Techstartup Goodweek ZZP helpt minister Koolmees

Techstartup

Techstartup Goodweek ZZP helpt minister Koolmees uit ZZP drijfzand

Het lukt de politiek en sociale partners maar niet om een goede oplossing te vinden voor het ZZP vraagstuk. Volgens Techstartup Goodweek ZZP hoeft dat ook helemaal niet, want de oplossing is er al. De Nederlandse Techstartup heeft een platform ontwikkeld, waarmee zowel opdrachtgever als zelfstandige vooraf zekerheid krijgen of de samenwerking naar de maatstaven van de overheid en de Belastingdienst wordt gezien als dienstverband of niet. Bedrijven kunnen zo weer risicoloos zelfstandige professionals inhuren, zonder bang te hoeven zijn voor eventuele boetes achteraf.

Dé ZZP’er bestaat niet volgens minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En dat klopt. Nederland telt 1,3 miljoen zelfstandigen en iedere zelfstandige heeft zijn of haar eigen verhaal. Eén generieke oplossing is niet mogelijk, zonder dat een grote groep ZZP’ers onterecht buitenspel wordt gezet. Zeker niet als die oplossing komt van partijen die zelfstandigen niet of nauwelijks vertegenwoordigen, zoals veel sociale partners die weinig of geen ZZP’ers in hun achterban hebben en de politiek die erop gebrand lijkt het aantal ZZP’ers terug te dringen.

De oplossing komt wel van techstartup Goodweek ZZP. Een all-in-one online platform dat vooraf duidelijkheid geeft of een ZZP’er wel echt zelfstandig is en of een opdracht wel door een ZZP’er uitgevoerd mag worden middels een ingebouwde hybride ondernemerscheck en Opdrachtverklaring. Daarnaast kunnen ZZP’ers ook gunstige verzekeringen en pensioenen afsluiten. Zo kunnen zij ook aan opdrachtgevers laten zien dat ze een bepaald tarief moeten vragen om verantwoord te kunnen ondernemen.

Een hoop onduidelijkheid

Na maanden steggelen is er nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van de zelfstandige, behalve dat er toch geen minimumtarief komt. De administratieve last voor zelfstandigen en opdrachtgevers bleek te hoog. Nog niet bekend is of er een Opdrachtgeversverklaring komt en wat de minister wil bereiken met een zogenaamde Webmodule. Van beiden is nog de vraag of ze voor een oplossing gaan zorgen.

Iedereen ziet wel in dat er iets moet veranderen. De Wet DBA was hiertoe een eerste aanzet. Maar deze wet bleek al snel in de praktijk zo complex dat opdrachtgevers en ZZP’er hier niet mee uit de voeten konden. Ook het feit dat pas achteraf zekerheid wordt verkregen over de vraag of sprake is geweest van een arbeidsrelatie blijkt in de praktijk voor opdrachtgevers een flinke drempel. De handhaving kwam vervolgens op een laag pitje te staan. En dan blijkt dat zolang de regels onduidelijk zijn en er niet wordt gecontroleerd en gehandhaafd ZZP’ers en hun opdrachtgevers hun gedrag niet veranderen. Dit betekent dat nog steeds vaak sprake is van werk dat wordt verricht tegen (te) lage tarieven en vaak onder gezag van de opdrachtgever”, aldus Nienke Sprengers van Nspire Advocatuur.

Van webmodule naar online platform

Het vooraf verschaffen van duidelijkheid, een tussentijdse bewaking en het minimaliseren van risico’s achteraf. Dat was ooit de reden om in te zetten op de ontwikkeling van een webmodule. Een paar jaar later een hoop discussie verder lijkt een oplossing nog mijlenver weg. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Met het all-in-one softwareplatform van Goodweek ZZP kunnen bedrijven risicoloos zelfstandig professionals inhuren.

Daniel Boham, CTO van Goodweek ZZP legt uit: “We zijn geen bemiddelaar, maar verzorgen wel de volledige juridische, financiële en administratieve backoffice. Duidelijkheid vooraf door de ondernemerscheck en Opdrachtverklaring.” Het systeem genereert automatisch, door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten, urenverwerking en facturatie. Tussentijdse bewaking beperkt de risico’s en zorgt ervoor dat er achteraf geen gedoe is. “Ook kunnen ZZP’ers via onze partners diverse extra diensten afsluiten via hun eigen account. Denk daarbij aan uitstekende verzekeringen en pensioenen. Alles overzichtelijk op één plek.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie