Veilige radarsensor PSENradar

PSENradar

PSENradar – Veilige bewaking van beschermde ruimtes onder zware gebruiksomstandigheden

De veilige radarsensor PSENradar van Pilz biedt samen met de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 een veilige totaaloplossing voor de bewaking van beschermde ruimtes – inclusief conformiteitsbeoordeling voor de complete machine of installatie.

Veilige radarsensoren worden gebruikt als opto-elektronische sensoren op hun grenzen stuiten: zware omgevingen, bijvoorbeeld buiten of bij de materiaalverwerking, kunnen met PSENradar veilig worden bewaakt. Radartechnologie (FMCW: frequency modulated continuous wave) garandeert namelijk ook bij externe invloeden zoals stof, vuil, regen, licht, vonken of trillingen een hoge beschikbaarheid.

De ten grondslag liggende volumebewaking met een frequentie van 24 – 24,25 GHz is inzetbaar tot SIL 2, PL d en categorie 3, hetgeen in robottoepassingen vaak een voorwaarde is. De totaaloplossing beschikt bovendien over meer interfaces zoals Ethernet en Profisafe en maakt daardoor ook het eenvoudige gebruik van de veiligheidsradarsensor in retrofittoepassingen mogelijk.

Samen met de configureerbare veilige kleine besturing PNOZmulti 2 en de PSENradar ontstaat er een veilige, economische en uitgebreide totaaloplossing voor zware omgevingen.

Eenvoudig configureren met de PSENradar configurator

Voor de snelle inbedrijfstelling vindt het selecteren en configureren van de sensoren eenvoudig via de passende configurator plaats. De veilige radarsensoroplossing omvat afhankelijk van de toepassing maximaal zes radarsensoren, een besturingseenheid en de configureerbare veilige kleine besturing PNOZmulti 2.

Afhankelijk van de grootte van de te bewaken zone kan voor elke sensor de passende beschermde ruimte worden gedefinieerd. Deze is afhankelijk van de positie, installatiehoogte en helling van de sensor. In aanvulling op de beschermde ruimte kan er ook een waarschuwingsruimte geconfigureerd worden. Als een persoon de waarschuwingsruimte binnendringt, kan dit bijvoorbeeld door een optisch signaal worden gemeld. Zo kan de productiviteit van de installatie altijd hoog worden gehouden.

Toepassingen met PSENradar

Radarsensoren worden in een groot aantal branches gebruikt, vooral als opto-elektronische sensoren op hun grenzen stuiten. Voorwaarde voor het gebruik is de holistische benadering van de machine, waarbij wij u graag ondersteunen.

Tot de veiligheidsgerelateerde functies van het veilige radarsysteem PSENradar behoren de gevarenzonebewaking en de beveiliging achter de veiligheidsafscherming. Bij de gevarenzonebewaking wordt de machine in een veilige toestand gebracht zodra bijvoorbeeld een persoon de gevarenzone betreedt. De beveiliging achter de veiligheidsafscherming voorkomt een zelfstandige herstart van de machine als er zich nog personen in de gevarenzone bevinden, bijvoorbeeld in een onderhoudssituatie. Hieronder vindt u enkele toepassingsvoorbeelden.

Met de inleerfunctie “Self-teaching background” van de radarsensoren kan bijvoorbeeld materiaalafval worden neergezet zonder dat de beschermde ruimte wordt binnengedrongen en de machine stopt. Hierdoor wordt een hogere productiviteit gegarandeerd.

Voordelen van de veilige radarsensor PSENradar

  • Ongevoeligheid voor stof, vuil, regen, licht, vonken, stoom en trillingen
  • Hogere veiligheidscategorie cat. 3/PL d maakt beveiliging van roboticatoepassingen mogelijk
  • Hoge flexibiliteit dankzij geoptimaliseerde sensoruitlijning en individuele configuratie van beschermde ruimtes
  • Veilige totaaloplossing met kleine besturing PNOZmulti 2 alsmede openheid voor retrofittoepassingen dankzij meer interfaces
  • Beveiliging achter de veiligheidsafscherming: om te voorkomen dat de machine opnieuw start als er zich personen in de gevarenzone bevinden

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie