Transformatoren bewaken tegen de gevolgen van zonnevlammen

Zonnevlammen

Elimpus Ltd heeft verschillende van Vaisala’s online transformatormonitoringoplossingen geïnstalleerd namens Scottish Power (SP), een toonaangevende Britse energieleverancier, om real-time conditie-updates te leveren. In één toepassing zal de Optimus DGA Monitor OPT100 continue updates geven van de 1000MVA autotransformator van SP en de impact van geomagnetisch geïnduceerde stromen (zonnevlammen) op de activa controleren.

Scottish Power is een Britse energieleverancier en distributienetwerkbeheerder voor centraal en zuidelijk Schotland en delen van Noord-Engeland en Wales. Het is ook de eigenaar van het transmissienetwerk voor het zuiden van Schotland. Het bedrijf wilde een autotransformator van 1000MVA beschermen. Deze staat op een belangrijke plek in Schotlands centrale gordel. De bescherming was nodig tegen zonnevlammen. Er zijn perioden waarin de zon intense hoogenergetische straling uitzendt. Zulke straling veroorzaakt radio- en magnetische storingen op aarde. In combinatie met de plaatselijke geologie kunnen deze storingen het magnetische circuit van transformatoren verstoren. Dit leidt tot inefficiënte stroomtransmissie, mogelijke zonnevlammen en aanzienlijke schade aan de transformatoren.

Nauwkeurige trafomonitoring met de Optimus DGA-monitor OPT100 voor effecten van zonnevlammen

Om de conditie van haar transformator nauwkeurig en continu te bewaken, de effecten van geomagnetisch geïnduceerde stromen te detecteren en indien nodig proactief onderhoud uit te voeren, heeft het bedrijf een Optimus DGA Monitor OPT100 van Elimpus Ltd laten installeren.

Het unit is Vaisala’s meest geavanceerde monitoringoplossing en beoordeelt de conditie van een transformator door de aanwezigheid van vocht en zeven verschillende storingsgassen in transformatorolie te meten.

“Scottish Power heeft een aantal strategische transformatoren in het transmissienetwerk die een geavanceerde conditiebewaking vereisen, en we zijn in toenemende mate op onze hoede voor de effecten van zonnevlammen en geomagnetisch geïnduceerde stromen om hun efficiënte prestaties te verstoren,” zegt Keith Black, System Performance Senior Engineer bij SP. “De Vaisala-unit werd geïnstalleerd omdat deze voldeed aan onze huidige specificatie van online DGA-apparaten en bovendien onderhoudsvrij was.”

Gebruikmaken van geavanceerde technologie voor de beste resultaten

De Vaisala-unit is gebaseerd op Vaisala’s lange ervaring in industriële meettechnologie. Ze houden de hoogste technische kwaliteit aan. Dit doen ze door alle unitcomponenten zelf te produceren. Ook maken zij innovatieve, afstembare, niet-dispergerende infrarood (NDIR) filters. Deze filters garanderen optimale prestaties bij conditiebewaking, ongeacht de operationele omstandigheden.

Het afstembare NDIR filter geeft het bewakingsteam het vertrouwen dat hun metingen stabiel zijn op de lange termijn. Het afstembare NDIR-filter voorkomt drift en zorgt ervoor dat alle opgeloste gasconcentraties nauwkeurig worden gemeten.

Een bijkomend en belangrijk voordeel van de Vaisala-unit ten opzichte van andere transformatorbewakingsapparatuur is het eenvoudige installatieproces. Hierdoor konder Elimpus en Scottish Power de eenheid snel en onafhankelijk online brengen. En omdat er geen verbruiksartikelen zijn, heeft het apparaat zelf geen regelmatig onderhoud nodig.

Scottish Power gebruikt de Vaisala-unit sinds november 2017 en heeft geprofiteerd van een beter toezicht op de conditie van haar activa. “De OPT100 geeft ons de mogelijkheid om eventuele storingen op te sporen en de levensduur van onze transformator te verlengen. Daarnaast kunnen we de kans op ongeplande uitval verkleinen en transformator beschermen tegen de effecten van zonnevlammen”, voegt Keith Black toe. Omdat online transformatorbewaking steeds belangrijker wordt, installeert SP meer OPT100 eenheden in hun vloot van energietransformatoren.

Meer informatie bij Vaisala

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie