Nieuw concept Intelligent Guided Vehicles (IGV)

Intelligent Guided Vehicles

Intelligent Guided Vehicles – Autonome vorkheftruck met contragewicht

Op het gebied van Intelligent Guided Vehicles (IGV) introduceert AGILOX na de ‘ONE’ nu de ‘OCF’. Het bedrijf breidt zijn assortiment Intelligent Guided Vehicles uit met de introductie van een nieuwe autonome omnidirectionele vorkheftruck met contragewicht, die werkt met ‘swarm intelligence’. Hiermee heeft AGILOX een nieuw toepassingsgebied betreden: klassieke intralogistiek in inkomende en uitgaande warehousing en opslag.

Met de ONE, de ultralichte, uiterst efficiënte vorkheftruck-productlijn van AGILOX, heeft het bedrijf het concept van Intelligent Guided Vehicles opnieuw vormgegeven. De wagenparken werken zonder centraal besturingssysteem. Dit betekent dat de voertuigen op een volledig autonome manier door de productiefaciliteit of het magazijn navigeren. De uitzonderlijk compacte AGILOX IGV’s organiseren hun routes volgens de gedecentraliseerde principes van ‘swarm intelligence’ (zwermintelligentie), waardoor zij veel flexibeler zijn dan traditionele AGV’s. Bovendien wordt het programmeren of ‘aanleren’ van de voertuigen aanzienlijk eenvoudiger, terwijl centrale softwareprogramma’s, met hun eisen ten aanzien van onderhoud, updates, en dergelijke achterhaald zijn. Deze innovatie verlaagt de bedrijfskosten aanzienlijk.

Omnidirectional Counterbalanced Forklift

Met de nieuwe OCF – de letters staan voor ‘Omnidirectional Counterbalanced Forklift’ – realiseert AGILOX een belangrijke uitbreiding op zijn programma Intelligent Guided Vehicles. Waar de ONE is uitgerust met een schaarlift om te functioneren als een apparaat voor het hanteren van lasten en de lading dus binnen de voertuigcontour transporteert, is de OCF ontworpen volgens de principes van de vorkheftruck met contragewicht. Hierdoor kan hij pallets, boxen en andere ladingdragers met een maximaal gewicht van 1500 kg oppakken, naar de bestemming vervoeren en neerzetten tot op een hoogte van maximaal 1600 mm.

Het intelligente en kostenbesparende concept van AGILOX maakt nieuwe toepassingen voor Intelligent Guided Vehicles mogelijk. Terwijl de ONE-voertuigen voornamelijk worden gebruikt voor materiaaltoevoer in de productie, maakt de OCF klassieke intralogistieke taken mogelijk bij inkomende en uitgaande goederen, orderverzamelen en opslag. Daarnaast kan de OCF gebruikt worden bij de productie – op voorwaarde dat het transport palletgebonden is.

Zijwaarts door smalle gangpaden rijden

Net als de ONE gebruikt de OCF een omnidirectioneel aandrijfconcept. De Intelligent Guided Vehicle kan daardoor ook zijwaarts door smalle gangpaden rijden, ter plaatse draaien en manoeuvreren in de krapste ruimtes. De lithium-ion batterij-technologie (LiFePO4) zorgt voor een korte oplaadtijd en een lange gebruiksduur – slechts drie minuten opladen zorgt voor een gebruiksduur van één uur.

De Intelligent Guided Vehicles-wagenparken kunnen via een open API-interface worden verbonden met softwaresystemen van klanten (ERP, WMS, MES en dergelijke). Een optionele IO-box maakt de integratie van externe infrastructuren in het intelligente besturingssysteem mogelijk. Denk aan rolpoorten en stationaire transportsystemen. Een analysemodule voorziet de gebruiker van alle relevante bedrijfsgegevens en KPI’s.

Dipl.-Ing. (FH) Franz Humer, M.A., medeoprichter en CEO van AGILOX, merkt op: “De OCF is een logische aanvulling op ons productportfolio. Hiermee openen we kansen in opslag- en orderverzameltechnologie. Dat is een grote markt waarin de Intelligent Guided Vehicles hun voordelen ten opzichte van zowel AGV’s als door mensen bediende vorkheftrucks kunnen laten zien.”

De gecombineerde werking van de ONE en OCF in een ‘zwerm’ levert ook een groot voordeel op. Terwijl de kleinere voertuigen bijvoorbeeld bezorgdiensten uitvoeren op montagewerkplekken of op basis van e-Kanban ‘shelves’ werken, kan de OCF met hetzelfde besturingssysteem en dezelfde wifi-infrastructuur het pallettransport overnemen.

De OCF-pilotreeks is al met succes getest in Vorchdorf, Oostenrijk. De serieproductie begint op korte termijn. De eerste OCF’s zullen in het eerste kwartaal van 2021 aan klanten worden geleverd.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie