Nieuwe HD5 veiligheidsschakelaar voor voedingsmiddelenindustrie

HD5 veiligheidsschakelaar

Met de HD5 brengt ABB een nieuwe HD5 veiligheidsschakelaar met drie-standen die speciaal is ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie. De veiligheidsschakelaar wordt ingezet voor het veilig inspecteren van productiemachines of het betreden van beveiligde machineomgevingen om problemen snel op te lossen.

HD5 veiligheidsschakelaar voor voedingsmiddelenindustrie

Naast het gebruik voor inspecties en troubleshooting, kan de HD5 veiligheidsschakelaar ook worden ingezet voor het programmeren of testen van onafgebouwde machines waar geen andere beveiliging mogelijk is.

Met de HD5 speelt ABB in op de eisen en wensen van de voedingsmiddelenproducenten. Die laten zich kort samenvatten door verbetering en flexibilisering van het productieproces, hogere productie en lagere prijzen zonder afbreuk te doen aan de machineveiligheid. De HD5 voorkomt daarbij op een veilige manier zoveel mogelijk onnodige productiestilstand.

Veilig betreden gevaarlijke zone

De HD5 veiligheidsschakelaar wordt geïnstalleerd op toegangspunten tot beveiligde productieomgevingen. Hierbij kan worden gedacht aan inspectieluiken in machines of deuren in productielijnen. Wanneer de operator de schakelaar in de middelste stand zet, gaat de machine -afhankelijk van de toepassing- op lagere snelheid draaien. De deur naar de gevaarlijke zone kan dan worden geopend zonder dat de machine stopt. De operator kan vervolgens veilig naar binnen gaan en de werking van de machine inspecteren. Wanneer de operator de HD5 veiligheidsschakelaar loslaat of er harder op drukt, dan stopt de machine onmiddellijk. Een sensor voor de uitgangspositie kan ook detecteren wanneer het apparaat uit de houder wordt gehaald en voorkomt dat andere bedieners de besturing van de machine overnemen.

Voor het ontwerp van de HD5 werkte ABB nauw samen met vertegenwoordigers uit de voedingsmiddelenindustrie. Het resultaat is een ergonomisch, veerkrachtig en flexibel ontwerp dat verder voldoet aan de voorwaarden die in de EHEDG-richtlijnen worden gegeven.

Speciaal voor voedingsmiddelenindustrie

Zo is de HD5 veiligheidsschakelaar IP65 geclassificeerd en biedt daarmee bescherming tegen stof en vocht. Een anticondensmembraan voorkomt daarnaast dat condens als gevolg van temperatuurschommelingen in natte en vochtige omgevingen binnen kan treden. Levensmiddelenproducenten profiteren van de HD5. Vooral in spatwaterzones of waar met levensmiddelen wordt gewerkt. Daarom hoeven ze zich geen zorgen te maken over verontreiniging.

In plaats van stickers kiest men voor lasermarkeringen. Zo wordt het risico van losrakende etiketten geëlimineerd. Bovendien bevestigt de GIT Security Award 2021 de veilige en opvallende kwaliteiten van de HD5.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.