Door: Redactie - 24 juni 2022 |
Een betrouwbare en veilige procesbesturing is één van de succesfactoren voor bedrijven in de petrochemische industrie. Decennialang werd die besturing gecontroleerd en gecoördineerd vanuit controlekamers, die zich dicht bij het proces bevonden. Veiliger voor personeel en installaties is het om de controlekamers op grotere afstand te hebben. Virtualisatie maakte de verplaatsing van de controlekamer een stuk makkelijker. Yokogawa biedt een kant-en-klare oplossing van het virtualisatieproject, die door bp werd ingezet bij de verplaatsing van één van hun controlekamers.
De verplaatsing van controlekamers in de (petro)chemische industrie heeft de afgelopen jaren op grote schaal plaatsgevonden. Aanleiding hiervoor is de explosie die in 2005 plaats vond bij bp Texas City. De controlekamer en zeker ook de contractor housing bevonden zich op het fabrieksterrein, dicht bij het productieproces. Het incident zorgde ervoor, dat niet alleen bp maar al snel de hele industrie zich wereldwijd ging focussen op het verplaatsen van controlekamers – weg van de procesomgeving. Ook bij de bp raffinaderij in Rotterdam werd de verplaatsing in gang gezet.
De bp raffinaderij in Rotterdam is één van de grootste raffinaderijen van West-Europa en verwerkt dagelijks 400.000 vaten aardolie (jaarlijks 19 miljoen ton). Decarbonisatie speelt daarbij een steeds grotere rol. Zo werkt bp momenteel samen met HyCC aan een 250MW groen waterstofproject, om de raffinaderij bp en andere industrieën in het havengebied verder te verduurzamen.
Het volcontinu bedrijf produceert uit aardolie een uitgebreid pakket aan eindproducten en halffabricaten. Deze worden door de afdeling Operations geproduceerd, verwerkt, opgeslagen en verladen. Hiertoe is de afdeling opgedeeld in de Crude Distillation Unit, de Fluid Catalytic Cracking Unit en Oil Movements. Deze laatste is onder meer verantwoordelijk voor het tankenpark, de afvalwaterzuivering, de steigers en diverse pijpleidingen. Tot 2019 hadden de drie afdelingen een eigen controlekamer van waaruit de verschillende processen werden bestuurd en gecontroleerd. Het incident in Texas City bracht daar echter verandering in. De verschillende controlekamers zijn nu ondergebracht in één moderne centrale controlekamer van waaruit alle fabrieken en processen worden aangestuurd en gecontroleerd. Het kloppend hart van deze virtualisatie bestaat voor Oil Movements uit meerdere Hyper-V servers, waarop de voorheen fysieke systemen nu gevirtualiseerd worden uitgevoerd.
Continuous operation requires special approachNormaal gesproken vormen turnarounds een ideaal moment voor zo’n grootscheepse verplaatsing van apparatuur en werkplekken. Maar door de kritieke functie die de afdeling Oil Movements vervult voor alle andere assets, vindt hier nooit een turnaround plaats. “Om toch de virtualisatieslag te kunnen maken, schakelden we Yokogawa in”, aldus Jeroen Wessels, process control engineer bij bp. “Binnen Oil Movements maken we gebruik van het geïntegreerde productiebesturingssysteem CENTUM VP. Hiervoor biedt Yokogawa een virtualisatieplatform, dat we voor dit project hebben ingezet.”
Door middel van de Hyper-V virtualisatie omgeving is het mogelijk, om hardware en software naar behoefte afzonderlijk bij te werken en aan te passen. “Op die manier waren we in staat om tijdens bedrijf de controlekamer te verplaatsen”. Op de oude locatie werden de Human Interface Stations (HIS) van CENTUM VP overgezet op de Hyper-V servers. In totaal zijn zo acht operator- en engineerstations overgezet en afgeschakeld. Vanwege de virtualisatie was het mogelijk om de fysieke Hyper-V servers te verhuizen naar de nieuwe controlekamer, terwijl de gevirtualiseerde operator workstations alleen een kortdurende overschakeling naar een andere server hoefden te ondergaan. Yokogawa heeft vooraf berekeningen uitgevoerd om te bepalen hoeveel servercapaciteit nodig was om deze overzetting betrouwbaar, veilig en soepel te laten verlopen.
Voor Yokogawa was het virtualisatieproject bij bp in 2019 het eerste project, dat tot dan toe in Europa werd uitgevoerd. Zoals bij alle nieuwe producten die binnen het bedrijf worden ingezet, testte bp de virtualisatieoplossing van Yokogawa eerst grondig, voordat groen licht werd gegeven voor toepassing ervan. Als we Jeroen Wessels vragen naar zijn ervaringen, antwoordt hij enthousiast: “Naast de begeleiding van Yokogawa Europe hebben we ook veel ondersteuning vanuit het Yokogawa hoofdkantoor in Japan gekregen, waardoor het project heel soepel verliep”. De overstap naar een nieuwe controlekamer is altijd spannend. Kort voor het virtualisatieproject waren we overgegaan naar een nieuwe versie van CENTUM VP. Na een periode van proefdraaien kon vervolgens de overstap naar de Hyper-V serveromgeving worden gemaakt.
Improving safety and reducing spaceNaast een verbeterde veiligheid voor medewerkers van de controlekamer vertaalt het virtualisatieproject zich ook in andere concrete voordelen. “Om te beginnen – en dat merk je al op het moment dat de Hyper-V servers hun intrede doen – zorgt de virtualisatie voor een enorme ruimtewinst. Voor de hardware is 66% minder ruimte nodig; ruimte die in onze industrie behoorlijk kostbaar is. Daarnaast voorziet de oplossing van het virtualisatieproject in een automatische take-over. Mocht één Hyper-V uitvallen, dan worden de functies hiervan binnen enkele minuten overgenomen door één van de andere servers. In de praktijk betekent dat: minder downtime.”
Vanuit de nieuwe moderne centrale controlekamer (NCCR) worden nu drie assets bestuurd en geregeld. Wie de controlekamer binnenkomt, beseft opeens wat voor operatie hiervoor nodig was. De omvang van de ruimte is groot en verdeeld in drie secties. Televisieschermen tonen voor iedere afdeling live wat zich in het veld precies afspeelt. “Door de centrale controlekamer is de communicatie tussen de medewerkers van de 3 afdelingen enorm verbeterd”, aldus Jeroen Wessels. “En dat is belangrijk, want een probleem bij bijvoorbeeld de Crude Distillation Unit heeft ook weer gevolgen voor Oil Movements of vice versa. Je merkt aan alles, dat er één groot team is ontstaan. En dat is uit oogpunt van veiligheid ook weer een belangrijke stap voorwaarts.”
Gevraagd naar de ervaringen met Yokogawa tijdens het project, licht Jeroen Wessels toe: “Ik ben in 2011 bij bp gaan werken, omdat ik zag dat het bedrijf actief investeerde in de veiligheid van medewerkers en de kwaliteit van het werk. Ik merk diezelfde betrokkenheid ook bij Yokogawa. Inmiddels werk ik sinds 2002 met hen samen. In die tijd heb ik het bedrijf leren kennen als echte partner. De hardware is uiterst robuust en ook tijdens dit project zijn we optimaal ondersteund met de kennis en kunde van Yokogawa. Uit alles blijkt hun grote betrokkenheid en kwaliteit.”
Lees ook: