Nieuwe perspectieven met i-serie motec decentrale frequentieomvormer

Decentrale Frequentieomvormer

Automatiseringsspecialist Lenze biedt een intelligente, kosten- en energie-efficiënte oplossing met de i-series motec decentrale frequentieomvormer. De belangrijkste begunstigden zijn machinebouwers en exploitanten uit de intralogistiek, de automobielindustrie en de productie van consumptiegoederen. In het publieke domein neemt de toenemende digitalisering van de industrie een belangrijke plaats in.

Peter Blatter, hoofd productmanagement inverters bij Lenze, zegt hierover: “Digitalisering biedt ook ruimte voor duurzame innovaties in de aandrijftechnologie. In de i550 en i650 motec frequentieomvormers maken we gebruik van intelligente technologieën en uitgebreide connectiviteit. Dit opent nieuwe maatstaven voor efficiënte productieprocessen.”

Digitale frequentieomvormer in alle opzichten

Met zijn digitale functies neemt de frequentieomvormer meerdere taken tegelijk op zich: hij fungeert als een efficiënte sensor in het systeem, verzamelt gegevens en stuurt deze op een gestandaardiseerde manier betrouwbaar door naar IIoT-platforms en edge-systemen van een hoger niveau. De connectiviteit van de motec versnelt en vergemakkelijkt lopende productieprocessen. Dit is te danken aan de Drives DataHub-software van Lenze, die via talrijke communicatie-interfaces directe toegang tot belangrijke aandrijfgegevens mogelijk maakt. Met name de geïntegreerde IO-Link-master voorziet machineoperators van hoogwaardige informatie over de aandrijftechniek. De in realtime geanalyseerde sensorgegevens maken de weg vrij voor conditiebewaking en voorspellend onderhoud. “Dit geeft klanten een uitgebreid overzicht van de toestand van hun machine, stelt hen in staat service- en onderhoudsacties vooraf te plannen en bespaart zo tijd en geld”, legt Blatter uit.

Tijdens de inbedrijfstelling levert de decentrale frequentieomvormer een essentiële bijdrage. Voordien was dit ook al het geval. Dit komt doordat belangrijke productgegevens altijd beschikbaar zijn. Het digitale typeplaatje voldoet aan de standaarden voor asset management. Je kunt het uitgelezen via een smartphone. Alternatief kun je het ook rechtstreeks via de frequentieomvormer raadplegen. Hierdoor hebben machineoperators snel en eenvoudig toegang tot relevante gegevens zoals productcode, CAD-bestanden en informatie over reserveonderdelen.

Door en door energie-efficiënt

Een belangrijke hefboom voor energiebesparing is de geïntegreerde regeneratieve eenheid van de motec. Machinisten kunnen er zeker van zijn dat regeneratieve energie niet verloren gaat in remweerstanden, aangezien de motor deze automatisch en zonder extra hardwarekosten terugvoedt naar het net. Bovendien stuurt de frequentieomvormer synchrone motoren volledig zonder sensoren aan. Het compacte aandrijfpakket bestaande uit reductor, motor en omvormer blijkt bijzonder energiezuinig te zijn. In combinatie zorgen de drie componenten voor een minimale CO2-footprint van de toepassing. De besparingen komen vooral tot uiting in de intralogistiek, omdat transportbanden soms kilometers lang zijn en er duizenden aandrijvingen in gebruik zijn – en dat telt op.

Bovendien verbeteren functies als “VFC eco” en “PROFIenergy” de energiebalans van de installatie. Als bovendien de EASY System Designer van Lenze wordt gebruikt, is een optimaal ontwerp van de installatie gegarandeerd. De intelligente software voorkomt overdimensionering en leidt tot energiebesparingen tot 30 procent in vergelijking met eerdere ontwerpen.

Motec frequentieomvormer: krachtig, gebruiksvriendelijk, veilig

De connectiviteit van de frequentieomvormer ondersteunt het hele systeem en vereenvoudigt dankzij de nieuwe insteekbare M12 push-pull-kabeltechnologie de procesketen vanaf het begin. Blatter benadrukt: “Er is geen manier om een omvormer sneller en betrouwbaarder aan te sluiten.” Spanningsvrije parametrering, eenvoudige menunavigatie en praktische fabrieksinstellingen zijn andere opvallende kenmerken die de inbedrijfstelling vereenvoudigen.

Met de geïntegreerde positionering beheerst de motec bovendien een dynamische bewegingsbesturing die voorheen alleen door een servoregelaar kon worden gerealiseerd. Dit opent nieuwe toepassingen voor de frequentieregelaar en creëert een verder potentieel voor kostenbesparingen. Bovendien leiden schaalbare, geïntegreerde veiligheidsniveaus van “STO” tot “Extended Safety” met functies zoals “SLS” tot “Safety over Ethernet” tot een uitgebreide bescherming van de machine en garanderen een constante productiviteit. “Al met al hebben onze klanten de mogelijkheid om decentrale veiligheidstoepassingen zonder sensoren, snel en ruimtebesparend op te lossen”, voegt Blatter toe.

Meer informatie bij Lenze

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie