Nieuw voorspellend systeem om potentiële botsingen te detecteren

Voorspellend systeem

Brigade Electronics, een leverancier van voertuigveiligheidssystemen, heeft een nieuw voorspellend systeem om potentiële botsingen te detecteren op de markt gebracht.

Sidescan Predict is het allernieuwste voorspellend systeem om botsingen te vermijden. Dit kosteneffectieve voorspellend systeem, ontwikkeld met ondersteuning van het Knowledge Transfer Partnership met de universiteit van Cambridge, detecteert op intelligente wijze potentiële botsingen en geeft bestuurders in geval van gevaar onmiddellijk een waarschuwing, zodat ze genoeg tijd hebben om te reageren.

Het heeft meer dan zeven jaar geduurd om Sidescan Predict te ontwikkelen. Het systeem heeft een grondige test ondergaan, met 10.000 uren aan onderzoek. In 2020 is het voor het eerst in proefprojecten gebruikt. Bestuurders gaven toen uitstekende feedback.Bestuurders meldden een aanzienlijk lager risico van aanrijdingen met kwetsbare weggebruikers en botsingen met niet-bewegende objecten.

Het voorspellend systeem Sidescan Predict gebruikt kunstmatige intelligentie om constant detectiegegevens te verzamelen, zoals de snelheid en afstand van een fietser of andere kwetsbare weggebruiker in de buurt van het voertuig. Er is aanvullende technologie in het Sidescan Predict-systeem geïntegreerd om informatie over bijvoorbeeld de snelheid, richting, acceleratie en zelfs de snelheid waarmee een voertuig afslaat te verzamelen.

Brigade voert deze gegevens in een algoritme in. Dit algoritme berekent het botsingsrisico met fietsers en voetgangers dichtbij het voertuig. Daarnaast blijft het voorspellend systeem altijd aan. Zelfs bij snelheden onder de 30 km per uur. Het maakt niet uit of de richtingaanwijzers aan staan. De bestuurder kan het systeem ook niet uitzetten.

Het systeem is ontworpen voor de meeste niet-gelede voertuigen, waaronder vrachtwagens, kiepwagens, mixers en coaches en bussen met een minimale lengte van 5,2 meter. Het bestaat uit zes sensoren met een detectiegebied van 2,5 meter, wat aanzienlijk groter is dan de industriestandaard van 1 tot 1,5 meter. Deze functies helpen het risico op fatale ongelukken met een extra 84% te verlagen.

Functies en voordelen van het voorspellend systeem

  • Sidescan Predict is altijd ingeschakeld, ook bij snelheden van minder dan 30 km per uur. Een ander cruciaal punt is dat de botsingbescherming altijd actief is, ongeacht of de richtingaanwijzers worden gebruikt. Dit is vooral belangrijk omdat het bekend is dat sommige bestuurders geïrriteerd raken door valse alarmen en het gebruik van richtingaanwijzers vermijden, zodat het systeem geen waarschuwingen activeert. En zo worden kwetsbare weggebruikers in gevaar gebracht.
  • Een automatische helderheidsinstelling past Sidescan Predict aan het licht in de cabine aan, zodat de visuele waarschuwing niet verloren gaat tussen de talrijke lampjes in een moderne cabine.
  • Je kunt Sidescan Predict in bestaande voertuigen monteren. Voor meer zekerheid biedt de configuratiesoftware, een uniek verkooppunt, diverse systeemtesten. Deze testen controleren of de sensoren correct zijn geplaatst en goed zijn bevestigd.
  • Een visuele waarschuwing in de cabine geeft eventuele systeemstoringen aan.
    Het systeem is scherp geprijsd en komt in één enkele doos, compleet met een uitgebreide gebruikershandleiding (die ook online beschikbaar is) en een trainingsvideo.
  • Het is in ongeveer zes uur geïnstalleerd en kan geïntegreerd worden met andere systemen van Brigade om een complete oplossing te bieden. Er zijn geen aanvullende snelheidsschakelaars en richtingaanwijzers nodig, wat de kosten van het voorspellend systeem en de installatie laag houdt.
  • Deze sensoren van de volgende generatie hebben een breder detectiegebied en verlagen daarmee de risico’s.

Up to date gegevens

Huib Slijkhuis, CEO van Brigade Electronics BV, merkt op: “Sidescan Predict doet meer dan bestaande systemen die enkel een obstakel detecteren. Het verzamelt voortdurend gegevens over de omgeving van het voertuig. Hierdoor hebben bestuurders minder last van valse alarmen en vertrouwen ze meer op de nauwkeurigheid van de waarschuwingen van het systeem.” We zijn heel blij dat we Sidescan Predict hebben toegevoegd aan ons assortiment veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigen. We hebben er het volste vertrouwen in dat dit een positief effect zal hebben op de verkeersveiligheid en veiligheid op werkterreinen om fatale ongelukken te voorkomen.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie