Vooruitzien is ook een vorm van innovatie

Verandering

Verandering is van alle tijden. Soms komt ze met een schok, soms sluipt ze stilletjes binnen. Politieke keuzes, internationale spanningen, nieuwe wetgeving of technologische doorbraken kunnen markten op z’n kop zetten. Denk aan de strengere bijmengverplichting waar de kunststofsector mee te maken krijgt: dat zorgt voor flinke onrust, maar misschien ook wel voor nieuwe kansen. Het hangt er maar net van af  je naar verandering kijkt. En vooral – hoe je erop reageert!

Verandering: kans of bedreiging?

De Griekse filosoof Heraclitus zei het al: “Verandering is de enige constante.” Toch vinden we het als mens lastig om verandering te omarmen. Zeker als we risico’s ervaren: verlies van controle, van inkomen, van marktaandeel. En dat gevoel werkt door in bedrijven. Je weet wat je hebt: een product dat goed verkoopt, klanten die je vertrouwen, processen die werken. Maar hoe stabiel is dat, in een wereld die continu in beweging is?

Wat nu als je het anders bekijkt? Wat als je verandering niet ziet als bedreiging, maar als kans om te vernieuwen – of zelfs voorop te lopen?

Omgaan met verandering

In de praktijk zie je grofweg drie soorten bedrijven.

Allereerst de behoudende bedrijven: ze houden vast aan bekende structuren en processen. Voor hen is verandering meestal iets dat pas aandacht krijgt als het echt niet anders kan. Ze kiezen voor zekerheid, maar missen vaak de boot als markten verschuiven.

Daartegenover staan de pioniers: zij omarmen verandering, experimenteren en innoveren. Niet zonder risico, maar ook met de kans om onderscheidend vermogen te creëren.

Tussen die twee uitersten zit de grootste groep: bedrijven die vooral reageren op ontwikkelingen als het moet. Ze zijn druk met de dag van vandaag, afhankelijk van vaste klanten en marktsegmenten, en sturen vooral op kosten. Vaak pas als de urgentie onmiskenbaar is, komt er beweging.

Hoe weet je wat er op je afkomt?

Er is geen gouden formule om te voorspellen of een ontwikkeling voor jouw bedrijf positief of negatief uitpakt. Maar je kunt er wel bewust mee aan de slag.

Welke signalen zie je in je markt? Wat verandert er in de wereld van jouw klanten? Kun jij daar vroegtijdig op inspelen – misschien zelfs een oplossing bieden vóórdat erom gevraagd wordt? Dat levert je als bedrijf een voorsprong op de concurrentie op. Maar let op: ook voorsprong is tijdelijk. Zodra concurrenten je volgen, ontstaat weer prijsdruk. Het vraagt om een continu proces van kijken, interpreteren, leren en handelen. Dat is geen luxe, maar een voorwaarde om relevant te blijven.

Voorbeeld uit de praktijk

Neem het chemiebedrijf dat actief is in de leerlooi-industrie. Een markt met processen en producten die daarbij toegepast worden die al enkele eeuwen vrijwel onveranderd worden toegepast. In markt met vrijwel geen onderscheidend vermogen, inwisselbare chemische producten en al decennia lang concurrentie waarbij het alleen maar draaide om (laagste) prijs.Totdat het bedrijf merkte dat afnemers – zoals meubel-, sportfabrikanten en producenten van luxere leren kleding, accessoires maar ook auto- en vliegtuigstoelen  – strengere eisen stelden aan de hoeveelheid formaldehyde in leer.

Waar anderen wachtten op regelgeving, ging dit bedrijf aan de slag. Het ontwikkelde nieuwe chemische samenstellingen die de stof sterk terugdringen of zelfs vervangen. Daarmee speelden ze precies in op de behoefte van klanten én hun klanten. De nieuwe producten brachten meer waarde, konden tegen een hogere prijs worden verkocht, en leverden het bedrijf een stevige voorsprong op. Zo werd verandering geen bedreiging, maar de basis voor groei. En innovatie kreeg een heel concrete, strategische invulling.

Innovatie begint bij vooruitkijken

Verandering laat zich niet tegenhouden. Maar je kunt er wel invloed op uitoefenen door wendbaar te blijven, vooruit te kijken en gericht te handelen. Niet wachten tot je móet veranderen, maar bewust kiezen om voorop te lopen. Dat is óók innovatie!

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Willem de vries

Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community)

Startte in 2006 een eigen marketingadviespraktijk en nam van daaruit in 2008 een belang in STEM Industrial Marketing Community. In zijn functie als managing partner behartigt hij niet alleen de (marketing)belangen van opdrachtgevers en de eigen organisatie. Hij houdt zich ook nadrukkelijk inhoudelijk bezig met het aanbod van de marketingopleidingen van STEM. Willem is mede-auteur van het boek: Marketing is geen reclame.
Lees meer van: Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community)

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.