Recyclebare bladen gebruikt bij windpark Hollandse Kust Zuid

Duurzame windenergie op de Noordzee recyclebare bladen Energieprojecten Windenergie kopen

Vattenfall en BASF gaan de RecyclableBlades van Siemens Gamesa gebruiken voor het windpark op zee, Hollandse Kust Zuid. De recyclebare bladen zijn gemaakt met een nieuw type hars, waardoor het gemakkelijker wordt om de verschillende materialen van elkaar te scheiden en te hergebruiken.

Hoewel de meeste turbineonderdelen al hergebruikt kunnen worden, vormen de recyclebare bladen een uitdaging. Dat komt door de hars, die met glasvezel en koolstof wordt samengesmolten om de structuur van het blad te maken. De hars lost alleen op door die bloot te stellen aan een combinatie van hoge temperaturen, hoge druk en speciale behandelingen. Dat vraagt veel energie en is dus kostbaar. Bovendien neemt de kwaliteit van de verschillende materialen af door die extreme omstandigheden.

Recyclebare bladen met nieuw type hars

Siemens Gamesa’s recyclebare bladen maken gebruik van een nieuw harstype, dat oplost wanneer het blad wordt ondergedompeld in een bad met een verwarmde, lichtzure oplossing. Daardoor wordt de hars gescheiden van de onderdelen die in het blad worden gebruikt, zonder deze ernstig te beschadigen. De glas- en koolstofvezels, de houten delen, het plastic en het metaal kunnen daarna worden hergebruikt.

De recyclebare bladen werden in 2021 gelanceerd en zijn tot nu toe beperkt beschikbaar. Drie van de 140 turbines worden voorzien van de nieuwe bladen. Hollandse Kust Zuid 1-4 is het eerste project van Vattenfall dat ze gaat gebruiken. De bladen worden in 2023 geïnstalleerd.

Bron: BASF

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.