Door: Redactie - 20 augustus 2021 |
In het tweede kwartaal van 2021 was de omzet van de aardolie-industrie sterk zichtbaar met bijna 60 procent in de plus. De overige industrie was 19,8 procent hoger dan een jaar eerder. Na negen kwartalen van afnames ten opzichte van een jaar eerder, nam de omzet in het tweede kwartaal van 2021 weer toe. In het tweede kwartaal van 2020 lag het omzetniveau, na het uitbreken van de coronacrisis in maart, lager dan in de afgelopen 11 jaar. Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het derde kwartaal van 2021 een hogere omzet dan in het tweede kwartaal van 2021, en zijn ze positiever gestemd over de personeelssterkte dan in de voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.
De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het tweede kwartaal van 2021 respectievelijk 20,3 en 19,5 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen lagen 12,7 procent hoger dan een jaar eerder. Het totale omzetniveau lag in het tweede kwartaal van 2021 0,5 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2019.
Er zijn cijfers vanaf 2009 beschikbaar over het aantal uitgesproken faillissementen in de industrie. In het eerste kwartaal van 2021 werden er 19 faillissementen uitgesproken. Niet eerder werden er in een kwartaal zo weinig faillissementen uitgesproken. In het tweede kwartaal van 2021 waren er 24 faillissementen. In 2020 werden in dezelfde periode 62 faillissementen uitgesproken.
Alle hoofdbranches in de industrie hebben een hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. De grootste positieve omzetontwikkeling in het tweede kwartaal van 2021 was te zien bij de Nederlandse raffinaderijen en chemie (+51,9 procent). In deze hoofdbranche steeg voornamelijk de omzet van de aardolie-industrie en de chemische industrie in vergelijking met een jaar eerder, de producenten in deze branches zetten respectievelijk 122,8 en 39,1 procent meer om. De afzetprijzen stegen voor de aardolie-industrie en de chemische industrie met respectievelijk 72,6 en 33,4 procent. In de aardolie-industrie was de omzettoename in het buitenland het grootst (+134,4 procent), terwijl de chemische industrie vooral in het binnenland de grootste omzettoename had (+54,8 procent).
De omzettoename was in vergelijking tot de andere hoofdbranches ook groot voor de textiel-, kleding- en lederindustrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie. In de transportmiddelenindustrie liet de groep producenten van auto’s, aanhangwagens en opleggers vooral een grote toename zien in april 2021. In deze maand nam de omzet 137,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat had voornamelijk te maken met enkele grote autofabrieken die door COVID-19 gesloten waren in april 2020 en weer opengingen in mei 2020.
Van alle deelbranches vonden de kleinste omzettoenames plaats in de voedings- en genotmiddelenindustrie, de hout- en bouwmaterialenindustrie en de papier- en grafische industrie.
Per saldo 14 procent van de industriële ondernemers gaf aan het begin van het derde kwartaal aan te verwachten dat de omzet in de komende 3 maanden zal toenemen. Ondernemers zijn minder positief gestemd over de omzet dan vorig kwartaal. Het saldo wordt bepaald door het percentage positief gestemde ondernemers te verminderen met het percentage negatief gestemde producenten.
Per saldo gaf 17,6 procent van de ondernemers aan een toename van de personeelssterkte te verwachten in het derde kwartaal. Vorig kwartaal waren bedrijven ook al positief gestemd over de personeelssterkte. Toen gaf per saldo 11,1 procent van de ondernemers aan een toename te verwachten in de komende 3 maanden.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.