Onmisbare tips om te domineren in de supply chain

Kwetsbaar supply chain Datalek toeleveringsproblemen Low-code

Bedrijven in de detailhandel, productie, logistiek en transport worden al een geruime tijd geconfronteerd door supply chain uitdagingen, wereldwijde spanningen en een stijgende inflatie. Het goed beheren van de supply chain wordt dus steeds complexer: van planning en inkoop tot transport en activabeheer. Om toch het hoofd boven water te houden, proberen bedrijven deze problemen te ondervangen door houtje-touwtje oplossingen. Dit biedt onvoldoende tot geen toekomstperspectief. Juist in onzekere tijden is het voor bedrijven essentieel om veerkracht op te bouwen en efficiënter te werken.

Top drie supply chain uitdagingen

Voor supply chain en logistieke bedrijven is het oplossen van problemen dagelijkse kost. Maar de uitdagingen van de huidige economie zijn echter uitzonderlijk en vereisen een andere, lange termijn aanpak. Denk aan deze drie veelvoorkomende problemen:

 1. Afhankelijk van legacy-applicaties
  In een onzeker tijdperk van vraag en aanbod is het moderniseren van de onderliggende supply chain van cruciaal belang om concurrentievoordeel te behouden. Verouderde toepassingen die op gedateerde systemen zijn gebouwd, zijn niet ontworpen om eenvoudig en snel mee te bewegen in een wereld waar digitalisering de voertaal is.
 2. Gebrek aan inzicht in supply chain
  Voor een nauwkeurig inzicht in de hele keten is een reeks onderling verbonden systemen vereist die afgestemd zijn op de behoeften van elk bedrijf. Het gebruik van ongecoördineerde legacy-applicaties maakt dit onmogelijk. Om verstoringen van supply chain te voorkomen, richten IT-landschappen zich daarom steeds meer op end-to-end geïntegreerde oplossingen in plaats van puntoplossingen.
 3. Onvermogen om te reageren op groeiende consumentenmarkt.
  Consumenten kopen steeds meer online. Om deze groei bij te houden, heeft meer dan 80 procent van de bedrijven dual-sourcing strategieën geïmplementeerd. In plaats van afhankelijk te zijn van één leverancier, werken ze samen met twee of meerdere leveranciers. Echter zijn de transactiesystemen van veel bedrijven nog niet klaar voor deze toename. Om ervoor te zorgen dat bedrijven beter kunnen omgaan met deze groeiende vraag, is het belangrijk dat ze zich goed voorbereiden op het verwerken van grotere hoeveelheden bij het inkopen van producten, het produceren ervan en uiteindelijk bij de levering.

Eindeloze mogelijkheden in oplossingen

De sleutel tot het overwinnen van deze uitdagingen ligt in high-performance low-code platforms. Steeds meer bedrijven omarmen deze technologie om hun organisaties snel mee te laten groeien met de stormige consumentenmarkt. High-performance low-code platforms zijn snel en makkelijk te implementeren en brengen meer voordelen met zich mee ten opzichte van conventioneel gecodeerde applicaties.

 1. Snel updaten en nieuwe functies
  Nieuwe systemen moeten ontwikkeld worden of bestaande systemen moeten worden uitgebreid om een toekomst zonder legacy systemen te bereiken. Deze worden niet belemmerd door de beperkingen van gedateerde software of kant-en-klare oplossingen. Neem als voorbeeld Van Iperen, een wereldwijde leverancier van speciale meststoffen. Zij hebben hun mobiele selfserviceapp volledig vernieuwd, wat een snellere en innovatieve ontwikkeling van nieuwe digitale diensten mogelijk maakt. Sindsdien kan het team in enkele dagen updates en nieuwe functies uitbrengen en kunnen er meer bestellingen verwerkt worden dan voorheen.
 2. Front-end koppelen aan back-end
  Logistiek houdt in dat producten op voorraad zijn, wanneer klanten deze nodig hebben. Het is belangrijk om snel te kunnen reageren en te schakelen wanneer aankooppatronen veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld met low-code een app ontwikkelen die alle verkooppunten verbindt met back-end systemen met als voordeel een verhoogde omzet, efficiëntere werkwijze en sneller inspelen op vraag en aanbod.
 3. Vernieuwen van oude componenten
  Voor een modern supply chain bedrijf is track & trace een must. Zeker wanneer een pakket internationaal verstuurd wordt, zijn hier nog wel eens problemen mee. Om dit op te lossen kan met behulp van herbruikbare low-code componenten en vooraf gebouwde connectoren snel een supply chain-oplossing gecreëerd worden.
 4. Repetitieve processen automatiseren
  Automatisering met een interne portal of app is dé manier om voorraadbeheer – wat voornamelijk bestaat uit herhalende handelingen – efficiënter te maken. Tuingigant Intratuin besloot deze stap te zetten door middel van low-code in hun logistieke processen te stroomlijnen en alle systemen (inclusief barcodescanners) in één applicatie te integreren. Met deze nieuwe app is het repetitieve proces vervangen door een volledig geautomatiseerd systeem.

Een flexibele prestatie met high-performance low-code

High-performance low-code platforms leveren de flexibiliteit om een variatie aan uitdagingen de baas te zijn. De platforms stellen bedrijven in staat om hun supply chains te moderniseren en te automatiseren, wat efficiëntie en winstgevendheid als direct gevolg heeft. Juist in deze instabiele omgeving zijn modernisering- en automatiseringsstappen essentieel voor een goede positionering op de markt.

Auteur: Sherwin Wiese, Manufacturing & Supply Chain Lead bij OutSystems

Meer informatie bij OutSystems

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.