Kan AI botsingen vermijden in de industriële automatisering?

Robots bruikbaarder Intelligent diagnostics Robotisering Vertrouwen Botsingen vermijden

In de moderne industrie, waar industriële robots een steeds prominentere rol spelen, is het vermijden van botsingen een essentiële factor voor veiligheid en efficiëntie. Vooral op drukke fabrieksvloeren, waar de interactie tussen robots, objecten en mensen onvermijdelijk is, vormt het risico op botsingen een grote uitdaging.

Fabrieksvloeren zijn geen statische omgevingen. Hier bewegen werknemers, worden nieuwe objecten geïntroduceerd, en robots wijzigen voortdurend van positie. Deze dynamiek maakt het voorspellen en vermijden van botsingen ingewikkeld. Traditionele robots, vaak afhankelijk van een beperkt aantal sensoren, kunnen gemakkelijk misrekeningen maken door dode hoeken in hun zicht. Dit maakt het vermijden van botsingen een complexe taak, met name wanneer mensen met hun onvoorspelbare gedragingen in de mix komen.

De rol van AI in botsingen vermijden

Om botsingen effectief te vermijden, is real-time dataverwerking nodig. AI speelt hier een sleutelrol door zijn vermogen om snel grote hoeveelheden sensorgegevens te verwerken en onmiddellijk te reageren. In omgevingen met meerdere robots is het vermijden van botsingen vooral afhankelijk van nauwkeurige communicatie en data-uitwisseling tussen de robots.

AI is bijzonder bedreven in sensorfusie, het proces van het combineren van verschillende soorten sensorgegevens. Denk hierbij aan de visuele data van camera’s, afstandsmetingen van lidar en obstakeldetectie via ultrasone sensoren. Deze integratie van diverse sensorische informatie helpt robots een vollediger beeld te vormen van hun omgeving. Daarnaast vermindert het de kans op botsingen door blinde vlekken te elimineren.

Het leerproces van AI

Een van de krachtigste aspecten van AI is zijn vermogen om te leren en zich aan te passen. AI-algoritmen verbeteren continu hun strategieën door ervaring, waardoor robots beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen. Dit aanpassingsvermogen is essentieel voor het handhaven van veiligheid en effectiviteit in een steeds veranderende industriële omgeving.

Simulatie als hulpmiddel voor het vermijden van botsingen

Simulatiesoftware, zoals die van RoboDK uit Montreal, biedt een waardevol hulpmiddel om botsingen te voorspellen en te vermijden. Deze software kan gebruikt worden voor visuele botsingscontrole, automatische botsingsvermijding in robotbewerkingsprojecten, of het genereren van een botsingsvrije kaart voor het automatisch creëren van botsingsvrije programma’s. Dergelijke tools zijn onmisbaar in het streven naar botsingsvrije industriële automatisering.

Bron: Robot Magazine

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten)

Ad Spijkers heeft meer dan veertig jaar ervaring in de wereld van technische vakbladen. Opgeleid als kunststoftechnoloog richtte hij zich meer en meer op mechanisering en industriële automatisering. Hij was onder meer hoofdredacteur van het blad Aandrijftechniek en werkte als freelance journalist voor diverse bladen in de machinebouw, voedingsmiddelentechnologie, bouwkunde, procestechniek en logistiek. Sinds begin 2020 is hij medehoofdredacteur van Robot Magazine.
Lees meer van: Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten)

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.