Sleutelrol voor standaardisatie en digitalisatie in duurzame waterketen

Standaardisatie en digitalisatie Afvalwaterzuivering

Samen met partners is Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) de afvalwaterketen aan het verduurzamen. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor standaardisatie en digitalisatie. Siemens en Croonwolter&dros helpen WBL binnenkort weer een grote stap te zetten met het aansluiten van 400 gemeentelijke gemalen op het netwerk.

WBL is in Limburg producent van gezuiverd afvalwater en daarbij ook verantwoordelijk voor het transport en de slibverwerking van het Limburgs afvalwater. De organisatie beheert naast 17 eigen zuiveringsinstallaties en 149 rioolgemalen ook de gemalen van 29 gemeenten. Tien jaar geleden liet WBL haar voormalige stand alone-installaties door Croonwolter&dros integreren binnen één netwerk met als overkoepelend procescontrolesysteem SIMATIC PCS7. Ze worden sindsdien centraal bediend vanuit de centrale regiekamer in Roermond.

De komende jaren gaat Croonwolter&dros veel gemeentelijke gemalen in dit netwerk opnemen. “We staan aan de vooravond om 400 mini-gemalen met een eigen controller in Weert aan te sluiten”, aldus Leon Verhaegen, senior projectleider ICT en Innovatie bij WBL. De werkzaamheden maken deel uit van een meerjarenproject om een duurzame, veilige en veerkrachtige afvalwaterketen te borgen, die wellicht op termijn ook kan worden gekoppeld aan de drinkwaterketen. standaardisatie en digitalisatie spelen hierin een sleutelrol. Verhaegen: “Om meer grip te krijgen op onze infrastructuur willen we real time inzicht hebben in onze zuiveringsinstallaties, gemalen en de gemeentelijke gemalen die we beheren. Door de besturing te standaardiseren, kunnen we data verzamelen. Vervolgens gaan we algoritmen inzetten om bijvoorbeeld breuken in onze transportleidingen te voorspellen en beter te kunnen reageren op de weersverwachtingen. Drie partijen zijn in onze opdracht een Artificial Intelligence model aan het ontwikkelen. Het beste model wordt in 2021 samen met Croonwolter&dros geïmplementeerd.”

Primeur in de waterwereld

Om haar bestaande infrastructuur up-to-date te houden, vervangt WBL elke vijf jaar de hard- en software. De organisatie begint nu met een upgrade naar PCS7 versie 9 en integreert die in een cloud-omgeving. Dit ter voorbereiding van de overstap naar het nieuwe procescontrolesysteem PCS neo, dat volledig in de cloud draait. Het werken met PCS neo zou een primeur in de waterwereld zijn. “Met PCS neo kunnen wij volledig naar de cloud en dat is precies wat we willen”, verklaart Verhaegen. Op dit moment is Siemens PCS neo nog aan het klaarstomen voor toepassing in de watersector. De toekomstige versie zal voorzien zijn van telemetriefunctionaliteit om kleinere rioolgemalen op afstand te kunnen beheren.”

Kostenefficiënte oplossing

Om de gemalen in Weert alvast te kunnen aansluiten op het netwerk van WBL heeft Siemens versneld een kaart ontwikkeld voor de communicatie met telemetriegemalen. “Hiermee kunnen we een passende oplossing bieden voor kleine gemalen in de watermarkt”, zegt Rick Schneiders, Development manager Water & Waste Water bij Siemens. “Wij hadden al een communicatiekaart met de benodigde protocollen, maar je moest deze altijd nog combineren met een apart modem. Dat is met de nieuwe kaart niet meer nodig.” Stefan Wahl, accountmanager Water & Waste Water, vult aan: “Dit is een interessante, kostenefficiënte oplossing voor de gehele waterketen. De nieuwe kaart wordt standaard meegenomen in versie 17 van de Siemens TIA Portal voor Totally Integrated Automation.”

Tussenstap

Croonwolter&dros gaat PCS7 bij WBL upgraden naar de nieuwe versie en vervolgens met behulp van de nieuwe communicatiekaart de gemalen in Weert inkoppelen. Peter Withagen, manager watermarkt bij Croonwolter&dros, spreekt van een tussenstap. “De stip op de horizon is dat we PCS7 vervangen door PCS neo. We kunnen dit nieuwe systeem alvast neerzetten en testen binnen de infrastructuur van WBL.” Een ontwikkeling, die elders in de waterwereld met belangstelling wordt gevolgd. Zo is een aantal Duitse waterschappen al nieuwsgierig naar de wijze waarop WBL met PCS neo gaat pionieren om naar de cloud te gaan. “Een complexe oefening”, aldus Verhaegen. “Maar als het eenmaal draait verwachten wij er veel van.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie