Robuuste en milieuvriendelijke koel- en temperatuurregelaar

koel- en temperatuurregelaar

Koel- en temperatuurregelaars worden vooral uitgedaagd in productieomgevingen waarin ze worden blootgesteld aan stof of spatwater. Een nauwkeurige temperatuurstabiliteit van het circulerende medium is vereist, zodat machines en systemen veilig functioneren. De HRS-R-serie is een oplossing van SMC die zich ook in lastige omgevingen bewijst. Door de robuuste metalen behuizing, gebruiksvriendelijkheid en de vele instellingsopties is deze serie zeer geschikt in uiteenlopende industriesectoren.

Productielijnen voor verpakking van voedingsmiddelen of bewerkingscentra vragen veel van elektronische componenten. Om te zorgen dat ze veilig en betrouwbaar functioneren, moeten ze optimaal worden beschermd tegen externe invloeden, zoals stof en spatwater. SMC heeft daarom de koel- en temperatuurregelunits van de HRS-R-serie uitgerust met een milieuvriendelijke metalen behuizing (optioneel zelfs van roestvaststaal). Daarmee is de koeling van machines ook onder ongunstige omstandigheden gewaarborgd. De bedienings- en besturingsunit zijn beschermd conform IP54-klasse tegen stofafzetting binnenin en tegen spatwater van buitenaf. De elektrische aansluitingen zijn conform IP67-klasse.

Energiezuinige koel- en temperatuurregelaar

In twee versies biedt de luchtgekoelde HRS-R-serie een koelvermogen van 1.700 W bij 50 Hz (model HRS018-R) of 2.500 W bij 50 Hz (model HRS030-R). Beide systemen zijn energiezuinig. In tegenstelling tot andere bestaande modellen is er geen extra elektrisch verwarmingselement nodig, omdat het circulatiemedium wordt verwarmd door de proceswarmte van de compressor. Zo wordt bij omgevingstemperaturen van 5 tot 45 °C een hoge temperatuurstabiliteit van ±0,1 °C bereikt. Als de temperatuur het vriespunt nadert, genereert de pomp automatisch warmte en voorkomt zo mogelijke vorstschade (antivriesfunctie).

Een grotere tank met een volume tot 12 liter kan optioneel worden gekozen voor het circulatiemedium in de HRS-R. Door de uitgebreide capaciteit kan de tank nog eens 5 liter vloeistof op het maximale vulniveau vasthouden, Zo ontstaat er meer ruimte voor een retourstroom van het circulerende medium, bijvoorbeeld tijdens onderhoudswerkzaamheden. Dankzij de schuine vulopening, die met een filter kan worden opgewaardeerd, is het vullen zeer eenvoudig en zelfs mogelijk met twee systemen die boven elkaar staan. Ook het reinigen van de tank is gemakkelijk vanwege de aparte, afsluitbare opening aan de bovenzijde van het apparaat (Ø 110 mm).

Veel functies

Geïntegreerde sensoren bewaken continu de werking van de koel- en temperatuurregeling. Zo worden de interne temperatuur, druk en bedrijfstijd op een goed afleesbare digitale display weergegeven. Als er een fout optreedt, wordt het resultaat van de zelfdiagnose getoond door middel van de bijbehorende alarmcode (tot 36 types, afhankelijk van de versie). Daarnaast biedt SMC klantondersteuning in het Chiller Service Center te Eindhoven.

Andere standaardfuncties zijn seriële communicatie (RS 232C/RS 485) en I/O-contacten (twee ingangen en drie uitgangen), bijvoorbeeld voor bediening op afstand (start/stop). Afhankelijk van de toepassing kan worden gecommuniceerd met de gebruikersapparatuur of de systeemstructuur.

De veelzijdige stof- en spatwaterbestendige HRS-R-serie van SMC is bovendien grensoverschrijdend: de apparaten zijn compatibel met netspanningen in Europa, Azië, Oceanië, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (enkelfase 200 tot 230 VAC, 50/60 Hz).

De koel- en temperatuurregelunits uit deze serie worden vooral in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie gebruikt.

Over SMC

SMC is gespecialiseerd in industriële automatisering en is wereldwijd de grootste leverancier van pneumatische componenten. Met 12.000 basisproducten en meer dan 700.000 varianten biedt SMC oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in iedere industriesector. SMC Corporation, opgericht in 1959, is gevestigd in Tokyo en genoteerd aan de Tokyo Stock Exchange. SMC heeft wereldwijd 20.000 medewerkers, 550 verkoopkantoren en 36 productievestigingen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.