Door: Redactie - 10 januari 2020 |
Hoe gaat u met machineveiligheid om? Ongeveer 230 werknemers raken jaarlijks ernstig gewond tijdens het werken met bewegende machines en installaties, vaak met blijvend letsel of erger als gevolg. Om werknemers die werken met machines niet bloot te stellen aan risico’s is het noodzakelijk om een goede risicobeoordeling op basis van de Machinerichtlijn uit te voeren.
Tijdens de coronapandemie is een risicobeoordeling op locatie voor bedrijven moeilijker te organiseren. Pilz verzorgt de machineveiligheid en richtlijn voor bedrijven en instanties door de risicobeoordeling ook op afstand uit te voeren, zodat werknemers veilig kunnen werken en werkgevers aan de verplichtingen kunnen blijven voldoen.
Robotisering, inzet van flexwerkers, nachtwerk en onregelmatige diensten, omzeilen van veiligheidsmiddelen en verouderde machines zijn de meest bekende omstandigheden die voor risico’s op ongevallen op de werkvloer zorgen. Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten is elke fabrikant van machines en installaties volgens de Machinerichtlijn wettelijk verplicht een risicobeoordeling uit te voeren.
Daarnaast hebben werkgevers, met de bestaande zorgplicht naar medewerkers, ook de verantwoordelijkheid voor een degelijke risicobeoordeling van de aanwezige machines.
Een risicobeoordeling is een inventarisatie van alle mogelijke risico’s die bij een machine of een productielijn voorkomen. Daaropvolgend worden aanbevelingen gedaan voor de machineveiligheid. Een risicobeoordeling wordt goed gedocumenteerd. Dat is nodig omdat een werkgever of fabrikant daarmee aantoont aan de wet- en regelgeving te voldoen.
Door de uitvoering van een risicobeoordeling bij een onafhankelijke partij te beleggen wordt het onderdeel gewenning ondervangen. Een onafhankelijke partij kijkt zonder voorkennis en objectief naar de mogelijke gevaren. Pilz heeft tientallen jaren ervaring op dit gebied en staat bekend om de praktische instelling en gedegen en uitgebreide kennis omtrent de Machinerichtlijn en machineveiligheid.
Over het algemeen vinden risicobeoordelingen op de locatie plaats waar de machines staan. Bezoek door externen is door de huidige coronapandemie of door andere oorzaken niet altijd mogelijk. Naast een risicobeoordeling op locatie heeft Pilz de mogelijkheid om een risicobeoordeling op afstand uit te voeren, ontwikkeld. Dit biedt de mogelijkheid aan werkgevers en fabrikanten om aan de gestelde eisen voldoen en om de werknemers veilig te laten werken.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.