Vijf mythes over cobots

Cobots van Universal Robots collaborativiteit

Hoe goed bent u bekend met de cobots van Universal Robots? Er zijn een aantal onjuiste aannames over deze cobots. Wij ontkrachten vijf mythes over cobots.

Mythe 1: cobots zijn gevaarlijk!

Integendeel zelfs. Één van de belangrijkste kenmerken van cobots is dat het veilig is om naast te werken. De cobots van Universal Robots hebben namelijk ingebouwde veiligheidsfuncties. Mocht een werknemer onverhoopt in aanraking komen met deze cobot, dan wordt de veiligheidsstop geactiveerd. De e-series van Universal Robots hebben 17 veiligheidsfuncties die gecertificeerd zijn door TÜV Nord en voldoet aan de EN ISO 13849-1 en EN ISO 10218-1 machineveiligheidsnormen voor een veilige samenwerking tussen mens en robot.

Verder is het ook mogelijk om zogenoemde ‘safety boundaries’ aan te maken. Hiermee kunt u de cobot leren om niet langs bepaalde zones te laten gaan. Bijvoorbeeld aan de kant waar de werknemer staat.

Kortom; een cobot van Universal Robots is erg veilig om mee samen en naast te werken. Afhankelijk van de risicobeoordeling, worden veruit de meeste Universal Robots gebruikt zonder veiligheidskooien.

Mythe 2: Universal Robots vervangen banen

Een veel gehoord punt is dat robots/cobots banen vervangen. Echter creëren deze juist banen. Ze ontlasten werknemers van zware en repetitieve taken, zodat werknemers nieuwe rollen kunnen aannemen. Menselijke behendigheid, kritisch denkvermogen, besluitvorming en creativiteit kunnen niet vervangen worden door machines. Er vindt dus vooral een verschuiving plaats van de werkzaamheden.

Een paar feiten op een rij:

  • Slechts 10% van de banen is volledig te automatiseren.
  • 52% van de CEO’s is van plan het personeelsbestand uit te breiden ondanks toenemende automatisering.
  • De productiviteit met cobots stijgt met maar liefst 50% zonder banenverlies.

Mythe 3: Het is een gedoe om cobots te implementeren en te onderhouden

Cobots zijn juist erg eenvoudig te implementeren, te bedienen en te onderhouden. Omdat ze compact en lichtgewicht zijn, is het niet nodig om de productie-indeling aan te passen bij het wisselen van een cobot tussen verschillende taken. Ze kunnen gemakkelijk worden geprogrammeerd of opnieuw worden ingezet en vereisen minimaal onderhoud.

Mythe 4: Automatisering met robots is voor complexe, grootschalige operaties

Ongeacht de omvang van de output, kunnen cobot van Universal Robots worden ingezet voor eenvoudige processen die repetitief, handmatig of inspannend zijn voor werknemers. De meeste cobots worden ingezet bij MKB-bedrijven.

Het perfecte voorbeeld hiervan is N-R-P CNC Products, gerund door Nick Visser. Het bedrijf bestaat uit drie werknemers. Hij laat zijn CNC-machine automatisch beladen door een cobot van Universal Robots, zodat hij meer tijd heeft om zich te focussen op de groei van zijn bedrijf. Bekijk hier deze case study.

Mythe 5: Cobots zijn duur

Een cobot is juist kostenbesparend. Dat komt omdat de installatie minimale investering vereist aangezien er geen grote structurele veranderingen nodig zijn. Ze kunnen opnieuw worden ingezet voor verschillende functies in de productielijn. Daarnaast kunnen ze 24/7 worden ingezet.

De snelste terugverdientijd van een Universal Robot gemeten is 34 dagen. Gemiddeld is de terugverdientijd 10,5 maanden. Verder zijn deze cobots erg duurzaam, de eerste Universal Robot die ooit is geïnstalleerd (in 2008) is nog steeds in gebruik.

Dit zijn de belangrijkste mythes over cobot van Universal Robots. Heeft u verder nog vragen over het gebruik van cobots of wilt u gaan automatiseren? Neem dan contact op met Gibas.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.