Lancering Siemens EcoTech als nieuwe standaard transparantie in de industrie

Opcenter Siemens EcoTech

Siemens heeft recent de lancering van een innovatief duurzaamheidsinitiatief aangekondigd, bekend als Siemens EcoTech. Dit nieuwe label zet een standaard voor transparantie binnen de industrie en biedt klanten uitgebreide inzichten in de prestaties van producten op basis van geselecteerde milieucriteria. Met Siemens EcoTech is het bedrijf voortrekker in het aanbieden van gedetailleerde informatie over de levenscyclusprestaties van zijn producten, waardoor klanten weloverwogen keuzes kunnen maken die hun duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen.

De introductie van het Siemens EcoTech-label betekent veel voor Siemens. Het bedrijf toont hiermee zijn toewijding aan duurzaamheid, niet alleen in woorden maar ook in daden. Door het gebruik van uitgebreide data, beschikbaar gesteld via de Environmental Product Declaration (EPD), evalueert Siemens de prestaties van een product gedurende zijn hele levenscyclus. Dit gebeurt aan de hand van een set robuuste ecodesigncriteria, die diverse aspecten omvatten zoals het gebruik van materialen met een lage CO2-voetafdruk, duurzame verpakkingen, energie-efficiëntie, levensduur, circulariteitsinstructies en recycleerbaarheid.

Siemens EcoTech kenmerken

Een van de unieke kenmerken van het Siemens EcoTech-initiatief is het Siemens EcoTech-profiel (SEP), een productinformatieblad dat een vergelijkend overzicht biedt van de prestaties op gebieden zoals materialen, ontwerp, gebruiksfase en levenscyclus-einde. Dit niveau van data-transparantie is nieuw in de industrie en stelt klanten in staat een dieper inzicht te krijgen in de duurzaamheidsprestaties van Siemens-artikelen.

Bovendien worden alle Siemens EcoTech-producten vervaardigd in productiefaciliteiten die gebruikmaken van 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Dit draagt bij aan de algemene ambitie van het bedrijf om tegen 2030 een netto nul-koolstofvoetafdruk te bereiken voor zijn productiefaciliteiten en gebouwen wereldwijd.

SENTRON ECPD

Het Siemens EcoTech-label dekt bij de lancering een reeks items uit het Siemens-portfolio voor infrastructuur- en industriële toepassingen. Deze omvatten onder meer de recent aangekondigde SENTRON ECPD (Electronic Circuit Protection Device), een multifunctioneel, veelzijdig en compact apparaat dat tot tien conventionele items kan vervangen. Dit vermindert niet alleen de benodigde productiematerialen aanzienlijk, maar verlaagt ook de bijbehorende koolstofemissies met 50 procent in vergelijking met conventionele oplossingen.

Siemens EcoTech vertegenwoordigt de volgende mijlpaal in het langdurige engagement van het bedrijf om de milieuvoetafdruk van zijn eigen operaties en producten te minimaliseren. Siemens zet zijn traditie van duurzaamheid voort. Het begon met het Environmental Portfolio in 2008. Daarna integreerde Siemens systematisch ecodesignprincipes met zijn Robust Eco Design-aanpak vanaf 2020. Ook introduceerde Siemens het DEGREE-framework in 2021.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie