Door: Redactie - 25 maart 2022 |
In moderne industriële omgevingen wordt een massa data gegenereerd. Door deze slim te gebruiken, kan men efficiënter produceren, downtime en energieverbruik verlagen, nieuwe businessmodellen lanceren en aan predictive maintenance doen. Met Siemens Industrial Edge kun je data, afhankelijk van de toepassing, zowel lokaal als in de Cloud verwerken met behulp van apps.
Meyad Brojerdyan, digitaliseringsexpert bij Siemens, noemt Edge ‘een van de meest disruptieve technologieën’, die de opslag en verwerking van industriële data zal veranderen op de manier waarop de smartphone de mobiele telefonie heeft veranderd. Met MindSphere biedt Siemens al jaren een oplossing om data in de Cloud te verwerken, maar niet alle organisaties willen hun productie aan het internet koppelen. Ook hebben bedrijven soms onvoldoende bandbreedte om data massaal naar de Cloud te sturen. Dit is volgens Meyad ook niet altijd nodig: “Modules voor Artificial Intelligence, Machine Learning en Predictive Maintenance kunnen ook direct in de machine draaien. Hierdoor kun je data sneller en met meer bandbreedte analyseren ten behoeve van continuous improvement.”
Siemens Industrial Edge is een hybride oplossing, die de voordelen van lokale dataverwerking en dataverwerking via de Cloud combineert. Het bestaat uit een Edge managementsysteem, Edge devices en Edge apps. Via het Edge managementsysteem kunnen software- en beveiligingsupdates wereldwijd worden geïmplementeerd. Dit maakt het beheer van alle systemen overzichtelijk en beheersbaar. Edge devices kunnen data uit sensoren, drives en PLC’s ophalen.
Voorbeelden van industriële Edge devices zijn een IPC, een HMI-panel, een netwerkswitch of de virtuele Edge op de eigen bedrijfsserver. De Edge devices van Siemens kunnen met vrijwel alle industriële communicatieprotocollen communiceren (S7, OPC UA, TCP/IP, Modbus, enz.). Hierdoor kan men ze koppelen met technologie van verschillende leveranciers. Edge apps kunnen de data lokaal on-premise opslaan, visualiseren en analyseren, maar ook data uitwisselen met de Cloud.
Meyad: “Siemens Industrial Edge is een open platform. Bedrijven kunnen derde partijen toegang verlenen en rechten toewijzen aan de verschillende gebruikers. Je kunt afspraken maken met wie je wat beheert of deelt en wie welke data en app mag inzien. Hierdoor kunnen machinebouwers service op afstand verlenen en producenten hun operationele data gebruiken. De cybersecurity is door ons op elke laag geborgd.”
Apps zijn te downloaden via de bovenliggende Industrial Edge Hub (app store). Siemens heeft zelf een aantal apps ontwikkeld. ‘Performance Insight’ geeft inzicht in de machineprestaties. ‘Energy Management’ maakt het energieverbruik transparant. Via de Notify-app kan men meldingen op de smartphone ontvangen. Daarnaast ontwikkelde Siemens onder meer ‘Anomality Detection’ voor het opsporen van afwijkingen. Ook andere partijen kunnen via de Industrial Edge Hub zelfontwikkelde apps aanbieden.
Daarmee speelt Siemens Industrial Edge in op de targets van diverse belanghebbenden binnen organisaties. Plantmanagers kunnen op basis van data de productie, flexibiliteit en continuïteit verbeteren. Onderhoudsmanagers kunnen storingen voorspellen. Bedrijfsmanagers kunnen de kostenstructuur flexibiliseren (van capex naar opex) door bijvoorbeeld machines te leasen en te betalen per gemaakt product. Een voorwaarde is de integratie van OT en IT. Maar hoe begin je? Meyad: “Verduidelijk welke waarde digitalisering en OT/IT-integratie creëren en wat de verwachte resultaten moeten zijn. Bepaal de belanghebbenden en hun uitdagingen en betrek ze bij het proces. Dit kunnen wij samen met onze klanten in kaart brengen. Vervolgens kijken we welke data nodig zijn om dit doel te bereiken. Als energiereductie je KPI is, kun je een dashboard bouwen om het energieverbruik te monitoren. Je kunt dus klein beginnen en daarna opschalen. Veel bedrijven starten met een simpele ‘plug & analyse’ use case. Ze plaatsen een edge device om data te verzamelen en bouwen een dashboard om via ‘Performance Insight’ inzicht te krijgen in hun machine. Op basis van de data en inzichten kunnen ze het gedrag van medewerkers en systemen positief beïnvloeden.”
Siemens Industrial Edge vormt de basis voor technologieën zoals AI, spraakherkenning en Augmented Reality, maar ook voor service op afstand en andere nieuwe businessmodellen. De industrie krijgt hiermee mogelijkheden die we als consument al jaren kennen. Zo verwerkt een Tesla data deels lokaal, deels via de Cloud. Lokale dataverwerking is nodig om snel op een verkeerssituatie te kunnen reageren, via de Cloud wordt de digital twin van de auto continu verbeterd. De auto accepteert stemcommando’s zodat de bestuurder op de weg kan focussen en geeft zelf tijdig onderhoudsmeldingen. Dit laatste is wat ook veel machinebouwers willen: op basis van data en algoritmen kunnen zij hun machines continu optimaliseren, de output verhogen en nieuwe businessmodellen introduceren. Producenten kunnen hun productieproces en energieverbruik optimaliseren en de servicekosten verlagen. “Zo kunnen producenten en machinebouwers snel winst behalen en de basis leggen voor alles wat verder gaat dan vandaag.”
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.