Door: Redactie - 30 oktober 2023 |
Een van de meest revolutionaire innovaties is de Digital Twin. Je kunt je afvragen: Wat maakt de Digital Twin zo speciaal en hoe verandert het de manier waarop engineers werken? Het antwoord ligt in de kracht van parallellisatie in de ontwikkeling.
In het hedendaagse engineering landschap, wordt een complete Digital Twin gecreëerd in samenwerking met 3D-modellen van mechanica. Dit leidt tot een op fysica gebaseerde 3D-simulatie, die fungeert als een solide basis voor de gedetailleerde softwareontwikkeling, de elektrische planning en het ontwerp van machines of installaties. Dankzij deze technologie kunnen engineers alle stappen in de ontwikkelingscyclus virtueel weergeven, simuleren, testen en valideren, ongeacht of het gaat om afzonderlijke machinefuncties of holistische systemen.
Het meest opmerkelijke voordeel van deze modelgebaseerde ontwikkeling met de Digital Twin is de capaciteit om de ontwikkelingsprocessen te parallelliseren. Wat betekent dit precies? In eenvoudige termen betekent parallellisatie dat verschillende ontwikkelingsfasen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd, waardoor het hele proces wordt versneld. Er is geen noodzaak meer om te wachten op de fysieke aanwezigheid van mechanica en hardware alvorens te beginnen met afstellen en testen. De Digital Twin, in zijn virtuele glorie, treedt op als een plaatsvervanger voor het echte systeem. Initieel simuleert men dit als een computermodel. Men gebruikt hierbij “software in the loop”. Daarna brengt men de programma’s over naar de echte besturingshardware.
Binnen de LASAL-ontwikkelingstool zijn alle externe I/O-objectklassen aanzienlijk uitgebreid. Deze zogenaamde “geavanceerde I/O’s” vereisen niet noodzakelijk echte verbindingen aan hun externe uiteinden. In plaats daarvan kunnen ze werken in diverse modi met vooraf ingestelde waarden, gesimuleerde data of waarden die gegenereerd zijn binnen de Digital Twin. Dit versnelt niet alleen de ontwikkelingstijd, maar helpt ook het ontwikkelingsrisico te beperken en nabewerking te voorkomen. Machine- en systeemfabrikanten hebben nu het potentieel om in een kortere tijdsspanne kwalitatief betere machines te ontwikkelen, waardoor ze hun marktpositie kunnen versterken.
Hoewel de Digital Twin reeds indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd, zijn de mogelijkheden ervan nog lang niet volledig benut. Tijdens operationeel gebruik kunnen ze ingezet worden om afwijkingen te detecteren en gepaste maatregelen te nemen. Dit vergroot niet alleen de fouttolerantie en levensduur van de machine, maar faciliteert ook proactief onderhoud.
Meer informatie bij SigmaControl
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.