Rakettechnologie op biobrandstof: de toekomst van duurzame ruimtevaart

Raket op biobrandstof

In 2019 bundelden studenten werktuigbouwkunde Nathan Jacques en Alexander Nieuwland hun krachten om RISE op te richten, een raketvereniging met innovatieve en duurzame ambities. Vanaf het begin toonden de twee studenten een passie voor technologie en het effect ervan op onze wereld. De raketvereniging is sinds kort een officieel studententeam van de Universiteit Twente (UT) en telt momenteel 28 leden. Hun doel? Binnen drie jaar een raket op biobrandstof ontwikkelen die nauwkeurig kan landen.

Gedreven door passie voor technologie

Tijdens hun middelbare schooltijd in Purmerend toonden Jacques en Nieuwland al hun vastberadenheid en interesse in technologie. De derdejaars studenten werktuigbouwkunde staken aanzienlijk meer uren in hun profielwerkstuk dan vereist, onderzochten het effect van straling op de bijenpopulatie en bleven nieuwsgierig naar de impact van technologie op de wereld.

RISE: een officieel studententeam met voordelen

Toen de heren in 2019 besloten om een modelraket te bouwen, werd het fundament van team RISE – Rocketry Innovations & Space Engineering – gelegd. Sinds maart is de club een officieel studententeam van de UT. Dit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee. De leden kunnen zich fulltime op het team richten en ontvangen tegelijkertijd hun collegegeld terug. Ze krijgen ook steun van de afdeling Marketing & Communicatie van de UT en krijgen coaching en begeleiding. Bovendien zijn er directe lijnen met andere studententeams, wat waardevolle leermogelijkheden oplevert.

De visie van rise: een raket op biobrandstof

De ambitieuze leden van RISE, afkomstig van de gezamenlijke werktuigbouwkundeopleiding van de UT en de VU, streven naar de verduurzaming van rakettechnologieën. Ze geloven dat de raketindustrie op een keerpunt staat, waarbij een overgang naar duurzame praktijken noodzakelijk is. Dit omvat onder andere het recyclen van materialen en het gebruik van duurzame brandstoffen. Het team werkt aan een raket die op biobrandstof werkt en die ze nauwkeurig naar de aarde kunnen sturen voor een zachte landing. Hierdoor wordt het mogelijk om het gelanceerde voertuig te hergebruiken.

Aanpak van ruimtepuin

Naast de verduurzaming van de raketindustrie is er ook veel te winnen op het gebied van ruimtepuin. Hoewel RISE momenteel geen concrete bijdrage kan leveren aan dit probleem, wil het team wel een competitie organiseren waarin studenten oplossingen kunnen bedenken voor het opruimen en recyclen van ruimtepuin.

Richting officiële competitie en precieze landingen

Een toekomstige lancering gepland in Baarlo biedt RISE de gelegenheid om hun technologieën te testen. Deze tests zullen zich richten op de systemen die de motor laten afremmen en draaien en de beweegbare vinnen die de raket naar het landingsplatform sturen. Hoewel de voorbereiding op dergelijke tests gedetailleerde berekeningen en uitgebreide simulaties omvat, zal de ultieme proef zijn hoe de systemen in de praktijk werken. Het team hoopt klaar te zijn voor een officiële competitie in 2027, waarbij de ultieme droom het succesvol landen van hun raket is. Deze competitie vindt jaarlijks plaats in Lissabon.

Werken aan de raket op biobrandstof in een eigen werkplaats

Op dit moment worden de raketten gebouwd op de zolder van Alexander, waar de 3D-printers hun werk kunnen doen. Echter, het ideaal zou een grotere ruimte zijn, bijvoorbeeld in een loods. De andere studententeams hebben dergelijke faciliteiten al goed georganiseerd.

RISE toont aan dat het mogelijk is om te streven naar grotere duurzaamheid in de raketindustrie, met een focus op de ontwikkeling van een raket op biobrandstof. Het team van gedreven studenten werktuigbouwkunde zet zich in om op innovatieve wijze bij te dragen aan de verduurzaming van de ruimtevaart, in een tijd waarin dit dringender wordt dan ooit tevoren. Met hun doelgerichte aanpak en optimistische blik naar de toekomst, zet RISE een nieuwe standaard voor de industrie.

Bron: Universiteit Twente

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie