Aandrijfbewaking zorgt voor veilig en efficiënt bewaken van assen

Aandrijfbewaking

De nieuwe Motion Monitoring-module PNOZ m EF 1MM2DO voor de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 biedt nu op het gebied van de veilige aandrijfbewaking ook de functies cascadering en vertraagde uitschakeling. Met de aandrijfbewaking van maximaal acht veiligheidsfuncties op een as zorgt de nieuwe Motion Monitoring-module voor efficiënte aandrijftoepassingen en beveiligt daarmee de productiemiddelen en de machine.

PNOZ m EF 1MM2DO bewaakt een as veilig tot de hoogste veiligheidscategorie PL e conform EN ISO 13849-1 in combinatie met de basismodule PNOZ m B0 of PNOZ m B1. De module dekt daarbij tot max. acht veilige bewakingsfuncties op een as, bijvoorbeeld Veilige stop, Veilige onderbreking of Veilige snelheidsbegrenzing.

Veilige aaneenschakeling van gebeurtenissen

De nieuwe Motion Monitoring-module beschikt naast de twee veilige halfgeleideruitgangen ook nog over een cascaderingsingang en -uitgang. Gaat het totale systeem in de stopstand, dan kan via deze geïntegreerde cascadering een vertraagde uitschakeling worden geconfigureerd en met andere modules worden verbonden. Voordeel: als een module wordt uitgeschakeld, worden via de cascadering verbonden modulen ook uitgeschakeld. Door dit gecontroleerde stilleggen kunnen op dezelfde manier productiemiddelen en machines flexibel en uitgebreid worden beveiligd, wat een hoge beschikbaarheid van de machines waarborgt.

Aandrijfbewaking = Asveiligheid = productieveiligheid

De configuratie voor alle via de nieuwe module instelbare bewegingsresultaten vindt plaats in de softwaretool PNOZmulti Configurator (vanaf versie 10.13): per Motion Monitoring-module wordt een zelfstandig moduleprogramma (mIQ) aangemaakt dat de veilige digitale uitgangen direct aanstuurt. De directe aansturing maakt een snelle reactietijd mogelijk door de uitgangen in minder dan 12 ms uit te schakelen. Dat wil zeggen, een overschrijding van de geparametreerde grenswaarde, bijvoorbeeld een overschrijding van het maximale toerental, wordt direct gemeld. In geval van een fout en bij het binnendringen van de beveiligingszone of beschermde ruimte wordt een veilige en betrouwbare reactie op gang gebracht. De snelle reactietijd beschermt mens en machine tegen de gevolgschade van de gebeurtenis.

Open voor verschillende bewegingsscenario’s

Via een voor de industrie geschikte, uiterst stabiele interface kunnen alle gangbare incrementele encoders door middel van aandrijfspecifieke verbindingskabels worden aangesloten. Zo kan ook voor bestaande machines en installaties een veilige en efficiënte aandrijfbewaking voor de as eenvoudig en flexibel achteraf worden ingebouwd.

Meer informatie over deze aandrijfbewaking

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.