VENTIL verhoogt veiligheid met nieuwe gestandaardiseerde testmethoden

VENTIL

De Valve World Expo in Düsseldorf staat weer voor de deur, en VENTIL is er klaar voor om hun nieuwste innovaties en ontwikkelingen te presenteren. Als specialist in testapparatuur voor kleppen heeft VENTIL een unieke positie in de industrie. Op de persconferentie van de Valve World Expo gaf Emiel Lechevallier van VENTIL een presentatie over verschillende onderwerpen, waarbij zij hun motivatie voor deelname aan dit event bespraken, maar ook over hun bezigheden omtrent automatisering en alternatieven voor heliumtests.

Wat doet VENTIL?

VENTIL is een producent van testmachines, gericht op het testen van kleppen onder verschillende omstandigheden. Of het nu gaat om vloeistoffen, gassen, cryogene temperaturen of brandveiligheidstests, VENTIL bouwt de machines die dit mogelijk maken. Het bedrijf biedt geen testdiensten aan; in plaats daarvan ontwikkelen ze de apparatuur waarmee klanten zelf deze tests kunnen uitvoeren. Dit vormt de kern van hun bedrijfsstrategie en specialisatie.

Wat VENTIL onderscheidt, is hun nauwe samenwerking met verschillende spelers binnen de klepindustrie, van eindgebruikers tot fabrikanten en onderhoudsbedrijven. Deze relaties stellen hen in staat om waardevolle feedback te verzamelen en hun machines voortdurend te optimaliseren. Hierdoor fungeert VENTIL als een ‘spin in het web’ binnen de sector, met inzicht in uitdagingen en behoeften van alle betrokken partijen.

Alternatieve testmethoden voor helium: de doorbraak van forming gas

Een van de grootste uitdagingen in de klepindustrie is het testen van kleppen met helium. Door de stijgende kosten en beperkte beschikbaarheid van dit gas, bekend als Helium Shortage 4.0, werd VENTIL door Shell benaderd om een alternatief te vinden. Shell zag de noodzaak van een betaalbare en betrouwbare oplossing, omdat zonder helium de productie van kleppen stil zou komen te liggen.

VENTIL stelde forming gas voor als alternatief. Dit mengsel van 95% stikstof en 5% waterstof bleek een haalbare vervanger, die bovendien 70% goedkoper is dan helium. In samenwerking met Shell voerde VENTIL zowel theoretisch als praktisch onderzoek uit, wat inmiddels heeft geresulteerd in de eerste norm voor waterstof gas kleppen die deze zomer is gepubliceerd (API 6D Annex M). Dit project is precies zo’n voorbeeld om samen met andere industriële spelers tot oplossingen te komen die de hele sector vooruit kan helpen.

Automatisering met VENTIL’s ultra concept

Automatisering speelt een steeds grotere rol in de klepindustrie, en VENTIL loopt hierin voorop met hun Ultra concept. Dit nieuwe automatiseringsplatform maakt gebruik van de kennis die is opgedaan tijdens het ontwikkelen van forming gas tests. Door gebruik te maken van alternatieve testvloeistoffen en -gassen, kan VENTIL de testtijd met 70% verkorten.

Het Ultra concept combineert automatisering en robotica om een efficiënte productielijn te creëren. Hierdoor wordt menselijke interactie tijdens het testproces vrijwel geëlimineerd, wat bijdraagt aan kostenbesparing en een verhoogde productiesnelheid. Deze technologie biedt fabrikanten de kans om productie vanuit lagelonenlanden weer terug te halen naar West-Europa, zonder in te leveren op competitiviteit.

Cryogene uitdagingen en de toekomst van waterstofkleppen

De ontwikkelingen rondom waterstof, met name in vloeibare vorm, vereisen een herziening van cryogene testmethoden. Bij temperaturen van -253 graden Celsius komen kleppen onder extreme omstandigheden te staan. Emiel Lechevallier sprak over het belang van nieuwe testmethoden, omdat conventionele cryogene tests niet toereikend zijn voor de eisen van vloeibare waterstof.

VENTIL ontwikkelt momenteel nieuwe technologieën om kleppen betrouwbaar en veilig te testen op zulke lage temperaturen. Dit is uitermate belangrijk voor het veilig transporteren en opslaan van vloeibare waterstof, en zal bepalen of vloeibare waterstof een levensvatbare energiebron wordt in de komende decennia. Tijdens de Valve World Expo zal VENTIL hun visie en oplossingen in een presentatie delen met eindgebruikers, in de hoop om samen te werken aan de verdere ontwikkeling van deze standaarden.

Veiligheid bij druktests: standaardisatie en innovatie

Een ander belangrijk onderwerp is veiligheid tijdens druktests. VENTIL biedt al jarenlang veiligheidsschermen en bunkers aan, die operators beschermen bij eventuele drukontlastingen en vrijgekomen projectielen. Er zijn echter geen eenduidige standaarden binnen de industrie die bepalen hoe veiligheid bij druktests gegarandeerd kan worden. VENTIL wil hier verandering in brengen door te standaardiseren op basis van het type klep, drukklasse en testvloeistof.

Door alle mogelijke scenario’s van falen te evalueren en te consolideren in vier veiligheidsniveaus, biedt VENTIL een oplossing waarmee operators eenvoudig de juiste veiligheidsmaatregelen kunnen kiezen. Dit draagt bij aan de standaardisatie en verhoogt de veiligheid binnen de industrie, zonder de noodzaak voor grote investeringen in nieuwe infrastructuur.

Wil jij (één van) de presentaties volgen van VENTIL op Valve World Expo? Klik dan hier voor de Timetable en check de data. Is Dusseldorf te ver en wil je 1-op-1 contact? Neem dan contact op met Emiel via hun website.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld. Hij studeerde HEAO Bedrijfseconomie en was betrokken bij het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. In 2020 richtte hij samen met Yuk Chi Kan het online nieuwsplatform IndustrieVandaag op. Momenteel is Erik uitgever bij Industrievandaag.nl, waar hij zijn uitgebreide kennis van online uitgeven, SEO en AI inzet. Zijn bedrijfseconomische achtergrond en technische inzichten maken hem een unieke speler in de in de wereld van industriële automatisering en digitale publicatie.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)