Impuls aan innovaties micro- en nano-elektronica in Nederland

Micro- en nano-elektronica World of Electronics

Nederland staat bekend om zijn voortrekkersrol in de micro- en nano-elektronica industrie, een sector die cruciaal is voor de vooruitgang in talrijke toepassingsgebieden. Recentelijk heeft de Nederlandse regering een besluit genomen dat deze positie verder versterkt, door maar liefst 230 miljoen euro beschikbaar te stellen voor innovatieve projecten binnen deze sector. Dit initiatief is onderdeel van een grotere Europese beweging, gesteund door de Europese Commissie, die in juni 2023 groen licht gaf voor substantiële investeringen in de micro- en nano-elektronica, als onderdeel van de zogenaamde Important Projects of Common European Interest (IPCEI’s).

Investeringen micro- en nano-elektronica in Nederland voor highrisk projecten

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat benadrukt het belang van publieke financiering voor dergelijke high-risk projecten, die zonder deze steun wellicht niet van de grond zouden komen. Dit is vooral van belang gezien de mondiale concurrentie die speelt rondom deze sleuteltechnologieën.

De relevantie van halfgeleiders kan nauwelijks worden overschat; ze zijn de ruggengraat van bijna elk modern apparaat en spelen een sleutelrol in de transitie naar een digitale en duurzame samenleving. Denk aan betaalpassen, elektrische tandenborstels, maar ook complexere systemen zoals straaljagers en MRI-scanners. Met het oog op innovatie in de gezondheidszorg, landbouw en communicatietechnologieën is vooruitgang binnen de microchips essentieel.

De EU Chips Act, die sinds eind september 2023 van kracht is, zet verder in op het stimuleren van productie en innovatie binnen de Europese microchipindustrie. Het doel is om Europa zelfvoorzienend te maken op het gebied van microchips. Dit wil men met een betrouwbare toelevering en minder afhankelijkheid van externe partijen, terwijl de meest innovatieve oplossingen worden ontwikkeld.

6G Technologie

Verscheidene projecten in de micro- en nano-elektronica industrie in Nederland, waarbij meerdere bedrijven en kennisinstellingen samenwerken, hebben groen licht gekregen voor financiering. Deze projecten omvatten de ontwikkeling van radar- en 6G-technologieën, geavanceerde productiemachines voor halfgeleiders en volledig geautomatiseerde testsystemen. Eén project is nog op zoek naar alternatieve financiering, aangezien de beschikbare IPCEI-subsidies niet toereikend zijn.

Op het gebied van 6G-technologie werkt NXP aan de volgende generatie microchips. Deze chips maakt de communicatie tussen objecten en hun omgeving mogelijk. Dit heeft potentieel grote implicaties voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en de energietransitie. Wat betreft radartechnologie streeft NXP naar het creëren van een nieuw type chip die geïntegreerde verzend-, verwerkings- en ontvangstfuncties heeft. Deze ontwikkeling biedt nieuwe mogelijkheden voor industrieën zoals landbouw en gezondheidszorg.

Volgende generatie chipproductiemachines

ASML neemt het voortouw in het ontwikkelen van de volgende generatie chipproductiemachines. Deze zijn nodig voor het produceren van kleinere chips met meer functionaliteit en minder materiaal- en energieverbruik. Deze machines zullen toegankelijk zijn voor Europese partners om kennis op te doen voor toekomstige chipgeneraties.

Nearfield Instruments werkt aan een volledig geautomatiseerd testsysteem voor microchips. Dit is essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit van de steeds kleiner wordende chips. Dit zal de productie van betrouwbare microchips aanzienlijk versnellen.

IPCEI’s versterken de Europese samenwerking op het gebied van innovatieve technologieën. Ze zijn strategisch van belang voor de EU. Daarbij is de staatssteun die wordt verleend, zorgvuldig gedoseerd. Zo verzekeren we dat de marktconcurrentie gezond blijft, want deze steun is essentieel. Zonder zou de realisatie van bepaalde projecten onmogelijk zijn. De projecten binnen de micro- en nano-elektronica industrie in Nederland beogen vooral één ding: een robuuste basis scheppen voor toekomstige banen en inkomsten.

Bron: Rijksoverheid

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.