Digitale Toekomst: vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken

Digitale Toekomst

Op donderdag 28 mei 2020 heeft de tijdelijke commissie Digitale Toekomst haar rapport ‘Update Vereist’ gepubliceerd om meer parlementaire grip te krijgen op het onderwerp digitalisering. Het onderwerp digitalisering brengt alle politieke kleuren bij elkaar en is geland in de Tweede Kamer.

Aanbevelingen

De onderzoekscommissie Digitale Toekomst doet de volgende aanbevelingen:

  1. Installeer een vaste commissie voor Digitale Zaken
  2. Stel een kennisagenda Digitalisering op om kennis de Tweede Kamer te vergroten
  3. Bied inhoudelijke ondersteuning aan overige Kamercommissies over digitalisering vraagstukken
  4. Draag zorg voor een sluitend wettelijk kader en toezicht
  5. Extra aandacht voor wetgeving uit de Europese Unie

Versnellingsagenda nodig

Digitalisering is niet alleen een onderwerp voor deskundigen, maar een onderwerp dat door de gehele Tweede Kamer besproken moet worden. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink heeft daarom begin maart, tijdens de hoorzitting met de tijdelijke commissie Digitale Toekomst, gepleit dat er een versnellingsagenda nodig is omdat Nederland die digitale versnelling en groei nodig heeft. De Tweede Kamer heeft daarin een rol om het kabinet te controleren of die groei wordt gehaald. Het onderwerp digitalisering moet daarom meer gestructureerd besproken worden in de Tweede Kamer. Het installeren van een vaste commissie voor Digitale Zaken kan daarbij helpen.

Kennis naar binnenhalen

Het is goed dat de Tweede Kamer kennis over digitalisering uit de maatschappij naar binnen wil halen door middel van de kennisagenda. Digitalisering is namelijk een breed en complex onderwerp en dit vraagt om expertise en digitaal leiderschap. Digitaal leiderschap is ook een keuze maken dat je niet alles wil dicht reguleren, maar ruimte geeft voor digitale innovatie. Om iedereen mee te krijgen in de digitale transitie, is het belangrijk dat iedereen in Nederland meer techwijs wordt. FME zet zich hier voor in via het programma UpgradeNL.

FME steunt de aanbevelingen uit het rapport en wil meedenken met de Tweede Kamer over de invulling van het digitaal ambassadeurschap voor de samenleving. Daarom nodigen wij Tweede Kamerleden uit om:

  1. Bezoek te brengen aan één van de 45 Smart Industry Fieldlabs en te zien waar de Nederlandse industrie dagelijks bezig is met het innoveren, implementeren en demonsteren van digitale technologieën.
  2. Bezoek te brengen aan – en zelfs mee te doen met – de activiteiten binnen de campagne Make Tech Yours tijdens de Dutch Technology Week. Geef het goede voorbeeld aan kinderen op de basisschool door ze te leren hoe zij zelf een hologram kunnen bouwen en zo in aanraking komen met technologie.

Bron: FME

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.