Door: Redactie - 6 augustus 2021 |
De schade door cyberaanvallen loopt op. Check Point Software Technologies publiceert zijn halfjaarlijkse overzicht van de belangrijkste trends op het gebied van cyberaanvallen. Uit het ‘Cyber Attack Trends: 2021 Mid-Year Report’ blijkt dat het aantal cyberaanvallen in Europa met 36 procent toenam, doordat hackers de pandemie en het werken op afstand blijven uitbuiten. De onderzoekers binnen Check Point wijzen verder op drie belangrijke trends voor 2021 die worden gedreven door een innovatie in aanvalstechniek genaamd Triple Extortion, waarbij tijdens een aanval schade cyberaanvallen wordt veroorzaakt.
Organisaties in Europa hebben sinds het begin van dit jaar een toename van 36 procent in cyberaanvallen ervaren, met 777 wekelijkse aanvallen per organisatie. Het aantal ransomware-aanvallen steeg in de afgelopen 6 maanden zelfs met 93 procent ten opzichte van vorig jaar.
Het rapport geeft een gedetailleerd overzicht van het cyberdreigingslandschap en toont de nieuwste trends op het gebied van cyberaanvallen die in de eerste helft van dit jaar zijn waargenomen. De opkomst van ransomware-aanvallen en zogenaamde ‘Triple Extortion’ is er daar een van. Naast het stelen van gevoelige data van organisaties en de dreiging deze openbaar te maken tenzij een betaling wordt gedaan, richten aanvallers zich nu ook op de klanten en/of zakenpartners van organisaties en eisen ook losgeld van hen.
Verder zijn supply chain-aanvallen toegenomen. Daarbij viel de SolarWinds-hack op door zijn omvang en invloed, maar er hebben zich ook andere geavanceerde supply chain-aanvallen voorgedaan, zoals Codecov in april en meest recentelijk Kaseya.
Een derde belangrijke trend is de intensivering van de machtsstrijd in het malware-landschap: na de verwijdering van het Emotet botnet in januari winnen andere malwares, zoals Trickbot, Dridex, Qbot en IcedID, snel aan populariteit.
In de tweede helft van dit jaar zal de ransomware-oorlog verder intensiveren: ransomware-aanvallen zullen blijven toenemen ondanks de verhoogde aandacht van wetshandhaving.
Verder wordt de zogenaamde ‘Man-in-the-Middle’ de hacker in het netwerk: de afgelopen twee jaar lieten een versnelling zien in het gebruik van penetratietools, zoals Cobalt Strike en Bloodhound. Deze tools vormen niet alleen een echte uitdaging vanuit het oogpunt van detectie, ze geven hackers toegang tot de gecompromitteerde netwerken waar en wanneer ze willen, waardoor hackers naar believen kunnen scannen, scrollen en aanvallen kunnen aanpassen.
Daarnaast maken aanvallen steeds meer schade. Door de drievoudige afpersingstrend in ransomware worden niet alleen het oorspronkelijke doelwit, maar ook de klanten, partners en leveranciers van het slachtoffer geraakt. Dit vermenigvuldigt het aantal werkelijke slachtoffers van elke aanval en vereist een speciale beveiligingsstrategie.
“Cybercriminelen hebben hun werkwijzen het afgelopen half jaar nog verder aangepast om de verschuiving naar hybride werken te benutten, waarbij ze zich richten op de toeleveringsketens van organisaties en netwerkkoppelingen naar partners om maximale verstoring te bereiken”, zegt Hans van den Boomen, security engineer manager bij Check Point Software. “Het aantal cyberaanvallen heeft weer records gebroken en we zien een enorme toename van het aantal ransomware-aanvallen, met spraakmakende incidenten zoals Solarwinds en Kayesa. Kijkend naar de toekomst moeten organisaties zich bewust zijn van de risico’s. Het is zaak om te zorgen voor de juiste oplossingen, die, zonder de normale workflow te beïnvloeden, de meeste aanvallen voorkomen, inclusief de meest geavanceerde.”
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.