Slim inspectiesysteem voor industriële kleppen

Slim inspectiesysteem

i.safe MOBILE, leverancier van explosiebestendige mobiele apparaten en oplossingen, introduceert samen met partner Senseven het mobiele inspectiesysteem Valve Sense. Dit slimme inspectiesysteem stelt industriële klanten in staat om kritische kleppen te monitoren in internationale explosiegevaarlijke gebieden met behulp van de software en AI-gebaseerde systeem in combinatie met de IS540.1 smartphone van i.safe MOBILE.

Inspectiesysteem met geavanceerde sensor technologie en AI

De oplossing van Valve Sense maakt gebruik van geavanceerde sensortechnologie, gebaseerd op de bewezen methode van akoestische emissie. Deze kan eenvoudig worden toegepast door onderhoudspersoneel met behulp van softwarebegeleiding, zonder speciale training of uitgebreide expertise.

Bedrijven kunnen de mobiele inspectieset, bestaande uit een smartphone, meetelektronica, golfgeleider, sensoren en een softwarepakket, gebruiken om hun installaties zelf regelmatig te controleren tijdens lopende productie. Dit resulteert in aanzienlijke tijds- en kostenbesparingen.

Goed functionerende kleppen waarborgen een vlotte operatie, garanderen de productkwaliteit en zorgen voor de veiligheid van werknemers. Valve Sense helpt om lekkage van kleppen met water, gas, stoom of lucht in een vroeg stadium te detecteren en snel te reageren. Met de gecombineerde expertise van beide bedrijven voldoet Valve Sense aan de hoge eisen van klanten in de chemische, farmaceutische, olie- en gassector en andere veeleisende industrieën in explosieve gebieden.

Valve Sense: Een nieuwe generatie van klep inspectie voor explosiegevaarlijke zones

Met de lancering van Valve Sense voor explosiegevaarlijke zones markeren i.safe MOBILE en Senseven een primeur in de markt door de huidige digitale mogelijkheden toe te passen op een inspectiesysteem voor lekdetectie in kleppen. De gebruiksvriendelijke kit koppelt eenvoudig akoestische emissiesensoren aan de innovatieve 5G-smartphone IS540.1 van i.safe MOBILE en transformeert deze in een slim klep inspectiesysteem met de Senseven-software.

De software begeleidt de gebruiker op een zelfverklarende manier door het inspectieproces. Algoritmen en kunstmatige intelligentie helpen bij de data-analyse en leveren onmiddellijke resultaten ter plaatse. Alle gegevens worden automatisch opgeslagen in een backoffice, een cloudgebaseerd platform voor de gestructureerde beheer van alle inspectiegegevens, die kunnen worden gebruikt voor verdere analyse en rapportage.

Efficiënt onderhoudsproces door middel van Valve Sense

In productiefaciliteiten is klep inspectie een belangrijk onderdeel van het onderhoudsprogramma. Afhankelijk van het productieproces zijn er vaak zware bedrijfsomstandigheden met hoge temperaturen, corrosieve chemicaliën en schurende deeltjes. Dit kan schade aan de kleppen veroorzaken en ongeplande machinestilstand tot gevolg hebben. Naar schatting lekken vijf tot tien procent van alle industriële kleppen. Niet-gedetecteerde lekken, veroorzaakt door onregelmatig of onjuist onderhoud, kunnen leiden tot ernstige gevolgen, zoals verwondingen, verlies van grondstoffen en daardoor kosten, of milieuverontreiniging.

Door regelmatig intern kleponderhoud uit te voeren met het slimme inspectiesysteem, hebben bedrijven de mogelijkheid om kleppen alleen te vervangen wanneer ze daadwerkelijk een defect hebben. Functionerende kleppen kunnen blijven worden gebruikt. En dit kan worden gedaan tijdens het productieproces zonder de klepfunctionaliteit te hoeven testen op een externe testbank. Dit voorkomt productiestilstand en zorgt tegelijkertijd voor aanzienlijke kosten- en tijdsbesparingen.

Samenwerking voor innovatieve oplossingen

“Door de samenwerking met Senseven en de nieuwe, gezamenlijke Valve Sense technologieoplossing, kunnen we nu ook onze klanten de meest innovatieve mobiele oplossing bieden die momenteel op de markt beschikbaar is voor klepmonitoring in gevaarlijke gebieden – met onze gebruikelijke betrouwbare veiligheidsnormen. De combinatie van Senseven’s technologie met onze 5G-smartphone IS540.1 biedt onze klanten een enorme toename van efficiëntie op het gebied van onderhoud”, aldus Martin Haaf, CEO van i.safe MOBILE.

“Valve Sense is een revolutionaire technologie die de manier waarop industriële kleppen worden gemonitord en onderhouden in gevaarlijke omgevingen zal veranderen. Ons team van experts heeft onvermoeibaar gewerkt om een systeem te ontwikkelen dat veilig, betrouwbaar en gemakkelijk te bedienen is”, zegt Michael Hettegger, CEO van Senseven.

Beschikbaarheid van het slimme inspectiesysteem

De Valve Sense set bestaat uit een behuizing met daarin de IS540.1 smartphone uitgerust met de Senseven-software, de IS-VS1A.1 meetelektronica, een golfgeleider en akoestische emissiesensoren. Het wordt naar verwachting beschikbaar vanaf het derde kwartaal van 2023.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie