Twente investeert in talenten voor microchipsector

Mechanical Engineering Student Werknemers Technisch Talent

De regio Twente heeft de komende jaren een ambitieuze stap gezet door 1.600 extra technisch talenten op te leiden voor de groeiende microchipsector. Het plan dat onderdeel is van het bredere project Beethoven, streeft ernaar om vanaf 2028 jaarlijks nog eens 480 studenten op te leiden om de sector te versterken. Deze plannen voor technisch talent werden deze week officieel gepresenteerd en vormen een sleutelonderdeel van de investeringen die Nederland wil doen om zijn positie in de wereldwijde microchipsector te versterken. Het Rijk heeft reeds 72 miljoen euro gereserveerd om de Twentse ambities te ondersteunen. De regio zelf draagt ook financieel bij.

Het belang van de microchipsector

Het investeren in de microchipsector is erg belangrijk voor de toekomst van Nederland, zowel economisch als maatschappelijk. Microchips zijn niet alleen fundamenteel voor technologieën zoals smartphones en computers, maar ook voor de steeds belangrijker wordende industrieën zoals elektrische voertuigen en medische apparatuur. Bedrijven zoals ASML behoren tot de top van de wereld als het gaat om chiptechnologie, en zij hebben de ambitie om verder te groeien. Echter, deze groei kan alleen worden gerealiseerd als de hele productieketen wordt versterkt met technisch talent, en daar speelt Twente een belangrijke rol in.

De regio is namelijk de thuisbasis van bedrijven zoals VDL ETG, Demcon en NTS Hengelo, die als belangrijke toeleveranciers fungeren voor ASML en andere grote spelers in de chipsector. Hun succes en groei zijn nauw verbonden met de toekomstplannen van ASML. Daarom is het noodzakelijk dat er voldoende technisch opgeleid personeel beschikbaar is om deze bedrijven te ondersteunen in hun groei. Het tekort aan technisch talent is al een belemmering voor de ontwikkeling van de sector, en het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Investeren in technisch talent

Een van de kernpunten van het Twentse plan is de noodzaak om te investeren in technisch opgeleid technisch talent. Dit gebeurt niet alleen door het opleiden van nieuwe studenten, maar ook door het aantrekken van internationaal talent en het behouden van dit talent in de regio. Daarnaast ligt de focus ook op zij-instromers en de bijscholing van bestaand personeel. Op dit moment kiezen nog te weinig scholieren voor een technische opleiding, wat leidt tot een groeiend tekort aan technisch geschoold personeel. Het aantal vacatures in de technische sector blijft stijgen, wat een rem zet op de ontwikkeling van de sector in Nederland.

Het tekort aan technisch talent zorgt er ook voor dat Nederland zijn leidende positie in de microchipsector dreigt te verliezen. Ondanks het feit dat het land wereldwijd wordt gezien als een koploper op het gebied van chiptechnologie, kan het tekort aan technici dit succes in gevaar brengen. Het Twentse plan is daarom gericht op het opleiden van 1.640 extra studenten voor 2030, die daarna jaarlijks moeten zorgen voor een structurele instroom van 480 afgestudeerden in de technische sector.

Twente’s aanpak voor ontwikkeling technisch talent

Het plan is een gezamenlijk initiatief van onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid in de regio, verenigd binnen de Twente Board. Samen hebben zij een strategie ontwikkeld die moet leiden tot een duurzame toename van het aantal technisch opgeleide studenten op zowel mbo-, hbo- als wo-niveau. De instroom van nieuwe studenten is belangrijk, maar men besteedt ook aandacht aan het behouden van dit technisch talent in de regio. Dit moet bijvoorbeeld gebeuren door studenten al tijdens hun opleiding in contact te brengen met bedrijven in de microchipsector.

Een belangrijk onderdeel van dit plan is het Semicon Learning Center, een leer- en samenwerkingsplatform waar studenten, onderzoekers en bedrijven samenkomen. Men voert hier praktijkopdrachten uit en deelt kennis over de nieuwste technologieën en ontwikkelingen in de sector. Het Semicon Learning Center speelt een centrale rol in het versterken van de connectie tussen onderwijs en bedrijfsleven, en biedt een unieke kans voor studenten om al vroeg in hun carrière in aanraking te komen met de laatste ontwikkelingen in de chiptechnologie.

De weg naar succes in de regio twente

De samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de overheid in Twente vormt de kern van het succes van het plan. Volgens Ank Bijleveld, voorzitter van de Twente Board, ligt er een sterke basis om de plannen snel uit te voeren en resultaten te behalen. De regio beschikt over de benodigde infrastructuur en huisvestingsmogelijkheden om de toestroom van studenten en werknemers op te vangen, waardoor de plannen snel tot uitvoering kunnen komen.

De komende vijf jaar zullen bijna 800 extra mensen hun weg vinden naar de microchipsector, deels via zij-instroom. Bovendien worden er ongeveer 2.200 werknemers in de sector bijgeschoold om op de hoogte te blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Dit zorgt ervoor dat de regio Twente een belangrijke bijdrage blijft leveren aan de groei van de Nederlandse microchipsector, en dat de sector op lange termijn blijft floreren.

Bron: Universiteit Twente

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.