WEG levert motoren voor grootste irrigatieprogramma ter wereld

Irrigatieprogramma

Ondersteuning aan Kaleshwaram irrigatieprogramma stopt watertekort

De kwaliteit van de landbouwgronden in India varieert per regio, waarbij sommige delen vrij droog en dor zijn. Op plekken die een waterpeil van 800 m vereisen, is maar 200 m aanwezig en zonder watervoorzieningen is dat onvoldoende om de droge landbouwgrond te irrigeren. Hier leest u hoe WEG als fabrikant van industriële motoren samenwerkte met MEIL om materieel te leveren aan het Kaleshwaram irrigatieprogramma: een complex project aan de Godavari rivier in Kaleshwaram, Telangana, India.

Het Kaleshwaram irrigatieprogramma van Telangana is het grootste meerfasige irrigatieproject ter wereld, dat water levert aan de door droogte geteisterde regio’s van Telangana. Er worden liften en pompen ingezet in een complex systeem van reservoirs, watertunnels, pijpleidingen en kanalen om 7284,34 km2 land in 13 districten te irrigeren en 6879,65 km2 in zeven andere districten te stabiliseren — waardoor het project vrijwel de hele deelstaat beslaat.

Om dit te realiseren, investeerde de overheid van Telangana in diverse irrigatiesystemen, die het water met gebruikmaking van WEG’s industriële technologieën van het lage niveau naar de veel hogere gronden kunnen opbrengen.

De irrigatie maakt gebruik van regenrivieren, die het hele jaar een constante waterstroom hebben, maar tijdens zware droogtes stilvallen. Deze rivieren hebben een erg laag waterpeil van circa 200 m, waardoor er gepompt moet worden als een waterpeil van 400, 600 of 800 m nodig is.

Het volgende geeft u een beeld van de projectomvang. Een liftirrigatie kan doorgaans 20-30 m3 water verplaatsen tot een hoogte van 400 m. Als een pomphuis het water tot bijvoorbeeld max. 40-50 m opvoert, dan is een hele reeks pomphuizen nodig om een hoogte van 400 m te bereiken.

Het bouw- en infrabedrijf MEIL benaderde WEG om dit irrigatieproject tot een goed einde te brengen. MEIL kreeg de opdracht om binnen drie jaar een geavanceerd elektromechanisch systeem op poten te zetten, waardoor WEG het vereiste materieel zo snel mogelijk moest leveren.

WEG stelde voor 22 synchroonmotoren te gebruiken. Deze motoren zijn ontwikkeld om 0,06 kmᶟ water per dag te verplaatsen, waarbij 1120 megawatt (MW) aan stroom nodig is voor de 28 pompen in de drie pomphuizen om het water omhoog te brengen.

De keuze viel op deze motoren omdat ze grote watervolumes ook beter kunnen verdelen. In regenperiodes stijgt het waterpeil namelijk en dan kunnen de pompen – aangedreven door WEG-motoren – het overtollige water tevens naar buffers wegpompen, zoals meren, rivieren en reservoirs.

Het project vereiste een hoge betrouwbaarheid en daarom werden WEG’s technische expertise en beproefde componenten ingezet om een constante watervoorziening te waarborgen. Nog vóór de installatie werden alle eventuele voorvallen doorgenomen, van het motorontwerp tot de stopprocedure, zodat de implementatie zonder grote problemen zou verlopen.

WEG’s eerdere ervaring als leverancier aan een vergelijkbaar irrigatieproject droeg er ook toe bij dat het Kaleswaram irrigatieprogramma volgens een hoge standaard werd voltooid.

In 2007 leverde WEG 160 grote verticale synchroonmotoren incl. besturingskasten en een remsysteem voor de pompen van het Handri Neeva Sujala Sravanti (HNSS) project in Andhra Pradesh, India. WEG’s verticale synchroonmotoren drijven de zware pompen aan, die afkomstig zijn van Kirloskar Brothers, de grootste fabrikant van hydraulische pompen in India.

Het HNSS-project was toentertijd het grootste pakket dat WEG ooit aan India leverde met een waarde van $100 miljoen.

“WEG’s materieel wordt momenteel voor irrigatieprojecten in alle 29 deelstaten van India gebruikt,” verduidelijkt Sri Balaji, Deputy General Manager bij WEG India. “We hebben sinds 2019 ca. 400 motoren geleverd, waaronder 14 MW motoren en 14 machines in een enkel pomphuis van dit Kaleswaram irrigatieprogramma. WEG heeft meerdere eigen fabrieken India, waardoor veel producten ook hier zijn ontwikkeld.”

Ranjit Kumar, Assistant General Manager bij MEIL kijkt terug op de bredere impact van WEG’s betrokkenheid, “De overheid van de deelstaat Telangana wilde haar land in een korte tijd irrigeren middels een zwaar pompsysteem en de WEG-teams in India en Brazilië speelden flexibel in op MEIL’s eisen, waardoor we dit complexe systeem in drie jaar konden afronden en we de doelstelling van deze lokale overheid bereikten.”

De irrigatie van dorre landbouwgronden in droogteperiodes lijkt onbegonnen werk, maar het is gelukt in de hele deelstaat van Telangana. Het eens door droogte geteisterde gebied heeft nu een waterpeil boven 400 m, waardoor boeren efficiënter kunnen werken en de kans op misoogsten kleiner is. Door de hulp van WEG en MEIL is het waterpeil hoog genoeg om belangrijke delen van India te irrigeren en het watertekort een halt toe te roepen.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie