Glow-in-the-dark sensor kan virus snel opsporen

Glow-in-the-dark sensor Labelen

Glow-in-the-dark sensor kan virus volgens makers snel vinden

Onderzoekers van de TU Eindhoven (TU/e) en de Universiteit Utrecht hebben een Glow-in-the-dark sensor ontwikkeld waarmee het coronavirus volgens hen snel én nauwkeurig opgespoord kan worden.

De sensor werkt met glow-in-the-dark-techniek om de uitslag te laten zien, en zou ook effectief zijn bij andere virussen of bacteriën. Als een bepaalde zogeheten biomarker, zoals een eiwit van het coronavirus of antistoffen tegen dat virus, aanwezig is in een testmonster, gaan speciale eiwitten blauw licht uitzenden. Als de biomarkers waar de test op is toegespitst afwezig zijn, komt er groen licht uit. De TU/e noemt het een “moleculair verkeerslicht”.

Het fenomeen waar de onderzoekers gebruik van maken heet bioluminescentie. Dat gebruiken vuurvliegjes bijvoorbeeld om licht te geven.

Door de hoeveelheid groen en blauw licht te meten, kan een gebruiker bepalen hoe groot de concentratie van eiwitten of antilichamen is. “Het is zelfs mogelijk om deze verhouding te registreren met een camera op een smartphone, op voorwaarde dat het monster in een zwarte plastic container wordt geplaatst die alle omgevingslicht blokkeert”, zegt onderzoeksleider Maarten Merkx. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen om te bepalen hoe besmettelijk iemand nog is.

“Er is een toenemende vraag naar medische tests in het licht van de huidige covid-19-pandemie die snelle en nauwkeurige resultaten opleveren, goedkoop zijn, en idealiter door iedereen en overal gedaan kunnen worden”, legt Merkx uit.

Volgens de TU/e combineert de nieuwe test de gevoeligheid en nauwkeurigheid van de huidige laboratoriumtesten met de snelheid en lage kosten van sneltesten. De eerste onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications. Voordat het testplatform geschikt is voor het grote publiek, moet nog wel het nodige werk worden verricht.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie