Roto Dynamic Heater om industriële CO2-uitstoot verder te verminderen

Industriële CO2-uitstoot elektrificatie Fossiele subsidies

Coolbrook heeft gisteren zijn innovatieve Roto Dynamic Heater (RDH) technologie gelanceerd, die gebruik maakt van elektrificatie als alternatief voor het verbranden van fossiele brandstoffen in de meest vervuilende industriële processen. Aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, is de RDH-technologie de enige procesverwarmingstechnologie ter wereld die tot 30% van de industriële CO2-uitstoot en meer dan 7% van de wereldwijde CO2-emissies per jaar kan terugdringen. Deze technologie vormt een aanvulling op de al eerder door Coolbrook ontwikkelde RDR-technologie, waarvoor momenteel op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een pilot op industriële schaal wordt gerealiseerd.

Verminderen industriële CO2-uitstoot

De RDH-technologie is met succes getest in Finland en zal in 2024 beschikbaar zijn voor commercieel gebruik op schaal. CEMEX, een wereldleider in bouwmaterialen, is het eerste bedrijf dat aankondigt dat het de RDH-technologie van Coolbrook wil gebruiken om de industriële CO2-uitstoot van de cementproductie aanzienlijk te verminderen. Dit komt bovenop Coolbrooks bestaande partnerschappen met ABB en Shell.

Hoe de technologie werkt

De industriële CO2-uitstoot zijn voornamelijk afkomstig uit drie sectoren: (petro)chemie, ijzer en staal en cementproductie. De RDH-technologie, aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, kan procestemperaturen tot ongeveer 1700 oC bereiken met daarbij een hoge energie-efficiëntie. RDH is de enige elektrische technologie die de temperatuurniveaus kan bereiken die vereist zijn in de drie genoemde industriële sectoren.

Tot nu toe konden deze onmogelijk konden worden geëlektrificeerd. RDH-technologie brengt daar verandering in. Door zijn compacte afmetingen kan de RDH-technologie ook achteraf in bestaande installaties worden ingebouwd. Op die manier kunnen de hoognodige investeringen in CO2-emissiereductie door grote, industriële productiebedrijven aanzienlijk worden versneld.

De RDH-technologie is de tweede belangrijke technologie voor het verminderen van de industriële CO2-uitstoot die Coolbrook heeft ontwikkeld na de Roto Dynamic Reactor (RDR). Deze kan worden gebruikt om het stoomkraakproces in de petrochemische industrie te elektrificeren.

Ilpo Kuokkanen, Executive Chairman van Coolbrook: “Vandaag begint een nieuw industrieel tijdperk. Coolbrook heeft zich tot doel gesteld een toegewijd en uitgebreid ecosysteem rond zijn revolutionaire technologie op te bouwen om deze zo snel mogelijk te commercialiseren en beschikbaar te maken. Samen met ABB, CEMEX, Shell en onze andere partners in de industrie, de academische wereld en de overheid kunnen we deze revolutionaire technologie uitrollen en aanzienlijke emissiereducties bereiken in de meest energie- en CO2-intensieve industriële processen die tot nu toe als onmogelijk te elektrificeren werden beschouwd.”

Roberto Ponguta, Vice President of Global Operations, Technical and Energy van CEMEX: “De elektrificatie van het productieproces is een belangrijke stap in de richting van het volledig koolstofvrij maken van onze cementactiviteiten. We zijn voortdurend op zoek naar de beste technologieën en relaties om onze Net Zero CO2-doelstelling te halen. Onze samenwerking met Coolbrook zal ons ondersteunen bij het realiseren van deze ambitie.”

Over Coolbrook

Coolbrook Ltd. is een transformationeel technologie- en engineeringbedrijf met als missie om grote industriële sectoren zoals (petro)chemie, staal en cement geheel CO2-vrij te maken. Coolbrooks roterende technologie combineert ruimtevaartwetenschap, turbomachines en chemische engineering om de verbranding van fossiele brandstoffen in alle belangrijke industriële sectoren te vervangen door duurzame alternatieven om de industriële CO2-uitstoot terug te dringen. Deze technologie heeft twee belangrijke toepassingen: Roto Dynamic Reactor (RDR) om volledig CO2-vrije olefinenproductie te bereiken, en Roto Dynamic Heater (RDH) om koolstofvrije procesverwarming te leveren aan de ijzer- en staal-, cement- en chemieproductie.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.