ReBeL is ’s werelds lichtste cobot

Lichtste cobot

Automatisering gemakkelijk gemaakt: met de nieuwe ReBeL presenteert igus nu een kunststof lichtste cobot met een gewicht van slechts tien kilogram. Samen met lage kosten, gering onderhoud en eenvoudige bediening, maakt de ReBeL innovatieve ideeën in service robotica haalbaar voor kleine bedrijven en start-ups – van geïnstalleerd gebruik op landbouw drones tot mobiele ondersteuning en huishoudelijke hulp.

In de verzorging, uitgiftemachines, in het veld of in fabrieken kunnen collaboratieve lichtgewicht robots helpen bij het automatiseren van monotone taken. Om interactive service robotica-concepten snel en voordelig te implementeren, heeft igus de nieuwe generatie van de ReBeL ontwikkeld. De lichtste cobot is voorzien van een volledig geïntegreerde tribo strain wave gear met motor, encoder, krachtregeling en controller. Elektronische componenten in de volledig geïntegreerde strain wave gear maken mens/robot samenwerking mogelijk (HRC). Dit is omdat de encodertechniek het mogelijk maakt dat krachten en koppel wordt bepaald en gelimiteerd via de motorstroom in combinatie met de hoekmeting. Hiervoor vertrouwt igus op een dubbele encoder, waarin een meting wordt uitgevoerd vóór en achter het gewricht. Dit detecteert krachten en koppelniveaus en reageert overeenkomstig.

Kunststoffen zijn een ‘game changer’ in de automatisering

De toepassing van kunststof in de ReBeL resulteert in een extreem compact, lichtgewicht ontwerp. Met een netto gewicht van minder dan tien kilogram, is de robot de lichtste cobot op de markt. Zijn nuttige last is twee kilogram en hij heeft een bereik van 700 millimeter.

Dankzij de lage startprijs, van minder dan 4.000 euro inclusief besturingssysteem, kan de ReBeL zelfs worden gebruikt in sectoren waar het gebruik van robotica eerder niet de moeite waard was. Vele nieuwe innovatieve ideeën worden nu haalbaar: van het gebruik in een automatisch geleid voertuigsysteem tot gebruik als bartender. “Veel jonge bedrijven laten momenteel zien wat er mogelijk is met low cost automatisering,” verteld Alexander Mühlens, hoofd automatiseringstechniek bij igus. “Een voorbeeld in de textielindustrie, zoals op ADOTC. Hier zorgt een robot met gelede arm van igus voor het automatisch toevoeren en verwijderen van stukken textiel naar en van de naaimachine. Omdat energieprijzen voor robots wereldwijd vergelijkbaar zijn, is dit geautomatiseerde product de moeite waard.”

Toetredingsdrempels voor robotica blijven dalen

Behalve de prijs, verlaagt igus ook andere drempels, zoals complexiteit. De nieuwe ReBeL bijvoorbeeld, net als de andere gelede arm-, delta- of lineaire robots van igus, kunnen zeer gemakkelijk worden getest en gebruikt. Voor dit doel biedt igus gratis besturingssoftware aan. Het is gemakkelijk om de bewegingen van de robot te definiëren en te simuleren. Dit bespaart ondernemingen inbedrijfstellingskosten en maakt ze minder afhankelijk van ‘integrators’. Diegene die verdere ondersteuning nodig hebben kunnen ook gebruik maken van de nieuwe RBTXpert service, welke helpt bij de keuze van de juiste low cost automatiseringsoplossing. Na een gratis online consultatie met de RBTXpert, kan het geschikte automatiseringssysteem worden getest. Op basis van de testen, kan de RBTXpert vervolgens aan de klant een offerte met een prijs uitbrengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de low cost automatiseringsmarkt RBTX waar componenten, hardware en software van verschillende fabrikanten verkrijgbaar is. Dit omvat diverse robotkinematica, camera’s, GUI’s, grijpers, vermogenselektronica, motoren, sensoren en besturingssystemen. In lijn met de “Build or Buy” benadering, kunnen klanten individuele componenten configureren voor hun robot of kant-en-klare robotica-oplossingen en deze direct bestellen.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie