Stijgende vraag naar technologische producten groeimotor economie

Perslucht Pneumatiek hightech industrie Hightechindustrie Vraag naar technologische producten

De vraag naar technologische producten blijft sterk stijgen, mede dankzij digitalisering, elektrificatie en de opkomst van kunstmatige intelligentie. Dit heeft de technologische industrie in Nederland omgevormd tot een van de belangrijkste groeimotoren van de economie. Hoewel het aandeel van de industrie in het BBP de afgelopen 50 jaar meer dan gehalveerd is, heeft de technologische sector deze trend weten om te buigen. In 2023 vertegenwoordigde deze sector 12% van het totale BBP, een stijging ten opzichte van 10,7% in 2013.

Een belangrijk kenmerk van de Nederlandse technologische industrie is haar hoge mate van robotisering. Met 205 robots per 10.000 werknemers heeft Nederland het hoogste aantal robots van alle grote westerse industrielanden. Dit maakt de sector efficiënter en helpt de toenemende vraag naar technologische producten bij te benen, ondanks uitdagingen zoals een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Personeelstekort blijft een uitdaging

De schaarste aan personeel is momenteel een van de grootste obstakels voor verdere groei binnen de technologische industrie. Volgens een recente enquête heeft ruim 70% van de ondernemers in de sector moeite om voldoende personeel te vinden. Dit probleem heeft aanzienlijke gevolgen voor bedrijven, variërend van verhoogde werkdruk voor bestaande werknemers tot stijgende arbeidskosten. Bovendien zien bedrijven zich vaak genoodzaakt om minder gekwalificeerde werknemers aan te nemen, wat de productiviteit verder onder druk zet.

Bijna 26% van de bedrijven in de industrie geeft aan dat het moeilijk is om personeel te vinden met de juiste kwalificaties of ervaring, een percentage dat beduidend hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van 17,5%. Dit tekort heeft niet alleen gevolgen voor de bedrijfsvoering, maar ook voor de algemene groei van de sector. Zonder voldoende gekwalificeerd personeel zal het voor de industrie moeilijk zijn om te blijven profiteren van de groeiende vraag naar technologische producten.

Groeiverwachtingen ondanks volumekrimp

Ondanks het personeelstekort en andere uitdagingen blijft de technologische industrie hoopvol. De productievolumes in de Nederlandse industrie zijn in het tweede kwartaal van 2024 met slechts 0,3% gedaald in vergelijking met het eerste kwartaal, een aanzienlijk kleinere krimp dan in eerdere kwartalen. Bovendien laten de energie-intensieve sectoren, zoals de chemische industrie en de metaalproducten, weer tekenen van herstel zien.

Het verwachte herstel in de tweede helft van het jaar kan ervoor zorgen dat de productievolumes verder zullen toenemen. Hoewel het nog onduidelijk is of dit in het derde kwartaal zichtbaar zal zijn, blijft de industrie optimistisch over de toekomst. De fluctuaties in de maandelijkse productiecijfers wijzen op een stabilisatie, vooral in subsectoren zoals machine- en apparatenbouw, wat goed nieuws is voor de vraag naar technologische producten.

Machinebouw als drijvende kracht

Een van de sterkst presterende subsectoren binnen de Nederlandse industrie is de machinebouw. Deze sector, die verantwoordelijk is voor de productie en het onderhoud van machines voor verschillende industrieën, zoals de verpakkings-, voedsel- en medische sector, is sterk innovatief en goed voor 40% van de totale R&D-uitgaven in de industrie. De machinebouw biedt werk aan meer dan 92.000 mensen en is een belangrijke exporteur. De export van machines en onderdelen is in de afgelopen acht jaar meer dan verdubbeld, goed voor een bijdrage van 2,7% aan het BBP.

De winstgevendheid van de machinebouw wordt duidelijk weerspiegeld in de exportmarge van 62% op machines en apparaten. Dit maakt de machinebouw niet alleen een belangrijke speler in de Nederlandse industrie, maar ook een sleutelfactor in het succes van de bredere technologische sector, waarbij de vraag naar technologische producten maar blijft groeien.

Bron: ING

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie