Meer flexibiliteit bij ploegendiensten in de logistiek

Engineers Personeelstekort Flexbranche werken in shifts Technisch personeel Vacatures Werknemers Ploegendiensten

In de logistieke wereld is het werken in ploegendiensten gebruikelijk. Over de gehele dag zijn er meerdere teams aan het werk, waardoor de productie nooit stil hoeft te staan. Maar die ploegendiensten staan wel bekend als vrij strikt en niet flexibel, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Het is namelijk als logistiek werkgever mogelijk om je werknemers wat meer vrijheid en regie over hun werktijden te bieden, zelfs als je werkt met ploegendiensten.

Laten we allereerst stilstaan bij het concept ploegendiensten. Deze zijn eind negentiende eeuw in de productiesector al ontstaan. Vandaag de dag draaien werknemers verschillende soorten diensten, zoals een ochtend- of een avonddienst, waarbij ze extra betaald krijgen voor onregelmatig werk. Maar hoe kijken werknemers tegen het draaien van wisselende diensten aan? Uit ons onderzoek blijkt dat veel werknemers (61%) juist een vast rooster willen. Dus werken in dezelfde shifts op dezelfde tijden. Negentien procent heeft liever geen vast rooster.

Uit bovenstaande blijkt wel weer dat mensen houden van vastigheid en een bepaalde zekerheid. Toch worden de voordelen van wisselende diensten ook gezien: 44 procent zegt dat het draaien van wisselende diensten hen een gevoel van vrijheid geeft.

Geef meer vrijheid bij werktijden

Een gevoel van vrijheid is belangrijk voor veel werkenden. Hoe kun je dan als logistiek werkgever je werknemers bij ploegendiensten nog wat meer vrijheid bieden? In een ‘normale’ kantoorsituatie van negen tot vijf hebben medewerkers anno 2024 vaak de mogelijkheid om wat later te starten of eerder weg te gaan. Een dergelijke flexibiliteit zou je als werkgever ook bij ploegendiensten kunnen hanteren. 39 procent van de logistiek professionals is hier een voorstander van. Ze willen graag de mogelijkheid hebben om later te komen of eerder te stoppen, als zij hun uren maar maken. Je kunt daarvoor glijdende uurroosters instellen, waarbij je werknemer zelf het begin en het einde van zijn arbeidsprestaties en zijn pauzes bepaalt, mits hij of zij de vastgelegde stam- en glijtijden naleeft.

Ook kun je werknemers de gelegenheid geven om later te starten of eerder te stoppen, als dat nodig is voor bepaalde privézaken. Denk hierbij aan kinderen naar school brengen en weer ophalen. Maar liefst zestig procent ziet dit wel zitten.

Meer flexibiliteit in roosters ploegendiensten

Als werkgever kun je daarnaast meer flexibiliteit bieden door het makkelijker te maken om diensten met collega’s te ruilen, waardoor medewerkers meer regie over hun eigen rooster hebben. Ga daarnaast met je medewerkers in gesprek over hun ideale rooster en kijk samen hoe je hun werk en privéleven goed op elkaar aan kan laten sluiten. Zo voorkom je dat ze ander werk gaan zoeken waar de werktijden beter passen bij hun wensen.

De behoefte aan meer regie over werktijden blijkt ook wel uit de problemen waar logistiek professionals momenteel tegenaanlopen. 29 procent vindt dat ze te lang van tevoren moeten aangeven wanneer ze vrij willen hebben, dertien procent kan niet zelf aangeven wanneer ze wel en niet willen werken en nog eens tien procent geeft aan regelmatig diensten te moeten draaien op tijdstippen waarop ze liever niet werken. Het is dus ontzettend belangrijk dat logistieke organisaties hun medewerkers een bepaalde mate van verantwoordelijkheid over hun rooster geven. Dit helpt om een goede werk-privébalans te krijgen of te behouden en zorgt ervoor dat je belangrijkste kapitaal, je werknemers, voor je bedrijf behouden blijft.

Auteur: Pawan Jhinkoe-Rai, Consultant Logistiek bij Protime

Meer informatie bij Protime

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.