Nieuwe generatie van de PROFIsafe/PROFINET encoder TRT/S3

PROFIsafe

Bijna 10 jaar geleden lanceerde TWK de functioneel veilige encoder met PROFIsafe via PROFINET interface. Het model TRT/S3 was een van de eerste gecertificeerde modellen van dit type die toen beschikbaar waren. Uiteraard zijn er in de loop der tijd uitbreidingen en verbeteringen aangebracht. Nu komt er een nieuwe generatie op de markt met een aanzienlijke innovatieboost.

De nieuwe PROFIsafe/PROFINET encoder is compatibel met de vorige versie, zodat een uitwisseling of een uitbreiding in bestaande installaties en systemen eenvoudig en zonder wijzigingen kan worden uitgevoerd, zonder dat het GSD-bestand moet worden uitgewisseld. Bovendien is een vrije modulekeuze mogelijk. Dit betekent dat de PROFIsafe/PROFINET encoder TRT/S3 zich automatisch aanpast aan de in de projectplanning gekozen module. Herprogrammering van de encoder is niet meer nodig.

Door een 14 mm kortere behuizing is hij nog compacter dan de vorige versie. De PROFIsafe/PROFINET encoder, die verkrijgbaar is als multiturn of single-turn apparaat, is SIL2 en PLd gecertificeerd volgens de normen IEC 61508, IEC 62061 en ISO 13849, met verbeterde veiligheidskenmerken. Nieuw is een verhoogde elektromagnetische compatibiliteit volgens de norm IEC 61326-3-2 en een UL goedkeuring volgens UL61010-1, zodat niets een wereldwijd gebruik in de weg staat.

De maximale resolutie van het magnetische scansysteem is verhoogd van 13 naar 16 bits (65536 stappen/omwenteling) met een nauwkeurigheid van beter dan ±0,2%. Voor de singleturn zelfs beter dan 0,05 %. Naast de output van een nauwkeurig positiesignaal maken deze waarden het mogelijk een exact, functioneel veilig snelheidssignaal af te leiden om de PROFIsafe/PROFINET encoder te gebruiken voor snelheidsbewaking, bijvoorbeeld in automatisch geleide voertuigen (AGV’s) of in rotoren van windturbines. In de versie met beschermingsklasse IP65 (zonder asafdichtingsring) is nu een assnelheid tot 5000 rpm mogelijk.

De PROFINET/PROFIsafe-profielen zijn bijgewerkt tot respectievelijk V2.42 en V2.6, waarbij het oudere PROFIsafe-profiel V2.4 nog steeds wordt ondersteund, evenals het uit de aandrijfsector bekende encoderprofiel 4.2, dat vanaf firmwareversie 4.1 beschikbaar zal zijn. De cyclustijd bedraagt minimaal 250 µs.

Zoals gebruikelijk bij TWK is de nieuwe TRT/S3 verkrijgbaar met een groot aantal selecteerbare mechanische en elektrische kenmerken: verschillende behuizingen, flens- en asvormen – van de kleinste eenheid met 42 mm diameter tot speciale uitvoeringen met 160 mm adapterflens of eenheden voor explosiebeschermingszones 1/21 en 2/22 volgens ATEX/IECEx, telkens in aluminium of roestvrij staal. Afhankelijk van de uitvoering kunnen axiale of radiale stekker- of kabelverbindingen worden gerealiseerd. Diagnose-LED’s vergemakkelijken de uitvoering en functiecontrole.

Speciale software voor draaikransapplicaties, die het positiesignaal direct op de draaikrans kalibreert, zorgt ervoor dat het positiesignaal een nul-overgang heeft wanneer de draaikrans een volledige omwenteling maakt, zodat men altijd weet in welke richting de giek van bijvoorbeeld een mobiele kraan wijst. Het positiesignaal gaat van 0 tot 360° met parametreerbare overbrengingsverhouding en resolutie. Deze uitgangscode blijft betrouwbaar werken, ook als het meetbereik van 4096 omwentelingen van de PROFIsafe/PROFINET encoder is doorlopen en verder wordt gedraaid. Bij gebruik van het speciale ZRS-doelwiel van TWK kunnen minimale draaikransbewegingen worden gedetecteerd. Op deze manier wordt de veilige encoder verbonden met een mechanisch spelingsvrije verbinding voor een nauwkeurig en veilig systeem.

Meer informatie vindt u bij TWK

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.