Door: Redactie - 16 mei 2024 |
Het is een verkeerde opvatting dat in het bedrijfsleven alle beslissingen puur op een rationale basis worden genomen. Mocht dat het geval zijn, dan was elk warenhuis en elk distributiecentrum nu al volop aan het automatiseren. De rapporten, studies en klantenverhalen die de voordelen van roboticaoplossingen bewijzen zijn namelijk nog nauwelijks bij te houden. Toch bestaat er bij heel wat bedrijven nog flink wat koudwatervrees om eraan te beginnen. Maar daar weet magazijnautomatisering-expert Wim Vermeir van Exotec wel raad mee.
Laten we er eerst enkele van die rapporten bijhalen. Interact Analysis bijvoorbeeld voorspelt tegen 2025 een groei van de investeringen in magazijnautomatisering die in de dubbele cijfers kan lopen. In dat jaar zullen wereldwijd meer dan vier miljoen robots worden ingezet in meer dan vijftigduizend magazijnen, heeft McKinsey dan weer berekend. Andere experts, zoals Next Move Strategy Consulting bijvoorbeeld, zien de groei in investeringen zelfs aanhouden tot in 2030. Expert Market Research doet daar nog twee jaar bij en ziet in die periode een jaarlijkse groei van maar liefst vijftien procent.
Dat er heel wat aan het bewegen is in de wereld van magazijnautomatisering is overduidelijk. Al die groeicijfers kunnen er namelijk alleen maar komen omdat tal van bedrijven in de logistieke sector grote investeringen plannen of nu al projecten aan het uitvoeren zijn. Over tien jaar zal de sector er ongetwijfeld volledig anders uitzien.
En toch zijn er nog magazijnbeheerders die zich door al die cijfers en getuigenissen niet laten overtuigen. Angst voor verandering? Ongetwijfeld, maar allicht is die koudwatervrees ook ingegeven door een gebrek aan juiste informatie. Wie de voorbije jaren niet aandachtig gevolgd heeft wat er in de sector allemaal veranderd is, baseert zich gegarandeerd op veronderstellingen die al lang niet meer gelden. Laat ons enkele van die argumenten eens van dichtbij bekijken.
Inderdaad, er was ooit een tijd dat systemen voor magazijnautomatisering in de logistieke sector enorme installaties vergden, die maar de moeite w aard waren als ze op grote schaal konden worden uitgevoerd. Die tijd ligt echter al een tijdje achter ons. Tegenwoordig bestaan er schaalbare, modulaire systemen die op maat van zowat elke onderneming kunnen worden geleverd. Dat betekent dat kleinere organisaties nu al met een eenvoudige opstelling en een beperkt aantal robots aan de slag kunnen gaan, en daar meteen voordeel van ondervinden. En naarmate de onderneming groeit, kan de initiële installatie voortdurend worden uitgebreid – met identiek dezelfde technologie en zonder dat de werkzaamheden in het magazijn daar telkens lange tijd voor moeten worden stilgelegd.
Wie niet automatiseert, is volledig afhankelijk van de aanwezigheid van een voldoende aantal goed opgeleide magazijnmedewerkers – en laat dat nu een van de grootste problemen zijn voor veel bedrijven. Misschien loopt dat in jouw organisatie voorlopig nog prima, maar verwacht wordt dat het personeelstekort in de sector alleen nog maar zal toenemen. In elk geval loop je een groot risico door eventuele groeiplannen te laten afhangen van de beschikbaarheid van personeel.
De initiële investering in magazijnautomatisering kan inderdaad aanzienlijk zijn, maar als ze verstandig worden ingezet, kunnen robots in een magazijn op relatief korte termijn een enorme meerwaarde creëren. Financiële instellingen hebben daar zeker oren naar. Bovendien, zoals hierboven al aangehaald werd, is het niet noodzakelijk om meteen van start te gaan met een gigantische installatie die het hele magazijn beslaat. Je kunt gerust een deel van de operaties nu al automatiseren, en met de kennis en ervaring die je daarbij opdoet later uitbreiden.
Als dit je perceptie is van magazijnautomatisering, dan heb je toch nog geen recente installatie van dichtbij bekeken, vrees ik. Gebruiksgemak staat hoog in het vaandel bij alle toonaangevende fabrikanten van magazijnrobots. Iedereen moet ermee kunnen omgaan, en dat lukt ook aardig.
Naarmate de apparatuur op steeds grotere schaal wordt gebouwd en er niet zo intensief meer moet worden gesleuteld aan de achterliggende software, bestaat de kans inderdaad dat de prijs van magazijnrobotica de komende jaren zal dalen. Maar dat is allesbehalve een zekerheid. Kijk maar naar het plotse tekort aan microchips dat een paar jaar geleden ontstond, waardoor heel wat apparatuur plots schaars en dus een stuk duurder werd in plaats van goedkoper. Bovendien blijven fabrikanten verder investeren in R&D, zodat steeds nieuwere robots met nog meer mogelijkheden op de markt blijven komen – waar uiteraard een correcte prijs voor moet worden betaald. Gokken op prijsdalingen is dus niet zonder risico – en intussen zijn je concurrenten misschien wel een stap verder.
Ah, het doembeeld van de robot die onze banen afneemt… Om te weten hoe het er echt aan toe gaat en hoe magazijnmedewerkers denken over de invoering van roboticasystemen, moet je zeker eens een bezoek brengen aan een recentelijk geautomatiseerd magazijn. Je zult merken dat het merendeel van het personeel juist heel tevreden is met deze magazijnautomatisering systemen omdat ze de lastigste en meest repetitieve taken voor hun rekening nemen, waardoor de medewerkers vaker gespaard blijven van blessures of andere fysieke ongemakken.
En jij? Wat houdt jou tegen om je magazijn te automatiseren?
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.