Uniper zet groene stap met BioLNG-productie

Uniper

Uniper heeft een belangrijke stap gezet in zijn inspanningen voor decarbonisatie. Het bedrijf produceert nu zijn eerste BioLNG bij de Gate terminal in Rotterdam. Deze beslissing betekent een nieuwe fase in de ontwikkeling van een volledig geïntegreerde biomethaan-BioLNG toeleveringsketen binnen het bedrijf.

De productie van BioLNG, een stap verder

Bij de Gate terminal in Rotterdam is Uniper de eerste verlader die de productiecapaciteit van BioLNG gebruikt om biomethaan om te zetten in BioLNG. Dit past binnen de bredere strategie van het bedrijf om de uitstoot van zijn vloot en andere zeegaande schepen te verminderen.

Volgens Carsten Poppinga, Chief Commercial Officer van Uniper, is de uitbreiding naar BioLNG essentieel voor een groenere toekomst. “De decarbonisatie van de markt voor maritieme en vrachtbrandstoffen zal verschillende lage tot koolstofvrije brandstoffen vereisen. BioLNG is een van de belangrijkste. Het zal bijdragen aan het behalen van de emissiereductiedoelstellingen van de Internationale Maritieme Organisatie voor zeeschepen, inclusief Uniper’s eigen LNG-vloot. Het is geweldig dat we opnieuw waarde kunnen toevoegen aan ons Gate terminal asset.”

De productie van BioLNG bij de Gate terminal is gecertificeerd volgens het International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) schema. De onderliggende grondstof is biogas, geproduceerd in een van de EU-lidstaten. Dit biogas wordt opgewaardeerd tot biomethaan door koolstofdioxide en waterstofsulfide te verwijderen. Vervolgens wordt het biomethaan in het Nederlandse aardgasnet gevoed. Bij het Gate-uitgangspunt neemt de LNG-terminal het biomethaan over en vloeibaar het met behulp van de bestaande infrastructuur van de terminal. De capaciteit van de vloeibaarmaker is ongeveer 100.000 ton per jaar en kan door de bestaande verladers worden gebruikt.

Deze ontwikkeling is een volgende stap in de volledige integratie van de biomethaan-BioLNG toeleveringsketen binnen Uniper. Hierdoor wordt de waarde van het Gate asset verhoogd en de uitstoot van de portefeuille verminderd.

Uniper

Uniper, gevestigd in Düsseldorf, is een internationaal energiebedrijf met activiteiten in meer dan 40 landen. Met ongeveer 7.000 medewerkers levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid in Europa, vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland.

De operaties van Uniper omvatten energieopwekking in Europa, wereldwijde energihandel en een breed gasportfolio. Uniper koopt gas—waaronder vloeibaar aardgas (LNG)—en andere energiebronnen op wereldwijde markten. Het bedrijf bezit en exploiteert gasopslagfaciliteiten met een totale capaciteit van meer dan 7 miljard kubieke meter.

Uniper streeft ernaar in 2040 volledig koolstofneutraal te zijn. Tegen 2030 wil het bedrijf dat meer dan 80% van zijn geïnstalleerde opwekkingscapaciteit koolstofvrij is. Om dit te bereiken, transformeert Uniper zijn energiecentrales en faciliteiten en investeert het in flexibele, snel inzetbare opwekkingsunits. Uniper is al een van de grootste exploitanten van waterkrachtcentrales in Europa en helpt bij de verdere uitbreiding van zonne- en windenergie. Het bedrijf breidt zijn gasportfolio geleidelijk uit met groene gassen zoals waterstof en biomethaan en streeft ernaar deze gassen op de lange termijn te gebruiken.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.