Door: Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community) - 22 mei 2025 |
De toekomst van de Europese industrie staat onder druk. Hoge energiekosten, toenemende regeldruk en stevige concurrentie uit Azië en de VS maken het speelveld uitdagender dan ooit. In het recente rapport van Mario Draghi wordt de alarmbel geluid: als Europa haar concurrentiekracht niet vergroot, zal de industrie structureel terrein verliezen.
Maar wat betekent dit concreet voor bedrijven in de technische sector? Moeten we afwachten tot de omstandigheden verbeteren, of is het juist nu tijd om in actie te komen?
In een podcast van STEM Industrial Marketing Community ging Ton Oosterwijk in gesprek met Willem de Vries over deze vragen. We keken naar de belangrijkste inzichten uit het rapport van Draghi en hoe bedrijven met het STEM-raamwerk van waarde herkennen, creëren en leveren hun positie kunnen versterken.
Volgens Draghi staan drie kernaspecten van de Europese industrie onder druk:
De vraag is: hoe kunnen bedrijven in de technische sector omgaan met deze uitdagingen?
Het STEM-raamwerk biedt een strategische aanpak in drie stappen om juist in deze uitdagende tijden te groeien.
Veel bedrijven focussen op hun eigen uitdagingen, zoals stijgende energiekosten. Maar minstens zo belangrijk is de impact op je klanten.
Voorbeeld: Een bedrijf in de chemische industrie merkte dat hun afnemers worstelden met energiekosten. In plaats van te klagen, ontwikkelden ze een energiezuiniger productieproces dat hen onderscheidend maakte in de markt.
De les? Je hoeft niet per se de goedkoopste te zijn. Je moet de beste oplossing bieden voor de uitdagingen van je klant.
Veel bedrijven zien innovatie als iets groots en duur, maar echte vooruitgang zit vaak in kleine verbeteringen.
Voorbeeld: In de grafische sector werd een systeem ontwikkeld waarmee restinkt hergebruikt kan worden, wat 30% besparing opleverde. Dit versterkte niet alleen de concurrentiepositie, maar bood ook een directe kostenbesparing voor klanten.
Innovatie betekent niet altijd baanbrekende technologie – het kan ook een slimmer proces of een efficiëntere toepassing zijn.
Regeldruk wordt vaak als een obstakel gezien, maar slimme bedrijven maken er juist een kans van.
Voorbeeld: Een chemisch bedrijf zag dat de leerindustrie steeds strengere eisen stelde aan milieuvriendelijke productie. In plaats van af te wachten, ontwikkelden ze formaldehydevrije chemicaliën en werden ze marktleider nog vóór de wetgeving hen ertoe dwong.
Wie als eerste inspeelt op toekomstige regelgeving – of zelfs op vooruitloopt – neemt de leiding in de markt en creëert waarde voor klanten, hun afnemers en natuurlijk ook de eigen organisatie
Het rapport van Draghi is geen reden om af te wachten – het is een signaal om in actie te komen. Succesvolle bedrijven wachten niet op betere omstandigheden, maar maken hun eigen kansen.
Denk eens na over:
✅ Hoe verandert de markt voor jouw klanten?
✅ Waar kun jij waarde toevoegen door slimmere processen of innovaties?
✅ Hoe kun je inspelen op regelgeving vóórdat het een verplichting wordt?
Bij STEM helpen we bedrijven in de technische industrie om strategisch sterker te worden. In onze opleiding leer je niet alleen hoe je waarde herkent, creëert en levert, maar ook hoe je dit concreet toepast in jouw organisatie.
Wil je hier verder over nadenken? Dan hebben we op dit moment drie opties: