Nieuwe functies en toepassingen Schmersal veiligheidsvergrendeling AZM40

Schmersal veiligheidsvergrendeling AZM40

De Schmersal veiligheidsvergrendeling AZM40 biedt nu meer veelzijdigheid en flexibiliteit dankzij nieuwe functies en accessoires. Met zijn compacte afmetingen van 119,5 x 40 x 20 mm is de AZM40 ideaal voor kleine veiligheidsdeuren, onderhoudskleppen en krappe inbouwruimtes. Ondanks zijn kleine formaat, levert deze veiligheidsvergrendeling een indrukwekkende vergrendelkracht van 2.000 N.

Schmersal veiligheidsvergrendeling voor grote machines

De nieuwe vergrendeltang maakt de AZM40 geschikt voor grotere, betreedbare machines en installaties. Servicemedewerkers bevestigen een slot aan de vergrendeltang bij het betreden van de gevarenzone. Daardoor kan de veiligheidsdeur niet sluiten en voorkomt men het onbedoeld starten van de machine.

De Schmersal veiligheidsvergrendeling is nu ook uit te breiden met vlucht- of noodontgrendelingen, beschikbaar in twee varianten: met een hendel of een drukknop. Beide opties waarborgen de veiligheid van ingesloten personen en zorgen voor snelle toegang tot gevarenzones bij noodsituaties, zoals brand. De hendel kan direct op de AZM40 worden gemonteerd en fungeert zowel als vlucht- als noodontgrendeling. De drukknop, die lijkt op een NOODSTOP-schakelaar, biedt een intuïtieve bediening.

Nieuwe functies

De Schmersal veiligheidsvergrendeling heeft nieuwe functies zoals een hoge beschermingsgraad IP69 en een breed temperatuurbereik van -20 °C tot +55 °C, wat de gebruiksmogelijkheden verder uitbreidt. Bovendien heeft de veiligheidsvergrendeling een lange levensduur van tot 500.000 schakelcycli voor bedieningscycli en 1.000.000 schakelcycli voor vergrendelcycli. Het bistabiele werkingsprincipe zorgt voor een permanent laag energieverbruik. Hierdoor wordt er meer dan 50% bespaard vergeleken met monostabiele vergrendelingen. Zelfs bij spanningsuitval blijft de veiligheidsdeur stevig gesloten, wat bijdraagt aan de veiligheid bij gevaarlijke naloopbewegingen.

Met een hoekflexibiliteit van 180° kan de schakelaar traploos naar de Schmersal veiligheidsvergrendeling worden bewogen. Hierdoor is de vergrendeling ook bruikbaar voor kleppen die niet in een hoek van 90° sluiten of naar boven in een hoek van 45° openen. Deze eigenschap maakt de vergrendeling ideaal voor slecht toegankelijke ruimtes.

Eenvoudige montage

De AZM40 is eenvoudig te monteren aan standaard 40-mm-profielen zonder uit te steken. Voor andere profielsysteembreedtes (20 mm, 30 mm, 45 mm, 50 mm en 60 mm) kan men een set van twee universele montageplaten gebruiken. Dit zorgt voor een snelle en voordelige montage bij uiteenlopende profielsysteembreedtes.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie