en zon betekent immers dat we meer kunnen genieten van de zonnestralen, maar dat we onszelf ook beter moeten beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Dat doen we massaal met verschillende soorten zonwering: van screens tot zonneschermen en van solar zonwering tot rolluiken. Zonwering biedt namelijk praktische voordelen zoals het verminderen van de warmte en het filteren van het zonlicht. Hoe wordt zonwering eigenlijk gemaakt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Ontwerp en planning: eerste stap in productieproces

Kijken we naar het aanbod van zonwering bij zonwering-fabriek.nl, dan zien we dat er veel verschillende keuze is. Toch is de basis van iedere zonwering hetzelfde. Het proces begint bijvoorbeeld altijd met het ontwerpen van de zonwering. Hier bepaal je wat voor type zonwering het wordt en hoe het geheel eruit gaat zien. Screens zijn bijvoorbeeld anders qua omvang, materiaal en toepassing dan rolluiken. Het ontwerp moet daarnaast rekening houden met verschillende factoren zoals de afmetingen van een gebouw, de plek van de ramen, de esthetiek en natuurlijk de functionele vereisten. 

Selecteren van materialen voor type zonwering

Zonwering kan worden gemaakt van verschillende materialen. Het ligt eraan welk type zonwering er wordt gemaakt en wat de voorkeuren zijn van de klant. Materialen die vaak worden gebruikt zijn staal, hout, kunststof, textiel en aluminium. Ieder materiaal heeft eigen kenmerken en voordelen op het gebied van duurzaamheid, esthetiek. onderhoud en weerbestendigheid. Omdat steeds meer mensen in Nederland kiezen voor duurzaamheid is dit een onderdeel dat van groot belang is voor zonwering zoals zonneschermen en screens. Daar wordt dan ook goed rekening mee gehouden bij de selectie van de materialen.

Fabricageproces van zonneschermen: hoe gaat dat in z’n werk?

Is er eenmaal bepaald welke vorm van zonwering er geproduceerd gaat worden en welk materiaal daarbij nodig is? Dan start het fabricageproces. Hoe dit proces in zijn werk gaat, hangt af van het type zonwering dat gemaakt wordt. Zonneschermen en screens worden bijvoorbeeld veelal van doek gemaakt dat gesneden moet worden tot de juiste afmetingen. Dit doek wordt vervolgens bevestigd aan een frame. Rolluiken worden daarentegen vaak gemaakt van metaal. Daarvoor moet metaal worden gesneden, gevormd en geassembleerd tot een vorm naar de gewenste grootte.

Geautomatiseerd of handmatig bedieningssysteem?

Wat je ook moet weten, is dat een groot deel van de moderne zonwering wordt uitgerust met geautomatiseerde bedieningssystemen. Dit soort systemen maken het mogelijk om de zonwering te openen en te sluiten met een afstandsbediening, een timer, een sensor of zelf via een app op je smartphone. Net als bij duurzaamheid het geval is, gaat de consument steeds vaker voor gemak. Dit soort geautomatiseerde systemen bieden comfort en gemak en zijn ideaal om in te zetten voor energiebesparing. Er zijn daarnaast nog handmatige systemen te koop. Afhankelijk van welk systeem wordt gekozen, wordt dit bevestigd aan de zonwering.

Afwerking en coating van zonwering voor lange levensduur

Na het fabricageproces wordt de zonwering nog afgewerkt met een speciale coating om het materiaal te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. De coating zorgt ervoor dat er geen corrosie, verkleuring of andere schade ontstaat op de zonwering. Zonwering van aluminium of metaal kan bijvoorbeeld worden geanodiseerd waarbij er een oxidelaag op het materiaal wordt aangebracht. Hierdoor gaat het materiaal langer mee en ziet het geheel er een stuk netter uit. Doeken van zonneschermen worden vaak voltooid met een water- en vuilafstotende coating.

Installatie van een zonnescherm op gebouwen en huizen

Zodra de zonwering geproduceerd en helemaal compleet is, wordt deze geïnstalleerd op een gebouw zoals een kantoor, huis of winkelpand. Ook hierbij is het weer afhankelijk van het type zonnescherm hoe het geheel moet worden geïnstalleerd. Wat goed is om te weten, is dat men in veel gevallen zelf aan de slag kan gaan. Screens of zonneschermen zonder elektrische bedrading kunnen vaak heel goed zelf worden geïnstalleerd. Voor andere zonneschermen zoals rolluiken of zonneschermen met een elektrisch bedieningssysteem is het raadzaam om een professional in te huren.

Onderhoud van zonwering is van groot belang

Heb je eenmaal een zonnescherm of screens laten installeren in je huis of op kantoor? Dan ligt de laatste stap in het productieproces van zonwering bij jou als gebruiker ervan. Niet zozeer omdat je nog iets moet doen aan het produceren van de zonwering, maar wel aan het onderhoud ervan. Houd je zonwering goed schoon om de levensduur ervan te verlengen en om het geheel goed werkend te laten houden. Reinig regelmatig het doek, de lamellen of de screens en controleer op slijtage waar mogelijk. Sommige onderdelen kunnen met gemak vervangen worden, gerepareerd of gereinigd worden.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie