Versnelde elektrificatie lost CO2-probleem verhoogde inzet kolencentrales niet op

Industriële CO2-uitstoot elektrificatie Fossiele subsidies

Nu kolencentrales meer mogen draaien, komt het kabinet met andere maatregelen om de extra uitstoot van CO2 te compenseren. Maar die plannen liggen er nog niet, zei minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) tijdens een speciale persconferentie over de leveringszekerheid van gas.

Adviseurs van de minister gaan aan de slag. Gedacht wordt aan verplicht overschakelen van gas naar elektrisch in diverse sectoren en de verplichting voor het bedrijfsleven om alleen nog elektrische auto’s te kopen en leasen. De transportsector staat al voor de opgave om met ingang van 2025 in een groot aantal steden de overstap te maken naar zero emissie stadsdistributie, met een overgangsperiode die nog 5 jaar uitstel kent.

Beleidsmakers zouden juist nu breder moeten durven kijken en aanzienlijke CO2-besparingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden te omarmen en stimuleren. Op dit moment lijkt het beleid op alleen op zero-emissie gericht. Deze oplossingsrichting heeft verschillende nadelen. Los van de leveringsproblemen van elektriciteit – denk aan netwerkcapaciteit en laadinfrastructuur, algemeen erkend als de grootste bottlenecks in de transitie – levert elektrisch op korte termijn geen bijdrage aan de beperking van extra uitstoot van CO2 als de stroom niet groen gemaakt wordt. Dat effect verergert zeker op korte termijn als opschakelende kolencentrales worden ingezet om de elektriciteit te maken voor de bedrijven in de sectoren die verplicht worden en al zijn over te schakelen op elektrisch. Dat levert dan geen reductie op die kan worden ingezet als compensatie. Dat is alleen nog maar verschuiven. De ambitieuze klimaatdoelen komen er niet sneller door in beeld.

Ook in het wegtransport gaat voor het realiseren van de CO2-doelstellingen de meeste aandacht uit naar zero-emissie trucks met alternatieve aandrijving. Het is door de onzekere randvoorwaarden niet zeker dat er eind 2029 ruim 11.000 of meer zero-emissie trucks op de weg zijn. Om alvast meters te maken terwijl de stroom steeds groener wordt en de laadinfra nog in opbouwfase zit, kunnen nu al direct bijdragen aan/vaart maken met verduurzaming worden bereikt met serieus inzetten op beter benutten, zuiniger rijden op diesel en emissiearme brandstoffen.

Dit mes snijdt aan twee kanten, zowel in de uitstoot als in de kosten. Omdat er zo brandstof- besparing mogelijk is met de bestaande vloot, is de impact van elk procent op de totale uitstoot groot. Deze brandstofbesparing brengt daarom klimaatdoelen juist wel sneller in beeld. En is een goede route naar uiteindelijk net zero.

Auteur: Machiel Bode, sectorspecialist Transport, Logistics and Mobility, ING Sector Banking.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie