WoTS Gadget zet metingen om in waardevolle inzichten

WoTS Gadget

Wil je weten of er schadelijke stoffen in de lucht van je woonkamer hangen of maak je je zorgen over stank- of geluidsoverlast? Dan is de nieuwste WoTS Gadget van de vakbeurs WoTS 2024 zeker iets voor jou. De omgevingsmonitor biedt een volledig pakket aan meetmogelijkheden, waarmee je temperatuur, luchtvochtigheid, geluid en fijnstof kunt monitoren.

Wat de WoTS Gadget precies meet

De WoTS Gadget is uitgerust met drie specifieke sensoren die samen zorgen voor een uitgebreide verzameling van meetgegevens. Allereerst is er de WE-Sensor:2525020210002, gesponsord door Würth Elektronik, die zowel de temperatuur als het vochtgehalte meet. Deze sensor kan opereren in een breed temperatuurbereik van -40°C tot +125°C en meet vochtgehalten van 0% tot 100% relatieve luchtvochtigheid. De nauwkeurigheid en robuustheid maken deze sensor ideaal voor allerlei toepassingen.

Voor geluidsmetingen is de WoTS Gadget uitgerust met de ICS43434, een MEMS-sensor geleverd door Rebound Electronics. Deze sensor bevat geavanceerde technologieën zoals signaalconditionering, een analoog-naar-digitaal-converter, en anti-aliasingfilters. Het innovatieve ontwerp van de ICS43434 maakt het mogelijk om geluidsdata direct te verwerken via de industriestandaard 24-bits I²S-interface, wat een groot voordeel biedt bij het koppelen aan digitale processoren zoals DSP’s en microcontrollers. Hierdoor is een audiocodec overbodig.

De derde sensor in dit rijtje is de Sensirion SGP40, die speciaal is ontworpen voor het detecteren van vluchtige organische stoffen (VOC’s). Deze sensor, gesponsord door BMF System Parts, is eenvoudig te integreren in luchtkwaliteitsmonitoren en heeft een digitale I²C-interface die nauwkeurige binnenluchtkwaliteitssignalen levert. Dankzij het lage energieverbruik en de hoge precisie is de SGP40 perfect voor toepassingen die afhankelijk zijn van batterijvoeding, zoals de WoTS Gadget.

Hoe metingen worden uitgevoerd

Om energieverbruik te optimaliseren, voert de WoTS Gadget metingen in intervallen uit in plaats van continu. Afhankelijk van de beschikbare energiebron kunnen deze intervallen langer of korter worden ingesteld. Wanneer de WoTS Gadget is aangesloten op netstroom, is zelfs continue monitoring mogelijk, wat de nauwkeurigheid van de gegevens aanzienlijk verbetert.

De nauwkeurigheid van de metingen is echter niet alleen afhankelijk van de sensoren zelf, maar ook van hun positionering. Tijdens het ontwerpproces is zorgvuldig rekening gehouden met factoren die de metingen kunnen beïnvloeden, zoals de luchtstroom en de positionering van de sensoren binnen het apparaat.

Van meting tot bruikbare data

Na elke meting verwerkt de interne processor van de WoTS Gadget de verzamelde data. De processor zet ruwe gegevens om in bruikbare inzichten. Vervolgens stuurt een WiFi-module (ESP32-C3-WROOM-02U-N4) deze inzichten naar een aangesloten platform. Voor een optimale signaalsterkte maakt de WoTS Gadget gebruik van de FBTS35024-SM-ST 2.4Ghz antenne, gesponsord door AVE Added Value Electronics. De antenne wordt door de gebruiker eenvoudig aangesloten via een SMA-aansluiting.

De data komt terecht op een meetplatform waar de waarden in real-time kunnen worden afgelezen. Voor de WoTS Gadget is gekozen voor aansluiting op bestaande platformen, wat zorgt voor een soepele integratie met burger meetnetwerken zoals MeetJeStad en de Sensor Community. Dankzij de open source-software kunnen gebruikers het systeem naar eigen wens aanpassen en zelfs integreren in lokale netwerken. Dit maakt de WoTS Gadget toegankelijk voor zowel hobbyisten als professionals die de luchtkwaliteit in hun omgeving willen monitoren.

De WoTS Gadget is gratis maar beperkt beschikbaar in een oplage van 1500 stuks op de vakbeurs World of Industry, Technology & Science. Van 24 tot en met 27 september in Jaarbeurs Utrecht. Beursbezoekers verzamelen de onderdelen bij deelnemende stands en zetten de gadget zelf in elkaar.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie