Optimaal profiteren van ontwikkelingen

GDO en Festo

GDO in het Limburgse Eygelshoven is machinebouwer en maakt vooral turnkey specials. Maarten Janssens is hoofd van de afdeling engineering en fan van de Lunch & Learn-sessies die Festo op regelmatige basis in huis verzorgt voor het team engineers en software-programmeurs van GDO.

Een van de meest in het oog springende resultaten is het gebruik van de Handling Guide Online HGO bij GDO. De meerwaarde van het kiezen voor een standaard handlingoplossing is groot. Festo promoot de HGO dan ook actief. Men merkt dat veel engineers besluiten om toch een extraatje te willen en dan een aangepaste oplossing te gebruiken. Maar de efficiëntie en daarmee ook de lagere kosten van een standaard HGO-oplossing zijn echt heel groot, zo weet inmiddels ook Janssens. “Met behulp van de HGO-tool, bestel je een complete handlingunit, afgestemd op de applicatie, net zo simpel als een los component.”

Lunch & Learn

Janssens is blij met de sessies die Festo verzorgt. “We verzorgen zelf de engineering, bouw, programmering en inbedrijfstelling van onze machines. We hebben een eigen gereedschapsmakerij en kunnen veel zelf in huis. Maar we zijn altijd op zoek naar partners die ons de laatste stand van de techniek kunnen leveren. Sinds een jaar of vier à vijf hebben we gekozen voor deze lunchsessies die John Zoontjens van Festo bij ons organiseert. Aan het begin van het jaar legt hij ons de onderwerpen voor die hij heeft uitgekozen. Wij hebben natuurlijk ook wel eens onze eigen wensen, en samen bepalen we het programma voor het jaar. Zo worden we als team regelmatig bijgepraat over wat er aan technologie beschikbaar is, wat wij in onze business in kunnen zetten en ook wat er aan zit te komen.”

Zoontjens vertelt dat GDO een van de eerste partijen is geweest die is aangehaakt bij het idee van deze kennissessies. “Tijdens een lunch bijgepraat worden, werkt gewoon heel goed. En bij GDO zie je ook echt het verschil. Hun machines zijn nog innovatiever geworden, tegen lagere kosten.” Janssens merkt op dat de grote productiebedrijven de te gebruiken componenten voorschrijven. Maar als GDO van mening is dat het zinvol is om alternatieven in te zetten, dan staan veel klanten daarvoor open. “We hebben natuurlijk ook wel echte resultaten behaald, dus dan wordt er ook naar je geluisterd. Zo hebben we oplossing met een H-gantry ontwikkeld waarbij vloeibare pakking moest worden aangebracht met behulp van een 6-assige robot. Onze oplossing bespaarde de klant maar liefst dertigduizend euro.”

GDO en Festo

HGO

Een bijzondere engineeringtool en productlijn van Festo is de HGO, dat staat voor Handling Guide Online. Een gratis onlinetool die de best passende oplossing doorrekent. In ongeveer vijf minuten ontwerp je in drie stappen een 2- of 3D-handlingssysteem, inclusief besturing en software. Je geeft de applicatieparameters in en de tool selecteert mogelijk oplossingen met de bijbehorende kosten. De oplossing, een HGO, wordt geleverd als een standaard kant-en-klaar gemonteerde handlingunit. Dankzij de sessies van John kenden de medewerkers van GDO de voordelen en de mechanische engineers gebruiken de verschillende Festo-tools, waaronder de HGO, regelmatig. “We besparen er veel tijd mee omdat de HGO-tool zelf alles doorrekent. Je kunt eigenlijk stellen dat als er twee of meer servobewegingen nodig zijn, we de HGO gebruiken.  Maar ook standaard aandrijvingen worden hier met behulp van een tool geconfigureerd. We krijgen daarbij alle steun van Festo-engineers die we ons maar kunnen wensen, ze berekenen bijvoorbeeld de grotere constructies voor ons. John denkt ook actief mee over de kosten. En ook al krijgen we eens een keer een opdracht niet, ook bij onze klanten blijft onze werkwijze – en dus die van Festo – wel in het geheugen hangen. Dat is ook wat waard.” Janssens waardeert deze instelling enorm. “Vaak doen we de basisconfiguraties zelf, maar soms worden we projecttechnisch uitgedaagd en dan zoeken we de samenwerking.”

GDO en Festo

Samenwerking GDO en Festo

Een spannend recent project waarbij het team van Janssens nauw samenwerkte met Festo, betreft een cadanspers met zes stempels in lijn en dus zes keer een pick & place-unit. Dit bedrijf was al klant van GDO, de stansen werden al eerder door de gereedschapsmakerij van GDO vervaardigd. Maarten Janssens legt uit wat de uitdaging van deze klant is. “De pers staat in een bestaande omgeving en het transfergereedschap was de beperkende factor in de productiesnelheid. Het transfergereedschap verplaatst de werkstukken in de stappen invoer – persen – uitvoer enzoverder, zes bewerkingen op een rij met hele dynamische bewegingen. Die snelheid moest omhoog en dat is bij een duizend ton pers best een nauwkeurig verhaal, zeker omdat er geen vloeiende beweging in de stappen zat. Er mochten in het transfergereedschap geen vertragingen zitten. Deze opdracht hebben we echt in co-engineering uitgevoerd en in eerste instantie leek de gevraagde snelheid niet haalbaar.”

John en Maarten schetsen het verhaal waarbij Hennie de Schepper van Festo een belangrijke rol vervulde. John: “Henny heeft een-op-een overleg gevoerd met de engineers van GDO. Er is een voorstudie gedaan voor de schakelschema’s en daarna op de techniek en de individuele componenten.” Maarten: “Het is heel mooi om te zien dat we dan eigenlijk samenwerken alsof Festo een verlengstuk van onze eigen organisatie is. Uiteindelijk is het gelukt om de gevraagde snelheid te bereiken. Door een optimalisatie in de grijper – lager in gewicht en compacter van bouwvorm. Samen met Festo hebben we hier een derde partij bij betrokken. Het resultaat telt, dan is er veel mogelijk. Alleen waren sommige benodigde componenten niet op tijd beschikbaar. We hebben toen gekozen om de minder optimale componenten toe te passen, omdat de levertijd belangrijk was. Helaas was dat ook in het resultaat onvoldoende, dus hebben we toch iets langer moeten wachten. Maar het meedenken, de ondersteuning en flexibiliteit die we daarbij hebben ervaren, voelt heel prettig.” Het uiteindelijke resultaat is dat de klant tegen lagere kosten, sneller kan produceren.

GDO en Festo

Inhoud Lunch & Learn

Die intensieve samenwerking begint dus al bij de eerdergenoemde Lunch & Learn-sessies. Maarten Janssens komt terug op dat lijstje waar John Zoontjens aan het begin van het jaar mee bij hem komt. “Soms wil ik nog wel even iets dieper in op een bepaald onderwerp. Of we hebben nieuwe collega’s, dan is het prettig dat we even teruggaan naar de basis. Sowieso, voor John is het natuurlijk gesneden koek, die doet de hele dag niets anders. Maar voor ons blijft er soms nog wel wat te vragen, of blijven zaken gewoon minder goed hangen dan bij iemand die alleen maar met Festo bezig is. Dus vinden we herhaling van de basis af en toe ook wel prettig.” Zoontjens vult aan: “Er zijn gewoon best wat tools die het werk eenvoudiger kunnen maken, waar veel kennis van onze technici in is verzameld. En ook over toekomstige ontwikkelingen praat ik mijn klanten graag bij in dit soort sessies. Want kijk naar de draaihef-modules, die GDO ook al toepast. Daarmee combineer je functies in één unit en spaar je echt serieus geld. Samen stellen we dus het programma voor het hele jaar vast. En als er onderweg iets extra gewenst is, of er komt juist een nieuwe interessante ontwikkeling voorbij die ik met hen wil delen, dan doen we dat gewoon.

Meer informatie bij Festo

HGO-Handling Guide Online

Bij het ontwikkelen van de HGO bestudeerde het ontwikkelteam maar liefst 700 verschillende handlingprojecten. Zo werden standaarden gedefinieerd waarmee het merendeel van applicaties kan worden uitgevoerd. Het systeem selecteert de best passende oplossingen - met aanschafprijs - aan de hand van de ingevoerde procesparameters. Dankzij een modulaire opbouw van de oplossingen kan de productie in hoge mate gestandaardiseerd worden en zijn daarmee de kosten laag.

Naast de lage kosten is ook de doorlooptijd van de opdracht en levertijd van de complete oplossing - inclusief besturing en software - enorm gereduceerd. Al het benodigde rekenwerk wordt door de HGO-tool verricht.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Janet Kooren

Janet Kooren, Hoofdredacteur IndustrieVandaag

Janet Kooren is een ervaren vakbladjournalist. Ze was jarenlang betrokken bij de organisatie van technische vakbeurzen en de laatste vijftien jaar verdiende ze haar sporen als freelance technisch schrijver van haar eigen bedrijf PuntNet bij onder andere Automatie|PMA, het tijdschrift voor industriële automatisering en processing. Ze schrijft artikelen voor en over technische bedrijven en sinds 2020 is zij Hoofdredacteur van dit platform IndustrieVandaag en van het vakblad voor voedingsmiddelentechnologie EVMI.
Lees meer van: Janet Kooren, Hoofdredacteur IndustrieVandaag

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.