Recordgroei maakindustrie zet door en vooruitzichten blijven positief

Recordgroei maakindustrie Britse maakindustrie

Een tijdje geleden informeerde BDO al dat de recordgroei in de maakindustrie naar ongekende hoogtes gaat en dat de vooruitzichten onverminderd positief zijn. In dit perspectief kijken zij naar de belangrijkste ontwikkelingen in de sector in de afgelopen maand.

In mei en juni heeft het CBS weer diverse cijfers over de maakindustrie gepubliceerd. De cijfers laten zien dat de recordgroei in de maakindustrie ongekende hoogtes heeft bereikt en ook de komende maanden door blijft groeien. De groei wordt met name gedreven door een sterke groei in de orderportefeuilles, het aantal exportorders en toename in de productieomvang.

In april 2021 is de mutatie van de gemiddelde dagproductie vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder fors gestegen (12,7% ten opzichte van april 2020). In april 2020 was de mutatie van de gemiddelde dagproductie ten opzichte van een jaar eerder nog -10,5%. Vergeleken met april 2019 is de dagproductie slechts met 1% gegroeid, dit bevestigt dat de dagproductie zelfs weer groeit ten opzichte van pre-corona niveaus.

De gemiddelde dagproductie lag in alle bedrijfstakken, met als uitzondering de bedrijfstak “Reparatie en installatie machines”, hoger dan een jaar eerder. Net als in maart werd in april de grootste stijging genoteerd door de bedrijfstak “Transportmiddelen”, namelijk een stijging van 67,5%. Deze forse stijging komt met name doordat veel bedrijven in deze bedrijfstak hun fabrieken in april 2020 hadden gesloten.

De gemiddelde afzetprijzen zijn in april 2020 voor de derde maand op rij gestegen (11,8% ten opzichte van april 2020). Een maand eerder was de stijging nog 6,8% ten opzichte van een jaar eerder, maar de daling in maart 2020 (-3,8%) was ook fors lager dan in april 2020 (-8%).

Orderportefeuilles blijven groeien door grootste toename ooit in de productieomvang

In mei 2021 heeft de inkoopmanagersindex (PMI) van Nevi wederom een nieuwe recordhoogte bereikt. De PMI is in mei met name gegroeid (van 67.2 in april naar 69.4 in mei) door toenames van het aantal nieuwe orders en de productieomvang.

Door een toename in het klantenvertrouwen zijn de verkopen gestegen en dit heeft geleid tot een grotere toename in de productieomvang in de maand mei. Verder zijn in mei ook de buitenlandse vraag en het aantal ontvangen exportorders toegenomen. De bedrijven in de sector zijn de afgelopen maand ook bezig geweest met het uitbreiden van de inkoopactiviteiten om tekorten en langere levertijden voor te blijven. Dit heeft ook in mei weer geresulteerd in hogere inkoopprijzen.

Producentenvertrouwen komt uit op hoogste niveau sinds mei 2018

In mei 2021 is het producentenvertrouwen opnieuw verbeterd van 6,5 in april naar 8,8 in mei. Het producentenvertrouwen bereikt hierdoor het hoogste niveau sinds mei 2018. De stijging wordt met name veroorzaakt doordat de ondernemers nog positiever waren over de toekomstige productie. De andere indicatoren (voorraden gereed product en orderportefeuille) waren ook positiever dan een maand eerder. In bijna alle branches is het producentenvertrouwen toegenomen ten opzichte van een maand eerder. De grootste stijgingen in het producentenvertrouwen zijn zichtbaar in de textiel, kleding en leer industrie (van 0,8 naar 13,7) en de papier en grafische industrie (van 2,8 naar 11,2).

De afgelopen maand hebben zowel de Rabobank als de ING nieuwe sectorprognoses gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de industrie in 2021 verder zal blijven stijgen, maar dat de prijsstijgingen en tekorten de groei kunnen remmen. Vooral de sterke prijsstijgingen en de beschikbaarheid van grondstoffen kunnen tot operationele problemen leiden.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie