Pilotprojecten: zinvol of onzinnig?

Pilot Project

Sleutel je al lang aan een project? Twjifel je wel eens aan de zin van een pilot?  Ontwikkelingen in techniek gaan razendsnel. Kijk maar eens naar die van Artificial Intelligence (AI). Kortgeleden was de toegang ertoe beperkt tot insiders. Nu werken al heel veel mensen er mee. Of testen de mogelijkheden voor hun dagelijkse praktijk. Aan die bredere toepassing van AI ging een lange periode van testen en verder ontwikkelen vooraf.

Die bredere introductie op de markt ging niet van de ene op de andere dag. Daar zijn zelfs honderden pilotprojecten aan vooraf gegaan. Zo gaf ChatGPT me zelfs aan op de vraag die ik daar online over stelde. En dat is maar goed ook, want je wil als ontwikkelaar toch wel zeker weten dat jouw product doet wat het moet doen.

In consumentenmarkten zijn er zelfs pilotwinkels Grootgrutters maar ook ketens als IKEA testen daar hoe de plaatsing van producten de looproute van consumenten bepaald. En belangrijk voor dergelijke winkels: heeft dit ook effect op het aankoopgedrag.

In technische sectoren wordt ook veel getest. Vooral op het gebied van techniek. En vaak wordt er dan ook nog extra gesleuteld aan een zoveelste verbetering. Een gevaar dat daarin schuilt, is dat je vanuit je eigen manier van denken door blijft ontwikkelen totdat jezelf vindt dat het product helemaal af is. Een pilot kan je – net als in die winkels – helpen aan informatie over de toepassing door gebruikers en aan welke features ze wel en geen behoefte hebben. Pilots helpen de efficiency in processen vergroten door onnodige handelingen te beperken. En ze helpen je ontwikkeling te versnellen op basis van gebruikers feedback. En pilots voorkomen onnodige kosten. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan pilots: het kost tijd en geld zonder garantie op succes. En testen in de praktijk met een beperkte omvang leveren vaak een vertekend beeld op. Maar hoe dan ook: pilots helpen je inzicht te verkrijgen. Ook in de acceptatie van producten, diensten en processen in de markt. En dat geeft weer informatie of een marktintroductie de potentie heeft op succes of een flop dreigt te worden.

De 10 grootste voor- en nadelen van pilots

(met dank aan ChatGPT)

Voordelen

  • Risicobeheersing: Pilotprojecten maken het mogelijk om risico’s van nieuwe technologieën, methoden of materialen vroegtijdig in kaart te brengen, zodat grote fouten of kostenoverschrijdingen bij een volledige uitrol worden vermeden.
  • Praktijkvalidatie: In technische sectoren kan een pilotproject aantonen hoe goed een nieuwe techniek of installatie in de praktijk werkt, onder reële omstandigheden en in een specifieke gebruiksomgeving.
  • Inzicht in klantbehoeften: Een pilot biedt de mogelijkheid om klantfeedback te verzamelen en te begrijpen welke functionaliteiten of eigenschappen het meest gewaardeerd worden. Dit kan bijdragen aan klantgerichte verbeteringen.
  • Efficiëntieverbetering: Door kleine testen uit te voeren, ontdekken bedrijven mogelijkheden om processen en installaties efficiënter in te richten en onnodige handelingen in het werkproces te verminderen, wat tijd en kosten bespaart.
  • Innovatieversnelling: Door op kleinere schaal te testen kunnen innovaties in pilotvorm sneller uitgeprobeerd en geïmplementeerd worden. Dit verkort de tijd tot een daadwerkelijke marktintroductie en kan een concurrentievoordeel opleveren.
  • Training en kennisdeling: Medewerkers en/of gebruikers kunnen tijdens de pilotfase leren omgaan met nieuwe technologieën en systemen, waardoor ze beter voorbereid zijn op een grotere implementatie en sneller inzetbaar zijn.
  • Operationele haalbaarheid testen: Niet elke technische oplossing is operationeel haalbaar op grotere schaal. Een pilot kan vaststellen of een installatie of methode werkt binnen de bestaande operationele beperkingen van een bedrijf of omgeving.
  • Kostenraming en budgetbeheer: Pilots maken het mogelijk om een realistische kostenraming te ontwikkelen voor grootschalige uitrol. Dit kan helpen bij het plannen en beheersen van budgetten.
  • Compliancy en veiligheidscontrole: Bij de introductie van nieuwe technieken moet ook gekeken worden of deze voldoen aan wet-, regelgeving en veiligheidsnormen. Een pilotproject kan helpen om na te gaan of aan alle vereisten wordt voldaan voordat een oplossing breder wordt uitgerold.
  • Succesvolle communicatie naar stakeholders: Pilotprojecten bieden meetbare resultaten en concrete voorbeelden die als communicatie- en overtuigingsmiddel naar interne en externe stakeholders gebruikt kunnen worden. Dit helpt om vertrouwen en draagvlak te creëren voor toekomstige investeringen.

Nadelen

  • Hoge kosten zonder garantie op resultaat: Pilotprojecten kunnen hoge kosten met zich meebrengen zonder garantie dat ze bruikbare of positieve resultaten opleveren. Dit kan leiden tot verspilling van middelen als de pilot uiteindelijk niet schaalbaar blijkt te zijn.
  • Tijdrovend proces: Het uitvoeren van pilots kost tijd. Dit kan vertraging opleveren voor de volledige implementatie. In sommige gevallen leidt dit onnodig tot vertraging van de adoptie van innovatie.
  • Beperkte schaal leidt tot vertekend beeld: Een pilot wordt vaak op kleine schaal uitgevoerd, waardoor het niet altijd representatief is voor een grootschalige implementatie. Dit kan leiden tot een vertekend beeld en onjuiste conclusies.
  • Organisatorische weerstand: Als een pilotproject mislukt of beperkt resultaat oplevert, kan dit binnen de organisatie weerstand oproepen tegen toekomstige projecten of innovaties.
  • Leidt af van strategische doelen: Pilotprojecten kunnen afleiden van de strategische kernfocus van een bedrijf. In plaats van op langetermijnresultaten te sturen, kan een bedrijf teveel aandacht besteden aan pilots met een onzeker rendement.
  • Veroudering van technologie: Door de tijd die het kost om een pilot uit te voeren en te evalueren, kan de technologie die getest wordt al verouderd zijn tegen de tijd dat de pilot is afgerond.
  • Geen duurzame betrokkenheid van stakeholders: Omdat een pilot tijdelijk is, kan het moeilijk blijken om duurzame betrokkenheid te creëren bij stakeholders, zoals klanten of ketenpartners. Dit kan leiden tot minder overtuigende resultaten.
  • Afwijkende omstandigheden: De omstandigheden van een pilotproject kunnen zo speciaal zijn dat de resultaten niet toepasbaar blijken op de rest van de organisatie of de echte implementatieomgeving.
  • Risico van beperkt leereffect: Als een pilotproject te veel gefocust is op het “bewijzen” van een idee, kan het lastig zijn om kritisch en leergierig te blijven. Dit beperkt het potentieel om daadwerkelijk waardevolle lessen te trekken.
  • Niet altijd een betere ROI dan directe implementatie: In sommige gevallen kan de Return on Investment (ROI) van een pilot lager zijn dan het gewoon direct implementeren van een oplossing. Vooral bij bewezen technologieën kan het voordeel van een pilot beperkt zijn in vergelijking met een snelle adoptie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Willem de vries

Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community)

Startte in 2006 een eigen marketingadviespraktijk en nam van daaruit in 2008 een belang in STEM Industrial Marketing Community. In zijn functie als managing partner behartigt hij niet alleen de (marketing)belangen van opdrachtgevers en de eigen organisatie. Hij houdt zich ook nadrukkelijk inhoudelijk bezig met het aanbod van de marketingopleidingen van STEM. Willem is mede-auteur van het boek: Marketing is geen reclame.
Lees meer van: Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community)

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.