Partnership helpt IMSystems revolutionair transmissiesysteem te produceren

IMSystems

Een uniek strategisch partnerschap: de eerste revolutionaire doorbraak in transmissiesystemen sinds 50 jaar – de Archimedes Drive van IMSystems – kan straks grootschalig en wereldwijd worden geproduceerd dankzij een strategisch partnerschap met wereldspeler Linamar. IMSystems haalt een € 3 miljoen series-A-investering op van Finindus, Linamar en InnovationQuarter. De investering ondersteunt de commerciële lancering van de Archimedes Drive. En dankzij het lange-termijnpartnerschap met Linamar, een van ‘s werelds grootste onafhankelijke producenten van transmissiesystemen, kan IMSystems serieus opschalen richting massaproductie. De investering volgt na een eerdere investering van InnovationQuarter en ABB Technology Ventures in 2019.

Doorbraak IMSystems met Archimedes Drive

Het is het ‘hart’ van de robot, de krachtaandrijving. De robotica ontwikkelt zich razendsnel en toch zijn de transmissiesystemen de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd. Daardoor blijven robots tot op heden relatief zwaar, complex, oncontroleerbaar en kostbaar.

Met de Archimedes Drive introduceerde IMSystems de eerste grote doorbraak in transmissiesystemen in een halve eeuw. Het ‘hart’ van de robot functioneert nu veel nauwkeuriger. Daardoor wordt de kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden. Met deze drive kan een productierobot tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd. Robotproducenten (kunnen nu o.a. deltarobots leveren met hogere bandbreedte) en robots produceren die veilig met mensen kunnen samenwerken. IMSystems’ wil de automatiseringsindustrie ontwrichten met hun gepatenteerde Archimedes DriveTM.

Linamar investeert significant in grote productielijnen voor Archimedes Drive

Linamar zet haar ingenieursteam van wereldklasse (McLaren) in om IMSystems bij te staan bij het ontwikkelen, testen en produceren van de Drives. Het bedrijf investeert significant in het opzetten van productielijnen voor de productie en assemblage van de Drives. Van kleine batches tot massaproductie. Dit partnerschap biedt IMSystems op lange termijn de nodige ondersteuning, middelen en geloofwaardigheid om een betrouwbare partner te worden. Voor grote producenten van robotica over de hele wereld.

Linda Hasenfratz, CEO van Linamar: “Ik ben zeer verheugd over onze productieovereenkomst en de investering in IMSystems. Dit strategische partnerschap is een geweldige samenwerking tussen onze twee bedrijven om op de groeiende industriële roboticamarkt te concurreren. Gezien de groeiende wereldwijde trend van industriële automatisering en de voortdurende vraag naar betere, meer nauwkeurige roboticasystemen, verwachten we snel te kunnen schalen. IMSystems is een echte marktleider op dit gebied, dat geen serieuze doorbraak of significante innovatie heeft gekend in decennia.”

Na jaren van ontwikkeling, in samenwerking met toonaangevende roboticafabrikanten, start IMSystems vanaf 2022 met de commerciële productie. Daarbij zal ze worden ondersteund door een langdurige productieverbintenis van Linamar. Naast productiecapaciteit zal de Series-A-investering IMSystems toegang geven tot in-house-expertise die door de nieuwe strategische partners wordt geleverd.

Development-kit Archimedes Drive vanaf vandaag te bestellen

Om de adoptie van deze disruptieve aandrijftechnologie bij klanten te versnellen, heeft IMSystems ‘development-kits’ ontworpen. Dit moet het toekomstige klanten makkelijk maken om de technologie uit de eerste hand te evalueren en te ervaren waarom deze zich onderscheidt van traditionele aandrijfoplossingen.

IMSystems’ CEO Jack Schorsch over de nieuwe investeerders: “Dit consortium brengt veel meer dan alleen kapitaal aan tafel. Van Finindus’ wortels en relaties in de Vlaamse staalindustrie, via Linamars wereldwijde capaciteit om hoogwaardige, performante onderdelen te produceren, tot het toonaangevende inzicht van ABB, hebben we diepgaande toegang tot het volledige proces, van ruwe staal tot de robots van onze klanten op de fabrieksvloer. Dat is een concurrentievoordeel dat moeilijk te evenaren is.”

Nieuwe investeerders Linamar, een Canadese wereldwijde productieonderneming, en Finindus, een in België gevestigde investeringsmaatschappij voor vroege fase en groei, krijgen gezelschap van een nieuwe kapitaalinbreng van InnovationQuarter, via haar fonds IQCapital. InnovationQuarter is een Nederlandse regionale economische ontwikkelingsmaatschappij die IMSystems al sinds een zeer vroeg stadium ondersteunt.

Hans Maenhout, investeringsdirecteur bij Finindus: “In de aanloop naar deze investering volgen we IMSystems al een tijdje en we zijn onder de indruk van de manier waarop het team de technologische roadmap uitvoert en de prestaties en duurzaamheid van hun innovatieve aandrijfsysteem aantoont. Het gebeurt niet vaak dat je een echt baanbrekend idee tegenkomt in de ontwikkeling van hardware. Deze investeringsronde vult het team verder aan door productiecapaciteiten van wereldklasse (Linamar), product- en toepassingsknowhow (ABB) en materiaaldeskundigheid (Finindus/OCAS) samen te brengen. Dit alles gecombineerd met zeer sterke banden met het lokale roboticanetwerk en ervaring met groeiende deeptechbedrijven zoals IMSystems (InnovationQuarter)”.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie